3/4/10

Περί "γερμανικής μπότας"...


του Ελευθέριου Β.
Όλα καλά, αλλά κάποιες σκέψεις που αβίαστα προκύπτουν. Όλοι μιλάμε με συναισθηματικούς όρους για υποταγή στην «γερμανική μπότα». Ωραία, αλλά θα ήθελα στο συλλογισμό αυτό να συνυπολογίσουμε το δεδομένο ότι όσοι έχουμε πολιτικά δικαιώματα σ’ αυτή τη χώρα είμαστε ταυτόχρονα ενήλικες και υπεύθυνοι έναντι του νόμου για τις πράξεις μας και τις επιλογές μας. Θέλω να πω πως όσες κοινωνικές συνθήκες δημιούργησαν αυτό το τεράστιο χρέος το δημιούργησαν με την ψήφο ή την ανοχή του υπεύθυνου ελληνικού λαού. Άρα ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες επιβολής της «γερμανικής μπότας» για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Αν θέλει κανείς να δει κατάματα την πραγματικότητα στην Ελλάδα διαπιστώνει μια εντελώς ανερμάτιστη πολιτική διόγκωσης του δημοσίου τομέα μισθολογικά και αριθμητικά απ’ όλες τις πολιτικές ηγεσίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την μεταπολίτευση και μετά. Το πρόβλημα ήταν και ως ένα βαθμό υπάρχει ακόμα πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι πολιτικοί μας σε ποιο σημείο δανεισμού έπρεπε να σταματήσουν. Τώρα τα ρίχνουμε στην «κακιά» Μέρκελ στους «κερδοσκόπους» και πάει λέγοντας. Η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού μιας Χ χώρας που μετέχει σε μια οικονομική ένωση πως θεραπεύεται; Λογικά με μείωση των αρμοδιοτήτων του και κεντρικό έλεγχο της Ένωσης. Άρα γιατί μιλάμε για «γερμανική μπότα»; Και δεν μιλάμε για την προφανή ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί αναπτυξιακά τους πόρους της Ένωσης; Είναι κανείς από τους έλληνες ευχαριστημένος με την πορεία της χώρας μας; Πώς ζητάμε από τους γερμανούς να αισθάνονται ευχαριστημένοι από κάτι που οι ίδιοι οι έλληνες δυσφορούμε; Μόνο αν οι γερμανοί αισθανόταν πως δεν θα χάσουν τα χρήματά τους σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο θα μας βοηθούσαν. Δεν έχει κανείς στην Ελλάδα την δυνατότητα να σκεφτεί τόσο απλά;
Από την μία αλλάξαμε την ονομασία Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) σε Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση) για να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή σε ποιο πολιτική (ομοσπονδιακή) κατεύθυνση της Ένωσής μας. Από την άλλη οι πολιτικές πρωτοβουλίες που φυσικό είναι να παρθούν από τις ποιο ισχυρές χώρες μας φαίνονται «επιβολή». Ας σοβαρευτούμε τέλος πάντων και ας αποφασίσουμε τι θέλουμε.
Τώρα ας δούμε το θέμα της Τουρκίας. Πολύ πρώιμα έγραψα ότι η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας προϊδεάζει για την στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας. Ας καταλάβουμε ότι οι γερμανοί είναι προβλέψιμοι. Δεν είναι δυνατό, σε μια εξελισσόμενη πολιτική ένωση, πρώτο να ανεχτούν το μέλος εκείνο που νομίζει πως ό,τι κληρονόμησε από τους προγόνους του, μπορεί να το απολαύσει σε δανεικές Πόρσε Καγιέν, και δεύτερο δεν είναι δυνατό, σε μια πολιτική ένωση να αφήσει το πληθυσμιακό κριτήριο μιας χώρας, με οικονομικό μέγεθος μόλις το διπλάσιο του ελληνικού, και τεράστια οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα να καθορίζει πολιτικές μέσα στην ίδια την Γερμανία. Λυπάμαι που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποιο είναι το δικό μας στρατηγικό συμφέρον από τις αναδυόμενες διενέξεις, αλλά νομίζω πως είναι προφανές. Επίσης κάτι άλλο που δεν έχουμε αξιολογήσει αρκετά στην Ελλάδα, είναι η δομή μιας προστατευμένης οικονομίας που ωφελείται ταυτόχρονα και από μια άτυπη προνομιακή σχέση με την Ένωση. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτή την οικονομική δομή, διότι και εμείς την είχαμε πριν αρκετά χρόνια. Αλλά από την στιγμή που η άτυπη σχέση, γίνει και τυπική είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν διενέξεις στην οικονομική πολιτική που θα κάνουν το μέλλον της τοπικής παραγωγής, πολύ αμφίβολο διότι η χώρα θα κληθεί να ανοίξει στον ανταγωνισμό. Θυμίζω μια είδηση που βγήκε μόλις χθες. Υπήρξαν διαδηλώσεις στην Άγκυρα, για απολύσεις σε κρατική επιχείρηση παραγωγής καπνού και οινοπνευματωδών που ιδιωτικοποιείται. Πόσες ακόμα τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν σε ποιους τομείς και τι θα γίνουν όταν ανοίξουν οι αγορές ακόμα και σε περίπτωση μιας τυπικής προνομιακής σχέσης με την Ε.Ε.; Κανείς δεν αναλύει αυτά αλλά όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα, έχουν μια θέση τυφλής στήριξης της τουρκικής ένταξης εμμένοντας εντελώς ανόητα στο ιδεολόγημα της «μεγάλης αγοράς».-

