3/4/10

Κανένας υπεύθυνος στο μαγαζί;



Tου Αλεξη Παπαχελα

Τι λείπει από αυτή την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο το φάσμα της χρεοκοπίας; Μα πάνω απ' όλα η ύπαρξη ενός διευθύνοντος συμβούλου, του ιθύνοντος νου που θα τη συντονίζει και θα βάζει στους υπουργούς συγκεκριμένους στόχους και προθεσμίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα, το άνοιγμα των οποίων, σύμφωνα με σοβαρές μελέτες, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός πείθεται ότι είναι ανάγκη να ανοίξει άμεσα και αυτό το μέτωπο, εν μέρει επειδή πιέζεται αφόρητα και εύλογα από την Ε.Ε. και εν μέρει επειδή καταλαβαίνει ότι το φθινόπωρο θα έχουν στενέψει τα περιθώρια για τολμηρές κινήσεις.

Το πρόβλημα είναι πως το καυτό αυτό ζήτημα εμπίπτει στις μπλεγμένες αρμοδιότητες πολλών υπουργών. Ταυτόχρονα, όμως, κανένας υπουργός από μόνος του δεν θέλει να το αγγίξει. Ο κ. Ρέππας δεν έχει καμία όρεξη να τα βάλει με τους φορτηγατζήδες ούτε και η κ. Ξενογιαννακοπούλου με τους φαρμακοποιούς. Ολοι λοιπόν προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, αναβάλλοντας τις σχετικές αποφάσεις για το φθινόπωρο... και βάλε. Ο πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου, όμως, επιμένουν και θέλουν να τελειώσει το θέμα μέχρι τη συζήτηση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Mάιο.

Κανονικά ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει ξεκάθαρα απευθυνόμενος στον κ. Ρέππα (ή σε κάποιον άλλον): «Δημήτρη, εσύ έχεις μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Σε παρακαλώ, μέχρι την 1η Μαΐου να μου έχεις φέρει τις προτάσεις μαζί με σχέδια νόμου ή διαταγμάτων για το πώς θα ανοίξουμε κάποια κλειστά επαγγέλματα. Οποιος υπουργός δεν συνεργαστεί μαζί σου, θα με πάρεις στο τηλέφωνο να με ενημερώσεις».

Με άλλα λόγια, αυτό που απαιτείται τούτες τις ώρες, δεν είναι ανάγκη να παρακολουθήσει κανείς σεμινάριο για την τέχνη της ηγεσίας στο Χάρβαρντ για να το μάθει. Λίγη αποφασιστικότητα, οργάνωση και... τσαμπουκάς χρειάζεται. Ο κ. Πάγκαλος το κάνει επιλεκτικά και με τον δικό του τρόπο συνεργαζόμενος με τον κ. Παμπούκη. Το project είναι όμως εξαιρετικά περίπλοκο και μεγάλο. Αλλο πολιτικός σχεδιασμός και άλλο καθημερινό μάνατζμεντ της χώρας! Οι περισσότεροι υπουργοί παγιδεύονται στην καθημερινότητα από τους γραφειοκράτες των υπουργείων τους, οι οποίοι έχουν μάθει να συμβουλεύουν πώς κρύβεις ένα πρόβλημα, όχι πώς το λύνεις.

