14/8/09

Καινούργιο αγωγό φυσικού αερίου προς το Ιράν εγκαινιάζει το Τουρκμενιστάν

Νέο βήμα στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των εξαγωγικών οδών κάνει το Τουρκμενιστάν μετά την αντιδικία του με το βασικό εταίρο του, τη Ρωσία, εγκαινιάζοντας, τον Δεκέμβριο, καινούργιο αγωγό φυσικού αερίου προς το Ιράν, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της κεντρασιατικής χώρας Τουρκμέν Χαμπαρλαρί.

Το τουρμενικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Τουρκμένος πρόεδρος κ. Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ προσκάλεσε τον Ιρανό ομόλογό του κ. Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αγωγού τον Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, τον προηγούμενο μήνα, σε συμφωνία για την κατασκευή του μήκους 30,5 χιλιομέτρων αγωγού από την πόλη Ντεβλεταμπάτ, στα ανατολικά του Τουρμενιστάν, προς το Ιράν, με αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 12,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Η Ασγκαμπάτ φιλοδοξεί να αυξήσει σε 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως τις εξαγωγές του προς το Ιράν, από 8 δισεκατομμύρια σήμερα, με απώτερο στόχο την αύξησή τους σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Το Τουρκμενιστάν δεν διευκρίνισε σε ποια τιμή θα πωλεί φυσικό αέριο στο Ιράν, αν και κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις αρχές του μήνα ότι η τιμή θα βασίζεται στις διεθνείς τιμές.

Πέραν των εξαγωγών φυσικού αερίου προς το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το οποίο παράγει 75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εξάγει περί τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Ρωσία.

Οι εξαγωγές αυτές ανεστάλησαν τον περασμένο Απρίλιο μετά από έκρηξη σε αγωγό.

Η λειτουργία του εν λόγω αγωγού έχει αποκατασταθεί αλλά η Μόσχα, αντιμετωπίζοντας κάμψη της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αγωνιζόμενη να αντεπεξέλθει στην ύφεση, έχει ζητήσει επανεξέταση των όρων αγοράς φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, με τις δύο πλευρές να μην έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Στα τέλη του 2009, η Κίνα θα αρχίσει να εισάγει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την κεντρασιατική χώρα, ενώ η σχεδιαζόμενη συμβολή 10 δισεκατομμυρίων μέτρων τουρκμενικού φυσικού αερίου στο υποστηριζόμενο από τις Βρυξέλλες πρόγραμμα του αγωγού Nabucco βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το RFL/RL, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Καινοτομίας και Τεχνολογίας στο Αζερμπαϊτζάν κ. Μουμπαρίζ Αχμέντογλου δήλωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η Τεχεράνη - και όχι η Μόσχα - ήταν πίσω από την πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν κατά του Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με το ανεπίλυτο καθεστώς της κατανομής των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Κασπίας.

Ο κ. Μπουμπαρίζ πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να δαπανήσει περισσότερα, αποπειρώμενο να φράξει την πρόσβαση της Ευρώπης στο τουρκμενικό φυσικό αέριο.

Πρόσφατα, η Ασγκαμπάτ είχε γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να φέρει τη διαμάχη της με το Μπακού στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όταν συνέλθει εκ νέου τον Σεπτέμβριο.

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν ανήλθε, πέρυσι, σε 66,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα αποθέματα της χώρας είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα παγκοσμίως, πίσω από αυτά της Ρωσίας, του Ιράν και του Κάταρ, σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της Ενέργειας Παγκοσμίως της BP.

Τα στοιχεία τα οποία επικαλείται η BP δείχνουν ότι η κεντρασιατική χώρα τριπλασίασε, το 2008, τα διαπιστωμένα αποθέματά της, τα οποία ανήλθαν σε 7,94 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

iKypros
14/08/2009

1 σχόλιο:

  1. Αφού μπορεί ο αγωγός South Stream να περάσει από την βαθιά Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία προς την Βουλγαρία μέσω του Τουρκικού ΑΟΖ, τότε και ένας αγωγός Συρία-Κύπρος-Ελλάδα (Καστελόριζο-Κρήτη-Κύθηρα-Πελοπόννησος)-Ιταλία και Ιταλίας/Λιβύης-Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.
    Δεν εξετάζω βέβαια αν είναι οικονομικά εφικτό και θα αποδώσει, αλλά κοιτώντας το χάρτη και τα γεωπολιτικά/ενεργειακά/στρατηγικά παιχνίδια που τρέχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.