14 σχόλια:

  1. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Ο Ελ.Β σχολιάζοντας το κείμενό μου μιλάει για συναισθηματική (από μένα ή καποιους) αντιμετώπιση της "γερμανικής μπότας". Στο κείμενο μου αναφέρομαι σε δίλημμα: ή Γερμανία ή ΗΠΑ στο οποίο καλούνται να απαντήσουν όλα τα με΄λη της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα. Ουδείς συναισθηματισμός.
    Η θέση του Ελ. Β είναι διαδεδομένη: φταίμε εμείς. Υπονοείται ότι αν φταίνει και οι άλλοι, αυτό είναι δευτερεύον. Δεύτερο υπονούμενο: αφού φταίμε εμείς αρκεί εμείς να διορθώσουμε τα του οίκου μας και όλα θα πάνε καλά. Μακάρι να ήταν έτσι. Αναμφίβολα "φταίμε" αλλά δεν φταίμε όλοι το ίδιο. 1)Το κείμενό μου αρχίζει μετην επισήμανση ότι η άρχουσα τάξη αδιαφορεί ακόμα και για τον ίδιο το θάνατό της και ο λαός ακολουθεί. Πότε συνέβη κάτι διαφορετικό; 2) Οι επιλογές τουλαού είναι προσδιορισμένες,επιλέγει απότις ηγεσίες που παρουσιάζονται μπροστά του. Αυτές διασπαθισαν τα χρήματα και για να διαφθείρουν τον κόσμο. Τα καταφεραν.
    Η απόψη "φταίμε εμείς" υποτιμά εντελώς τις σχέσεις κρατών (ισχυρός-ανίσχυρος)τις σχέσεεις εξαρτησης (κυρίαρχος-υποτελης). Όχι μόνο τις υποτιμά αλλά καταληγει να δικαιολογεί (αθέλητα, αν ο σχολιαστής είναι καλοπροαίρετος)τον κυρίαρχο που είναι σε θέση να σχεδιάζει κια να επιβάλλει τις θελήσεις του. Οκακοπροαίρετος σχολιαστής το κάνει ενσυνείδητα για΄τι στοχεύειστηδιατήρηση τηςσχέσης εξα΄ρτησης. Η θέση αυτή λέει: Σου αξίζει να είσαι σκλαβος επειδή είσαι αμόρφωτος, πονηρός, διεφθαρμε΄νος. Και έχει φροντίσει να σε κρατήσει σ αυτή την κατάσταση. Λίγο να διαβάσουμε τι έγραφαν οι αποικιοκράτες για τους αποικιοκρατούμενους (οι λευκοί για τους μαύρους,) θα καταλάβουμε. Ταινίες με τον καλό Τζον Γουαίην και τους κακούς Ινδιάνους έχουμε δει.
    Η θέση "φταίμε εμείς" είναι λάθος όταν ταυτόχρονα δεν επισημαίνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών εντός ΕΕ -και εκτός ΕΕ. Είναι λάθος επειδή οδηγείτονκόσμο να υιοθετεί αφέλειες του είδους ελα΄τε να σώσουμε την πατρίδα ενώ σώζονται οι Τράπεζες. Πως βρέθηκαν ως διαμαγείας 28 δις για τη σωτηρία των Τραπεζών (για να οποία εγγυήθηκε η ΕΕ) και δεν βρίσκονται
    22 για νασωθεί η Ελλάδα, η Γερμανία αρνειται να εγγυηθεί και η ΕΕ ακολουθεί; Κανοντας αυτό το λάθος όντως φταίμε εμείς για όσα έρχονται και όχι μόνο για τα οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανείς δεν αναλύει αυτά αλλά όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα, έχουν μια θέση τυφλής στήριξης της τουρκικής ένταξης εμμένοντας εντελώς ανόητα στο ιδεολόγημα της «μεγάλης αγοράς».-

