16/4/10

Δρούτσας: Μοναδικό θέμα με Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα

Κοραντής, Δρούτσας, Βαρβιτσιώτης και Μπακογιάννη χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ


Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι για την ελληνική πλευρά το μοναδικό πρόβλημα προς διευθέτηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή διαπιστώθηκε εκ νέου η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στη «διαχρονική» προσπάθεια εφαρμογής πολιτικής για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε πολλές φορές απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η Αθήνα θεωρεί ως προϋποθέσεις για τη διμερή προσέγγιση τον έμπρακτο σεβασμό της Τουρκίας στην ελληνική εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και στις διεθνείς αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «σημαντικό» το διυπουργικό όργανο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και υπενθύμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει παρουσιαστεί επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει το καθεστώς εγγυήσεων και εγγυητριών δυνάμεων σε λύση του Κυπριακού.

Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Λ. Κανέλλη εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ο κ. Παφίλης επέμεινε ότι εγείρονται σταθερά θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και συνόρων της, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπει το Αιγαίο σε μια «γκρίζα ζώνη» και ακόμα ότι η Τουρκία αντλεί δικαιώματα από το ΝΑΤΟ να κάνει νηοψίες στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της η κ. Κανέλλη εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην επιδιωκόμενη «συνδιοίκηση» Ελλάδας και Τουρκίας μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ζήτησε εξηγήσεις για το πρόσφατο ΝΑΤΟϊκό έγγραφο, καθώς και για την απουσία ελληνικής αντίδρασης στην προώθηση από την Κομισιόν του κανονισμού απ' ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Στο ίδιο θέμα του Κανονισμού εστίασε την παρέμβασή του και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης ε.τ. Ι. Κοραντής, διερωτώμενος τι έχει κάνει η κυβέρνηση αν γνώριζε την ύπαρξη του Κανονισμού «γιατί αν δεν γνώριζε, τότε πού πάμε;».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έκανε μακροσκελή αναφορά στην απειλητική, όπως υποστήριξε, κατάσταση που επικρατεί στη Δ. Θράκη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων πρέπει να γίνεται με παρόντες και τους δύο λαούς.


Ο κανονισμός

Με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αντέδρασε χθες στην απόφαση της Κομισιόν να προωθήσει προς ψήφιση τον Κανονισμό απ' ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κομισιόν, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτησή της, ενημέρωσε όλα τα κράτη-μέλη στις 2 Δεκεμβρίου 2009, απέδωσε όμως κακή πίστη στην Κομισιόν, που δεν έκανε διαβούλευση με τη Λευκωσία προτού προωθήσει τον Κανονισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. "Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή διαπιστώθηκε εκ νέου η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στη «διαχρονική» προσπάθεια εφαρμογής πολιτικής για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων."

    Μόνον εκεί συμπλέουν; Δεν συντρώγουν, δεν συναυθαιρετούν δεν συμβολεύουν ημετέρους; Μα ... συνδουλευόμεθα τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά.
    Ειναι αυτό που συμάίνει στην πραγματικότητα.
    Ολοι μαζί οι εκπρόσωποι του λαού,
    κάνουν πως συζητούν , πως προσπαθούν να βρούν λύση, σε μεγάλα ζητήματα.
    Ανθρωποειδή με γεμάτες τσέπες απο τα κλεμένα , με γραβάτες, κουνούν
    τα χέρια για να δώσουν έμφαση στην παπαρολογία.
    Κλέφτες, ψέφτες, αλητήριοι, μιζαδόροι,αργόσχολοι,ανιδείκευτοι
    υποκριτές, προδότες,είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά που τους χαρακτηρίζουν .
    Τους αξίζει η φυλάκιση σε ισόβεια.
    ευχαριστω για τη φιλοξενία,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε θα την νοσταλγήσουμε την Ντόρα... Μπροστά στους τωρινούς είναι Αρσακειάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι τι να σου πω την είδαμε τη Ντορούλα. Στη Θράκη ακόμα κλαίνε στο προξενείο που χάσανε το μεγαλύτερο στήριγμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία , γιατί δεν μας τα λένε σταράτα;
    Ποια υφαλοκρηπίδα και μπούρδες μας αραδιάζουν.
    Να δείτε που σύντομα θα νοιώσουμε την διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25 Μεσημβρινό, βλέποντας σαν αρχή την αποκλειστικότητα όλων αυτών των περιοχών στην γειτόνισσα να κάνει ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ. Αυτή θα είναι η αρχή του τέλους.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι η φωτογραφια ειναι η αποδειξη της καταντιας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων πρέπει να γίνεται με παρόντες και τους δύο λαούς.

    Να σας πω, ή οι άνθρωποι του Σ-Σ είναι αφελείς, ή είναι ηλίθιοι ή κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο δεν αντιλαμβάνομαι!

    Μα δεν γνωρίζει ο μεσιέ Δρίτσας, ότι οι τούρκοι, προκειμένου να υπογράψουν το συνυποσχετικό για να εκδικαστεί το θέμα της υφαλοκριπίδας στην Χάγη, θέτουν σ' αυτό συνεχώς νέες απαιτήσεις και νέα αιτήματα και ότι έτσι δυναμιτίζεται η προσφυγή ;

    Μάλλον μας δουλεύει χοντρά ο κύριος Δρίτσας .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άντε ο Δρούτσας και ο Κοραντής.

    η ντόρα και ο βαρβ. τί κάνουν?
    ρε Σαμαρά μας δουλεύεις και εσύ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΡΟΥΤΣΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ,27 ΝΙΣΙΑ Η ΘΡΑΚΙ Η ΘΕΣΑΛΙΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ .Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.Η ΠΕΛΟΠΟΝΙΣΟΣ .372 ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ.544 ΤΑΧΙΦΑΓΕΙΑ (ΣΟΥΒΛΑΚΙ-ΠΙΤΑ ΓΥΡΟ) ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ.1752 ΤΑΞΙ.32 ΒΟΘΡΑΤΖΙΔΙΚΑ.ΤΟ ΔΑΦΝΙ(ΜΕ ΜΑΣ ΜΑΖΙ).ΤΟΝ ΟΤΤΟ ΡΑΧΑΓΚΕΛ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΖΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΗΝΕΙ ΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ....ΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.