Εδώ όμως δεν έχουμε τέτοια περιθώρια. Οι στιγμές απαιτούν «τρελές» λύσεις, να κλείσεις π.χ. τον ΟΣΕ για ένα χρόνο έως ότου βρεις λύση, είτε ξεκινώντας από το μηδέν είτε πουλώντας τον. Ο κ. Παπανδρέου μοιάζει τώρα με τον καπετάνιο του Τιτανικού, που βλέπει το παγόβουνο αλλά προτιμά να ακούσει μια διάλεξη περί ασφαλούς ναυσιπλοΐας παρά να πιάσει από το γιακά τον ύπαρχο που δεν στρίβει το τιμόνι και να του δείξει τι να κάνει. Αυτή η κυβέρνηση έχει ανθρώπους που έχουν δείξει αίσθηση ευθύνης και μπορούν να διαχειριστούν υποθέσεις του κράτους, όπως οι κ. Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Βενιζέλος, η κ. Μπιρμπίλη και μερικοί ακόμη. Εχει ακόμη ανθρώπους με ικανότητες όπως ο κ. Ρέππας ή η κ. Διαμαντοπούλου, που προς το παρόν προτιμούν να περιμένουν στον πάγκο χωρίς να παράγουν έργο. Αν ο κ. Παπανδρέου δεν τους χρησιμοποιήσει ως μαγιά για να φτιάξει μια καινούργια ομάδα που κάθε μέλος της θα χρεώνεται συγκεκριμένους στόχους, το καράβι θα πέσει έξω. Και όπως έχουμε πει, τις αποφάσεις τότε θα τις παίρνει ο Φρανς ή ο Τζέιμς, αφού η Μαριλίζα ή η Λούκα, μεταξύ άλλων, θα έχουν αποδειχθεί εντελώς ανεπαρκείς για τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Ας ελπίσουμε πως ο κ. Παπανδρέου θα αλλάξει το πλήρωμα και την πορεία και θα προλάβει να στρίψει το τιμόνι πριν να είναι πολύ αργά.

7 σχόλια:

