23/4/10

Δρούτσας - Νταβούτογλου τα... είπαν στην Εσθονία

Ημίωρη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινή διαπίστωση των δύο υπουργών ήταν ότι οι προετοιμασίες, -που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με έμφαση την ενίσχυση της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας με τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών-, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Άρχισαν οι συναντήσεις
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαΐου. Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ότι στην Αθήνα έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών εκάστου υπουργείου που εμπλέκεται στις δράσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέπο, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο της Άγκυρας για την προώθηση της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα φτάνει επίσης στην Αθήνα ο γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

Το νέο δόγμα
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διήμερης άτυπης συνόδου, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν την Πέμπτη, πρώτη ημέρα για το νέο στρατιωτικό δόγμα και την προσέγγιση της Βοσνίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το βράδυ στο δείπνο αναμένεται να συζητηθεί η πυρηνική πολιτική και η αντιπυραυλική άμυνα.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της συνόδου αναμένεται στην εσθονική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τη συμμετοχή του οποίου θα συνέλθει το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο, ενώ ένα κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών στη δύναμη ISAF, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.
agelioforos.gr

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ανεπαισθήτως χτίζεται ένα λόμπυ επιχειρηματικών συμφεροντων που θα στηρίζει την πολιτική της "ελληνοτουρκικής φιλίας". Αυτό κάνει ο κ. Δρούτσας με εντολή Παπανδρέου. Άλλο πράγμα οι μεμονωμένες και αποσπασματικές επιχειρηματικές δράσεις Ελλήνων στην Τουρκία (και αντίστροφα) και άλλο δράσεις οργανωμένες από τις κυβερνήσεις. Η σημασία του πράγματος είναι προφανής, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ δώσε και το όνομα: "Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.