13/4/10

Ο Ταλάτ, από -13%, τώρα στο -1%! Αντιφατικές δημοσκοπήσεις για το νικητή των κατεχομένων.

ΔΗΛΩΣΗ-«Αν γίνονταν εκλογές στους Ελληνοκυπρίους θα υποστήριζα Χριστόφια»

Εν ριπή οφθαλμού, και μέσα σε δύο μήνες, το προβάδισμα 13% που είχε ο Ντερβίς Έρογλου, εξανεμίστηκε και περιορίζεται μόνο σε μία ποσοστιαία μονάδα! Αυτό και αν αποτελεί δείγμα "δημοκρατικών εκλογών", στις οποίες εμπλέκεται δυστυχώς και το νόμιμο κυπριακό κράτος διά του ηγέτη του...

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσκόπηση της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 3-5 Απριλίου, ο Ντερβίς Ερογλου προηγείται μόλις μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (35,9% με 34,1%). Η ίδια εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση, είχε διενεργήσει παρόμοια το Φεβρουάριο, η οποία παρουσίαζε τον Έρογλου να λαμβάνει ποσοστό 37,7% και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 24,8%.
Αντίθετα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο διευθυντής άλλης εταιρείας δημοσκοπήσεων δήλωσε στο Ρόιτερς ότι φοβορί των "εκλογών" είναι ο Έρογλου, η νίκη του οποίου θεωρείται βέβαιη.

Στο μεταξύ, ο Ταλάτ, σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι, δήλωσε ότι πιστεύει στην "επανεκλογή" του, διότι εάν δεν πίστευε, δεν θα έθετε υποψηφιότητα. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι "διακατέχονται από κάποιους φόβους", αλλά δεν πιστεύει ότι θα κάνουν βήμα προς τα πίσω. "Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν ξανά στα χρόνια 2002-2003. Με την πολιτική που ακολουθήσαμε εμείς, οι δρόμοι των Τουρκοκυπρίων άνοιξαν και συμβάλαμε σημαντικά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", είπε, υπονοώντας προφανώς την έναρξη των απευθείας συνομιλιών που διευκολύνουν και αποενοχοποιούν την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία.

Αναφερόμενος στο θέμα των Τούρκων εποίκων, ο Ταλάτ ήταν κάθετος: "Οι πολίτες της Τ.Δ.Β.Κ." δεν θα γίνουν αντικείμενο παζαρέματος με βάση την προέλευσή τους. "Το να κατηγοριοποιείς τους ανθρώπους σύμφωνα με την προέλευσή τους είναι ρατσισμός", είπε, για να υποστηρίξει ότι ο αριθμός των εποίκων που δεν έχουν γεννηθεί στο ψευδοκράτος, αλλά κατέχουν την "τουρκοκυπριακή ιθαγένεια" είναι κάτω από 50 χιλιάδες.
Κληθείς να σχολιάσει την υποστήριξη που του προσφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Ταλάτ τη χαρακτήρισε σαν φυσιολογική. "Γνωρίζει ότι επιθυμώ λύση. Εφόσον και αυτός επιθυμεί το ίδιο πράγμα, φυσικά και θέλει να με υποστηρίξει. Αν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά διεξαγόταν εκλογική διαδικασία, πιθανότατα να υποστήριζα κι εγώ τον Δημήτρη Χριστόφια", ανέφερε.

Ο Ταλάτ κατηγόρησε τον Ντερβίς Έρογλου ότι όραμά του είναι η μη λύση, αλλά δεν το λέει ευθέως. Επίσης τον κατηγόρησε ότι δεν έχει αρθρώσει τη λέξη "ομοσπονδία" και ότι τάχθηκε εναντίον του ανοίγματος του οδοφράγματος Λιμνίτη.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Βολκάν", αποκαλύπτει σημείωμα του Ταλάτ, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2009 προς την τουρκική κυβέρνηση, στο οποίο αναφέρεται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και αναφέρει ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας, οι Τούρκοι έποικοι θα σταλούν στην Τουρκία, διότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της λύσης κατά το δημοψήφισμα.

Ο Ταλάτ, όμως, σε ομιλία του, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως ψέμα και ανέφερε ότι ούτε διαπραγμάτευτηκε ούτε θα διαπραγματευθεί αποχώρηση εποίκων.

Οι έποικοι της Μαύρης Θάλασσας
Στο αντίθετο στρατόπεδο, τώρα, ο Τούρκοι έποικοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που εποίκισαν το Τρίκωμο, εξέφρασαν υποστήριξη στον Έρογλου, ο οποίος, σε "προεκλογική" ομιλία του, δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά δεν θα απεμπολήσει την "κυριαρχία" του ψευδοκράτους. Κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι δεν αποκαλεί την Τουρκία "μητέρα πατρίδα" και ότι τάσσεται υπέρ αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου χωρίς την παρουσία της Τουρκίας. Μίλησε και πάλι για "δύο κυρίαρχους λαούς", και δήλωσε ότι όραμά του δεν είναι να παραδώσει τα κατεχόμενα εδάφη στους Ελληνοκυπρίους.


Μπασμπούγ: Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει κρίση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκικών στρατιωτικών και διπλωματικών πηγών, η περίπτωση μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας λόγω της οικονομικής κρίσης, παραμένει ουτοπία, εφόσον δεν επιλύονται οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο.

Η πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών, των δύο χωρών, προήλθε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ διέθεσαν, το 2008, πάνω από 20 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς(11.7 δισ. η Τουρκία, 9.7 δισ. η Ελλάδα).
Στο μεταξύ, ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Μπασμπούγ, σε ομιλία του ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προκαλέσει κρίση στο Αιγαίο, "αλλά θα προστατέψει τα δικαιώματά της τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο".
Ο Τούρκος αρχιστράτηγος παραπονέθηκε ότι τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το Αιγαίο χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό, σε αντίθεση με τα ελληνικά που απογειώνονται οπλισμένα.

Σε αντίθεση με όσα είπε ο Μπασμπούγ, ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι "δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες να υλοποιηθεί μια αναδιάρθρωση της τουρκικής στρατηγικής στο Αιγαίο". Τόνισε ότι για να υπάρξει αναδιαμόρφωση, πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση σειράς ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και της υφαλοκρηπίδας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ-ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.