    Δὲν νομίζω νὰ ἰσχύη τὸ παραπάνω, μιὰ βολικὴ δικαιολογία εἶναι, διότι κάποιοι δειλοὶ τρέμουν τὴν Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γραφει ο κυριος Απ. Αποστολοπουλος:

    "...Η απόψη "φταίμε εμείς" υποτιμά εντελώς τις σχέσεις κρατών (ισχυρός-ανίσχυρος)τις σχέσεεις εξαρτησης (κυρίαρχος-υποτελης). Όχι μόνο τις υποτιμά αλλά καταληγει να δικαιολογεί (αθέλητα, αν ο σχολιαστής είναι καλοπροαίρετος)τον κυρίαρχο που είναι σε θέση να σχεδιάζει κια να επιβάλλει τις θελήσεις του. ..."

    Η αποψη "φταίμε εμείς", εχει το φοβερο πλεονεκτημα οτι εσυ ελεγχεις και εχεις την δυνατοτητα να αλλαξεις τα δεδομενα.

    Η αντιθετη αποψη απλος ριχνει το βαρος της ευθηνης για την "καταντια που σε δερνει", σε εξωγενεις παραγοντες - στην παιδαριωδη μοιρολατρεια με αλλα λογια.

    "... Οκακοπροαίρετος σχολιαστής το κάνει ενσυνείδητα για΄τι στοχεύειστηδιατήρηση τηςσχέσης εξα΄ρτησης. Η θέση αυτή λέει: Σου αξίζει να είσαι σκλαβος επειδή είσαι αμόρφωτος, πονηρός, διεφθαρμε΄νος. Και έχει φροντίσει να σε κρατήσει σ αυτή την κατάσταση. Λίγο να διαβάσουμε τι έγραφαν οι αποικιοκράτες για τους αποικιοκρατούμενους (οι λευκοί για τους μαύρους,) θα καταλάβουμε. Ταινίες με τον καλό Τζον Γουαίην και τους κακούς Ινδιάνους έχουμε δει. ..."

    Κακοπροαιρετος η μη, προβλημα σου και παλι ειναι να μπορεις να ανταπεξελθεις στης υποχρεωσεις σου.

