9/4/10

Υποβάθμιση Ελλάδας από Fitch



Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, σε "BBB-" από "BBB+" προηγουμένως ο οίκος Fitch, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος του "junk rating". Το outlook είναι "αρνητικό".

Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων σε συνάλλαγμα (country ceiling) σε "ΑΑΑ" και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση IDR σε "F2".

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε συνδυασμό με τις πιο αντίξοες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των επιτοκίων. Επίσης αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές κεφαλαίου.

Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων που βίωσε η κυβέρνηση αυτό το χρόνο, εκτιμά η Fitch, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του outlook για την οικονομική ανάπτυξη, θα καταστήσει πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011.

Επίσης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα καταδεικνύουν τη δυσμενή διάχυση των ανησυχιών για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην ευρύτερη οικονομία, ενώ οι υποχρεώσεις του τραπεζικού κλάδου θα αυξηθούν καθώς η κυβέρνηση διαθέτει στις τράπεζες πιο ακριβή εγγυημένη χρηματοδότηση.

Η Fitch παρατηρεί κάποιες πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, ενώ αναγνωρίζει την ισχυρή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αξιοπιστία των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής θα εδραιωθεί μόνο μέσω μιας διατηρήσιμης μείωσης ελλείμματος για παρατεταμένη περίοδο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να «εισάγουν» αξιοπιστία από φορείς του εξωτερικού, που θα έχει τη μορφή δέσμευσης για χρηματοοικονομική στήριξη.

Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η έλλειψη διαφάνειας, αναφορικά με το μηχανισμό για έγκαιρη οικονομική στήριξη, είναι πιθανό να έχει δυσκολέψει την ικανότητα πρόσβασης της Ελλάδας σε χρηματοδοτήσεις με προσιτό κόστος και συνεπώς υπονομεύει την δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η Fitch εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν θα αποκατασταθεί έως ότου ανακοινωθεί λεπτομερές πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτιμάται ότι η υποβάθμιση από την Fitch είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι αναλυτές της UBS θεωρούν ως πολύ πιθανή τη διάσωση της Ελλάδας τις προσεχείς ημέρες ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο.

2 σχόλια:

  1. Εκτός από φόρους, τίποτε ουσιαστικό δεν έχουν κάνει, για να ανορθώσουν την οικονομία. Το κράτος εξακολουθεί να είναι τεράστιο και σπάταλο, οι λειτουργοί του αμείβονται δυσανάλογα πολύ προς τον μέσο μισθωτό, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε δημόσιους οργανισμούς (νοσοκομεία κλπ).

    Παντού ανοργανωσιά, ανευθυνότης και ρεμούλα.

    Από την άλλη, τίποτε δεν έγινε για να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες δίνουν στον κόσμο δουλειά, να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έκλεισαν (αντιθέτως, εξακολουθούν να κλείνουν), να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πώς θα κινηθεί η αγορά, πώς θα σταθεί η οικονομία στα πόδια της; Με απανωτά δάνεια; Μα αυτά μας κατάντησαν στα χάλια αυτά.

    Όπως πάμε και το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτο και η χρεοκοπία τελικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρισθεί κάτι εδώ. Οι ευθύνες της προδοτικά και εγκληματικά ερασιτεχνικής διακυβέρνησης του ΓΑΠ είναι τεράστιες όπως τεράστιες είναι και οι ευθύνες των λαμογιών της προηγούμενης διακυβέρνησης που απέτυχαν πλήρως στην αποστολή τους.
    Αυτά είναι ειπωμένα.
    Στο θέμα της σημερινής υποβάθμισης από τον γνωστό οίκο όμως έχουμε το κλασσικό παράδειγμα μίας αλητήριας συμπεριφοράς από οργανισμούς αμφιβόλου προέλευσης και αποστολής. Σήμερα αυτό που έγινε ήταν η ταχεία αποκλιμάκωση των spread ύστερα από συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια (άργησε αλλά ήρθε έστω και κουτσουρεμένη όσο δεν πάει).
    Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση κατά σχεδόν 90 μονάδες βάσης σε μία ημέρα(αυτό είναι περίπου 1% στο επιτόκιο δανεισμού), γεγονός που ενεργοποίησε τους τρισάθλιους γνωστούς μηχανισμούς του διεθνούς οικονομικού εκβιασμού οι οποίοι διέταξαν ένα εκ των γνωστών μαντρόσκυλων του να υποβαθμίσει την Ελλάδα (αυτή τη φορά χωρίς καμία κοτσάνα του πρωθυπουργού) για να πάρει πάλι πάνω του το spread.

    Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να επισημανθεί η υποβολιμαία στάση μεγάλου ελληνικού ιδιωτικού καναλιού (συνεπικουρούμενου και από μεγάλο εκδοτικό οργανισμό) το οποίο τις τελευταίες ημέρες αβαντάρει επίμονα την προσφυγή μας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης, με σχόλια του στυλ "τι θα πάθουμε εάν δεν πάμε τώρα εκεί!".
    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού και η εμπλοκή του ΔΝΤ θα σημάνει την καταστροφή της χώραςμε μαθηματική ακρίβεια προς τέρψη των γνωστών επερεθνικών νεκρόφιλων υαινών (δεν είναι βεβαια και τόσο υπερεθνικές - είναι γνωστή η προέλευσή τους) που τρίβουν τα χέρια τους για το σκύλεμα ενός ακόμα νεκρού.

    Ας στηλιτευθούν τέτοιες μεθοδεύσεις που προέρχονται εκ των έσω. (Τα καστρα ως γνωστόν πέφτουν από μέσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.