  1. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ

    «Ιδιαίτερα σπουδαίες είναι οι εποχές όπου μεγάλες ανθρώπινες μάζες, αποσπάστηκαν ξαφνικά και απότομα από τα μέσα συντήρησης τους, και ρίχτηκαν στην αγορά, υπό μορφή προλετάριων, εκτός νόμου». (Κ. Μαρξ, Η γένεση του κεφαλαίου).
    Στα 1,7 τρισ. ευρώ θα παρουσιάσει το 2010 το δημόσιο χρέος η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυξημένο δημόσιο χρέος. Καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν. Πως γίνεται αυτό; Πως μπορείς να φας από μια πίτα που δεν έχει παρασκευαστεί; Με δανεισμό. Όλοι οι λαοί της ηπείρου μας είναι χρεωμένοι … Σε ποιους; Αλήθεια ποιοι είναι οι χρηματοδότες –πιστωτές των κρατών; Που βρίσκουν τα χρήματα;
    Στον καπιταλισμό, τα χρηματιστηριακά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτελούν αποκλειστικά την λειτουργία της διαχείρισης και διακίνησης του “γενικού ισοδύναμου όλων των εμπορευμάτων”, του χρήματος. Όμως στην πράξη, οι υπερεθνικοί αυτοί μηχανισμοί, δεν διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία του χρήματος και δι αυτής την διευρυνόμενη αναπαραγωγή του συστήματος, όπως είναι η κύρια αποστολή τους. Έχουν μεταβληθεί σε αυτοσκοπό, αποσπώντας μονόπλευρα πλούτο, ως προϊόν ληστρικής κερδοφορίας από τη σφαίρα της παραγωγής, τον οποίο εναποθέτουν στα θησαυροφυλάκια της άρχουσας τραπεζικής ελίτ που πλουτίζει χωρίς να παράγει.
    Η καταλήστευση αυτή της εργασίας που γίνεται πάντα με τη συνενοχή της κρατικής εξουσίας, συσκοτίζεται από έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης με όργανα την πολιτική, την ιδεολογία, την εκπαίδευση, το δικαιικό σύστημα, τα προβεβλημένα κοινωνικά πρότυπα. Έτσι οι εργαζόμενοι, οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου, ενοχοποιούνται με κάθε τρόπο. Είναι η αιτία της χρεοκοπίας. Κατηγορούνται ότι είναι αντιπαραγωγικοί, απείθαρχοι, άπληστοι, σπάταλοι, τεμπέληδες, απερίσκεπτοι και… μακρόβιοι.
    Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες αλλά και γενικότερα στους άλλους λαούς της Ευρώπης κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι… Η ανεργία είναι σίγουρο σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις ότι θα ξεπεράσει το 20% στους επόμενους μήνες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την απειλή της άμεσης χρεωκοπίας, οι περικοπές των κονδυλίων αποσαθρώνουν το ήδη προβληματικό κράτος πρόνοιας, το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού υποβαθμίζεται, οι νεόπτωχοι αυξάνονται ραγδαία, συλλογικές εργασιακές συμβάσεις καταργούνται, τα εργασιακά δικαιώματα εξανεμίζονται, μεσαία κοινωνικά στρώματα, νέοι επιστήμονες, έμποροι, τεχνίτες, προλεταριοποιούνται, η εγκληματικότητα και η διαφθορά διαχέεται στο χώρο του κοινωνικού περιθωρίου και πέραν αυτού με αστρονομική ταχύτητα .
    Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Η φτώχια, η ανεργία και η αθλιότητα από τη μία πλευρά εξασφαλίζει την διαρκή και ανεμπόδιστη συσσώρευση πλούτου από την άλλη. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση. Η λαϊκή αγανάκτηση. Το ίδιο το σύστημα οπλίζει τον εκτελεστή του. Η μόνη δύναμη (υπευθυνος του μαγαζιού) που μπορεί να αναχαιτίσει τη ληστρική επίθεση κατά των λαϊκών κεκτημένων είναι η οργανωμένη αποφασιστική αντίσταση των λαών της Ευρώπης.
    Είναι η ίδια δύναμη που μπορεί να βάλει τα θεμέλια μιας νέας κοινωνίας.
    ΥΓ Άλλωστε ο λαός είναι ιδιοκτήτης, υπάλληλος και πελάτης του μαγαζιού και συνεπώς ο μόνος υπεύθυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αφου ο κ. Παπανδρέου δεν φτιάχνει τηνκυβέρνηση λογικό είναι να την φτιάχνει ο κ. Παπαχελάς. Στο ίδιο χώμα έχουν τις ρίζες τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι μάθαμε τις προτιμήσεις του κ. Παπαχελά ενώ δεν ξέρουμε εκείνες του κ. Παπανδρέου. Αλλά τί σημασία έχει; Επί της ουσίας οκ. Παπαχελάς μιλάει εντελώς περιφρονητικά για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ανίκανος ακόμα και να δώσει εντολές ώστε να μην πέσειστο παγόβουνο ο τιτανικός/Ελλας. Κάτι ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Μαριλίζα των φαρμάκων και η Λούκα της ναυτιλίας οφείλουν ρουσφέτια στο Αλαφουζέϊκο. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση της χρεωκοπίας είναι πως δε βρίσκουν το ...βηματισμό τους ! Δεν πορεύονται με αποφασιστικότητα... Χτες επιδότησαν τις τράπεζες με άλλα 15 δις "ρευστότητα" !
    Ο κατά Δελαστίκ "πράκτωρας" δεν μπορεί να αρθρογραφήσει, δεν μπορεί...
    Να χαιρόμαστε την "ανεξαρτησία του τύπου"
    ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ 'Μ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ !

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΓΕ , ΕΥΓΕ , ΕΥΓΕ

    στον:
    03 Απριλίου 2010 10:06 π.μ.

    πραγματικα πολυ ευστοχο και περιεκτικο το σχόλιο του. θα ηθελα να σχολιαζει ποιο συχνα .

    ειδικα στο σημειο :

    >>>Έχουν μεταβληθεί σε αυτοσκοπό, αποσπώντας μονόπλευρα πλούτο, ως προϊόν ληστρικής κερδοφορίας από τη σφαίρα της παραγωγής, τον οποίο εναποθέτουν στα θησαυροφυλάκια της άρχουσας τραπεζικής ελίτ που πλουτίζει χωρίς να παράγει...