    - Π. Κονδυλης, Ιδεολογίες και εθνική στρατηγική
    http://kondylis.wordpress.com/2009/01/06/nationalstrategy/
    - Χ.Γιανναρας, Σπείραμε με την ψήφο μας αυτοκαταστροφή
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_6457.html
    - Χ. Γιανναρας, Οι έξωθεν και οι έσωθεν κερδοσκόποι
    http://neo.antibaro.gr/node/1233

    Καλη Ανασταση!
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως θα δείτε και στο βίντεο αυτοί που είναι συνδεδεμένοι με την εξουσία υποστηρίζουν ότι την ευθύνη της κατάστασης την έχει ο λαός που με απατεωνιές δεν τηρούσε τις φορολογικές του υποχρεώσεις .
    Κοιτάξτε τι λέει ο Γάλλος στο Al Jazeera :

    http://www.youtube.com/watch?v=AbH1JsOTInk&feature=player_embedded

    προσέξτε ιδιαίτερα τις χρονικές στιγμές :
    4:25, 4:39, 4:53, 4:57,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά αυτοί που τα παίρνουν ,
    ποιοι τους τα δίνουν;

    Για να μην σας καθίσει στον λαιμό το αρνάκι που θα φάτε σας το βάζουμε τώρα το πρωί να δείτε πόσα παίρνουν οι συνταξιούχοι της Ο.Α.
    Αυτός είναι ο περίφημος νόμος της Ν.Δ που έβγαλε στην σύνταξη τους 40-50 ετών και παίρνουν από...


    5.000-7.000 ευρώ τον μήνα και πήραν εφάπαξ από 100.000-250.00 ευρώ! Είναι να μην τρυπηθείς με μια σούβλα και να κάνεις σβούρες; Αυτούς όλους τους πληρώνουμε.

    http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_444.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι αλήθεια κ.Σημίτη και κ.Τσοχατζόπουλε ότι επί δικής σας θητείας έπεσαν οι περισσότερες μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί δεν βγαίνει ένας να απαντήσει και να πει ότι όλα αυτά είναι ψευδή και οι άδικοι ξένοι έτεροι μας ...φθονούν και τα λένε;
    Οι περισσότερες συμβάσεις για τις...
    οποίες φέρεται να δόθηκαν μίζες σε Ελληνες κρατικούς αξιωματούχους υπογράφηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη για στρατιωτικό υλικό, ειδικότερα επί υπουργίας στο Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου και με επικεφαλής στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών τον Ιωάννη Σμπώκο.


