23/4/10

Κατανοεί την "πολιτική ισορροπιών" του Κιέβου

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον παραδέχτηκε σήμερα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από την Ουκρανία με τη Ρωσία, σχετικά με τη διατήρηση του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, σε αντάλλαγμα για τις ευνοϊκές τιμές του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν την ευαίσθητη πολιτική ισορροπιών του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Η Ουκρανία προσπαθεί να έχει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική", δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους στο Ταλίν, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.Ο κ. Γιανουκόβιτς, που θεωρείται ως φιλορώσος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα "ότι θέλει πραγματικά να βελτιώσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τη Ρωσία", εξήγησε η Κλίντον.

"Νομίζω ότι, δεδομένης της ιστορίας της Ουκρανίας και της γεωγραφικής της θέσης, μια τέτοια πολιτική ισορροπίας είναι δύσκολη, αλλά είναι λογική για μας. Είναι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει, και να διατηρήσει ένα πόδι, αν θέλετε, σε κάθε στρατόπεδο (σ.σ.προ-και αντι-ρωσικό) στη χώρα του", πρόσθεσε η Κλίντον.Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια συμφωνία ορόσημο που προβλέπει τη διατήρηση για 25 έτη της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, σε αντάλλαγμα για μια σημαντική έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Μόσχα στο Κίεβο, σφραγίζοντας έτσι την αναθέρμανση των σχέσεων τους.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την προσδοκία του προκατόχου του κ. Γιανουκόβιτς, Βίκτορ Γιούσενκο, να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, προς μεγάλη ενόχληση της Μόσχας. Πόσο μάλλον που ο κ. Γιούσενκο επιθυμούσε επίσης την αποχώρηση του ρωσικού στόλου κατά τη λήξη της θητείας του.Κατά την άνοδο του στην εξουσία τον Φεβρουάριο, ο κ. Γιανουκόβιτς αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και του ΝΑΤΟ στα σημερινά του επίπεδα, χωρίς ωστόσο μέλους να ζητεί την ένταξη της.

Ουκρανία: Ένταξη στο ΝΑΤΟ με.. ρωσική βάση
Η υπογραφή από την Ουκρανία της συμφωνίας που παρατείνει την εκμίσθωση της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Κριμαία δεν επηρεάζει τις προοπτικές της για μελλοντική της ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Φογκ Αντερς Ράσμουσεν.Ο Ράσμουσεν είπε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2008 που δόθηκε η υπόσχεση για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. "Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία και δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στις σχέσεις μας ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Ουκρανία", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
athina984.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.