24/4/10

Τουρκία: Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, των προέδρων Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.


Η Τουρκία υπερκέρασε την ελληνική πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014"

Στην Κωνσταντινούπολη, θα συναντηθούν σήμερα, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών που ασκεί τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και χάρη στις οποίες ξεπεράστηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ Βόσνιων και Σέρβων, που απειλούσαν τις συμφωνίες Ντέϊτον.

Ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο κ. Μπόρις Τάντιτς ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Χάρις Σίλαϊτζιτς για να συζητήσουν τις προεργασίες της συνάντησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αθήνα, με την πρωτοβουλία Ατζέντα 2014, φιλοδοξεί(;) να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην περιοχή, προωθώντας την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, μέσα στην επόμενη τετραετία, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, μάλλον παρακολουθεί με αμηχανία, την καταιγιστική προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Σερβία -μια φιλικά διακείμενη προς την Ελλάδα χώρα- με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει ήδη. Η Τουρκία, πέτυχε, να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα ανάμεσα στις αντιθέσεις Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και σήμερα, ο κος Νταβούτογλου θα εισπράξει τα εύσημα, στην Κωνσταντινούπολη.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης για την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟΣτην έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη (MAP) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του, επιβάλλοντας, ωστόσο, ορισμένους όρους για την εφαρμογή του."Οι υπουργοί έθεσαν σαφείς προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.