    http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_669.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουτε ο δικος μας λαος φταιει ουτε
    και ο Γερμανικος λαος.10ετιες αυτος
    ο λαος μας τροφοδοτει με χρημα το ο
    ποιο οι ελληνες της αρπαχτης το εκαναν βιλλες με πισινα στην Εκαλη
    και Μυκονο προσπαθωντας να αναβαθμη
    σουν την πνευματικη τους μιζερια προς μια ανωτερη οικονομικη και κοι
    νωνικη ταξη μακρυα απο τα τσαρουχια
    που μεχρι προσφατα φορουσαν στο χω
    ριο τους.Και αυτο για να αποδειξουν
    οτι "πιασανε την καλη",ασχετα αν
    κλεψανε το μελλον των παιδιων του γειτονα τους,τα...σαινια της νεωτε
    ρης Ελλαδος.Οσον αφορα το Γερμανικο λαο ας μη νομιζωμε οτι αυτα μας τα δωσανε απο το περισευμα τους.Τα τελευταια χρονια
    το ποσοστο της Μεσαιας Γερμανικης οικονομικης ταξης συρρικνωθηκε με
    αυξηση του ποσοστου της κατωτερης
    οικονομικης ταξης,δηλαδη ο απλος Γερμανικος λαος που τροφοδοτουσε τις τσεπες των επιτηδιων της Ελλαδας φτωχεινε περισσοτερο,αλλα αυτοι δεν ακουγονται πολυ γιατι δεν
    ειναι σαν εμας συνεχεια να μας φταινε ολοι εκτος απο τον εαυτον μας.Γιατι δεν μιλαμε για τους οικονομικα υψηλα Γαλλους(που μας γλειφουνε για τους δικους τους σκοπους),Ολλανδους,
    Αγγλους κλπ αλλα μονο για Γερμανια.
    Ο Γερμανικος λαος εξαναγκαστηκε να
    μπει στο ευρω εγκαταλειποντας το ισχυροτατο μαρκο και μαλιστα να μπει μονο στην νομισματικη ενωση (για να τον βουλιαξουν) χωρις προοπ
    τικη πολιτικης ενωσης (απο τον φοβο
    των υπολοιπων οτι αυτης της ενωσης
    θα ηγηθει η Γερμανια).Και μαλιστα η
    τελευταια πραξη ωθησης της Γερμανιας να εγκαταλειψει το μαρκο
    ητανε και η δολοφονια του προεδρου
    της Μπουτενσμπανκ (σιγουρα απο συγκεκαλυμμενες μυστικες υπηρεσιες).Στο σχεδιο για την μελλοντικη παγκοσμια κυβερνηση προβλεπεται να ηγηθουν αυτης
    οι αγγλοσαξωνες,με συνεργασια της
    διαβρωμενης απο την Δυση Ρωσσιας,Κινας,Ινδιας,Ιαπωνιας.Οι Γερμανοι εχουν αποδειξει οτι ειναι
    συστηματικοι στην προοδο και δημιουργουν γρηγορα νεο κεφαλαιο και δεν ειναι αποδεκτοι στην παγκοσμια κυβερνηση οχι μονο σαν ηγετες μιας πολιτικα ενωμενης ευρωπης αλλα ουτε και σαν ενιαιο Γερμανικο εθνος αλλα μονο κομματιαστα σαν μικρες και μεσαιες
    επιχειρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι ότι βομβαρδιζόμαστε από εντυπώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούμε λανθασμένες εκτιμήσεις. Αυτήν την εποχή, και η Γερμανία και η Τουρκία έχουν σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα. Αυτό λίγοι το γνωρίζουν ενώ οι μάζες, εισπράττουν "το μήνυμα των ισχυρών" και συμπεριφέρονται φοβικά. Σ΄αυτό βέβαια δεν έχουν τόση ευθύνη οι ίδιοι οι λαοί, όσο αυτοί που τους κυβερνάνε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους, χειριστές και σχολιαστές του ιστολόγιου.
    Γράφει ο Δημόκριτος ότι το "φταίμε εμείς" έχει το πλεονέκτημα ότι εσύ ελε΄γχεις και μπορείς να διορθώσεις τα πράγματα. Αυτό είναι, επαναλαμβάνω, λάθος. Ελεγχο έχουν μόνο οι ισχυρότεροι. Επομένως έχουν και τη δυνατότητα διόρθωσης, όποια θέλουν.
    "Εμείς" δεν μπορούμε νααντιδράσουμε; Βεβαίως. Αλλά μόνο στα όρια και με τον τρόπο που ο ισχυρός αποδέχεται, πχ η κατάργηση του ρατσιστικού καθεστώτος στη Ν.Αφρική με τον Μαντέλα. Ο άλλος τρόπος είναι ο επαναστατικός πχ Κουρδοι. Στις δυτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Πχ οΜπερλουσκόνι παρά τις επιθέσεις που δέχεται επιβιώνει, επιθέσεις που δενοφειλονται στις σεξουαλικές του αταξίες (ποιος νοιάζεται;)αλλά στα ενεργειακά του ανοιγματα στη Ρωσία. Αντίθετα ο Καραμανλης υπέκυψε και ηττήθηκε. Άλλο παράδειγμαείναι οι επιθέσεις εναντίοντου (Γερμανού) Πάπα. Βγάλε συμπέρασμα.
    Σωστό είναι ότι το "φταίνε οι άλλοι" διευκολύνει πολλούς να ξεφεύγουν απότις ευθύνες τους, το λέει όντως και ο Κονδύλης. Αλλά σωστό είναι επίσης ότι αν δεν βλέπουμε το "φταίξιμο" των άλλων
    δεν μπορούμε ναχτυπήσουμε τη ρίζα του κακού, δηλαδή τηνεξα΄ρτηση και τους φορείς της. Πρέπει να βλέπουμε την αλληλουχία των ευθυνών και των σχέσεων για να βρούμε λύσεις και να μην πιανόμαστε κορόϊδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς φταίμε και μόνο εμείς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όταν καταλάβουμε ότι το σύστημα στηρίζετε σε εμάς τότε να δείτε πως εμείς θα το ρίξουμε. Όσο μας κοιμίζουν με τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ άσπρη μέρα δεν θα δούμε ποτέ. Φανταστείτε όλο το υλικό που κυκλοφορεί στο δίκτυο -παγκόσμια εξουσία , οικονομική κρίση κ.α.- να το παρουσίαζαν τα ΜΜΕ θα είχε γίνει επανάσταση, θα τους είχαμε στείλει στον αγύριστο και ακόμα παραπέρα. Η μόνη λύση είναι αντίσταση και μόνο αντίσταση. Ο καθένας όπως μπορεί και όσο μπορεί. Εμάς φοβούνται και μόνο εμάς. Ξέρουν ότι την δύναμη την έχουμε εμείς και μόνο εμείς γι’αυτό άλλωστε μας χειρίζονται με αυτό τον τρόπο.
    Εύχομαι σε όλους ΚΑΚΛΗ ΕΠ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή Ανάσταση ζ?α.
    Σε όσους δεν εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία εύχομαι Καλή Ανάσταση χωρίς το ζ?α. Και να μη ξεχάσουμε να δούμε το dancing with the stars. Η ζωή μου όλη σε ένα βρωμό-κουτί !!!!!!!! Αι ισχτίρ πιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφου ο Ελευθεριος Β απο σχολιαστης "προηχθει" σε αρθρογραφο καλο ειναι να μας γραψει ολα τα υπολοιπα γραμματα μετα το "Β¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρονια πολλα σε ολλους!