    Έτσι οι εργαζόμενοι, οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου, ενοχοποιούνται με κάθε τρόπο...Κατηγορούνται ότι είναι αντιπαραγωγικοί, απείθαρχοι, άπληστοι, σπάταλοι, τεμπέληδες, απερίσκεπτοι και… μακρόβιοι.<<<


    θεωρω οτι ειναι και ολη η ουσια και τα αιτια αποτυχιας του δυτικοκαπιταλιστικου συστηματος.
    δημιουργησαν εναν πληθωρισμο χρηματος απο το τιποτα , ακομα και αν ξεπεραστει η συμερινη κριση για ποσο θα συνεχιστει στο μελλον ;
    εχουν το μηχανσιμο δημιουργιας χρηματος απο το τιποτα και αυτο αυξανει την καταναλωση σε βαρος της παραγωγης . αυτη ομως η πορεια λογικα εχει μια οροφη .

    θα ηθελα καποια στιγμη στο παρων ιστολογιο να υπαρξει και ενα αρθρο που να αναλυει τον μηχανισμο "δημιουργιας" χρηματος απο την στιγμη που καταργηθηκε ο χρυσος σαν εγγυηση των νομισματων...

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα τα μεγάλα πράγματα για να είναι προσοδοφόρα και κερδοφόρα όπως οι πόλεμοικαι οι επαναστάσεις απαιτούν έναν εξαιρετικά ακριβή και εκτενή προγραμματισμό.
    Αυτός ο προγραμματισμός διαρκεί πολλά έτη, στην περίπτωση των δύο παγκόσμιων πολέμων πανω από 10 χρονια.
    Οι πρώτες κοινωνικές εντάσεις πρέπει να παραχθούν από την ανεργία, και δυστυχία, κατόπιν να αναπτυχθεί το μισος στον πληθυσμό με κατάλληλες εχθρικές εικόνες, έτσι ώστε το τότε εξαγριωμένο πληθος να είναι χωρισμένο σε στρατόπεδα.

    Έως ότου πραγματοποιηθουν ικανοποιητικά αυτές οι προετοιμασίες,δουλευη η πολιτική με τις εξουσιοδοτήσεις, με όλων ειδών υποσχέσεις ελπίδας, εμπιστοσύνης και ανακατώνει τα βοοειδή ψηφοφόρων.
    Αυτες οι προετοιμασίες αρχισαν όταν οι αμοιβομενοι σκλάβοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το χρέος με τους σύνθετους τόκους και το σπίτι και το αυτοκίνητο βγηκαν στο πλειστηριασμο.

    Αυτό ήταν wake-up για την οικονομική ελίτ ότι το νεκρό άλογο δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί
    περισσότερο.
    Οι νομοι έκτακτης ανάγκης, τα σημάδια εφαρμογής για στρατιωτικά σχέδια, αποθηκευσις τροφίμων και τα νομίσματα μετάβασης προετοιμάζονται.
    Για την ελίτ υπάρχουν μυστικές αποθήκες, σχέδια διαφυγής έκτακτης ανάγκης και έτοιμα οχυρα πολυτέλειας και στρατιωτικής ασφάλειας, και σύμφωνιες για στρατιωτικές συμμαχίες και βοήθειας.

    Η ανικανότητα πληρωμης μιας εθνικής οικονομίας των αμοιβομενων σκλάβων, ακολουθουν γρή γορα επαναστάσεις και πόλεμος.
    ΚΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ
    INFO-EQN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικα΄με τον μηχανισμό παραγωγής χρήματος, από τότε που καταργήθηκε ο χρυσός σαν μέσο εγγύησης του νομίσματος.
    Απλώς κάποιοι ανακάλυψαν ότι οι "αύλες προσδοκίες" φέρνουν το χρήμα πιό κοντά και πιό γρήγορα και κυκλοφορούν πολύ εύκολα-σαν τον άνεμο ας πούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. auth ti stigmi apousiazoun oloi sto maxazi,
    to maxazi politai,
    enoikiazetai,
    to maxazi exei patosei oikonomika,
    ypothikeumeno sti diethni trapezaDNT
    To maxazi einai pros dialisi,
    parakalo elate argotera!!!


    Poio einai to maxazi?

    E---S

    KERDIZETE MIA KROUAZIERA STA NISIA ME MIA TOURKIKI KOBERTA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.