    Γραφει ο κυριος Αποστολοπουλος:
    > Γράφει ο Δημόκριτος ότι το "φταίμε εμείς" έχει το πλεονέκτημα ότι εσύ ελε΄γχεις και μπορείς να διορθώσεις τα πράγματα. Αυτό είναι, επαναλαμβάνω, λάθος. Ελεγχο έχουν μόνο οι ισχυρότεροι. Επομένως έχουν και τη δυνατότητα διόρθωσης, όποια θέλουν.<

    Απο την στιγμη που ευθυνεσαι και αφηνεις το σπιτι σου να γινει μπαχαλο, οι εξωθεν παραγοντες και βεβαιος δεν θα χασουν την ευκαιρια να επηρεασουν / ελεγξουν την κατασταση.

    >"Εμείς" δεν μπορούμε νααντιδράσουμε; Βεβαίως. Αλλά μόνο στα όρια και με τον τρόπο που ο ισχυρός αποδέχεται,...<

    Ας κανουμε λοιπον την δουλεια του οπιου, δηθεν ισχυρου οσο πιο δυσκολη μπορουμε!

    >... Σωστό είναι ότι το "φταίνε οι άλλοι" διευκολύνει πολλούς να ξεφεύγουν απότις ευθύνες τους, το λέει όντως και ο Κονδύλης. Αλλά σωστό είναι επίσης ότι αν δεν βλέπουμε το "φταίξιμο" των άλλων
    δεν μπορούμε ναχτυπήσουμε τη ρίζα του κακού, δηλαδή τηνεξα΄ρτηση και τους φορείς της. Πρέπει να βλέπουμε την αλληλουχία των ευθυνών και των σχέσεων για να βρούμε λύσεις και να μην πιανόμαστε κορόϊδα.<

    Σωστα!
    Μεγα λαθος να υπο-/υπερ- τιμας τον εαυτο σου, αλλα και τον αντιπαλο σου.
    Μονο εαν γνωριζεις και τους δυο εχεις την πιθανοτητα να κερδισεις!

    Φιλικα,
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελευθέριος Β.
    όπως Ελευθέριος Βενιζέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.