13/4/10

Ήλθε, άκουσε κι απήλθε

Ο καθένας είπε το δικό του, στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων. Η συνάντηση έμοιαζε με briefing του Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι ανησυχεί το κάθε κόμμα και όχι με οποιαδήποτε προσπάθεια χάραξης κοινής στρατηγικής.

Σε ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε έξι μονολόγους, διαρκείας 15-20 λεπτών, στους οποίους αναμασήθηκαν οι θέσεις που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα από τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς τις εντάσεις που τις συνοδεύουν στην καθημερινή τους ανασκόπηση. Παρά το γεγονός ότι όλοι εξέφρασαν τις γνωστές τους θέσεις, αποφευχθήκαν οι μεγάλες, ανοιχτές διαφωνίες, οι οποίες έπαιρναν συνεχώς παραπομπή για την τριήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Χρήσιμη αλλά άγονη συνάντηση
Όπως ανέφεραν πολιτικοί κύκλοι στη «Σ», παρά το καλό κλίμα και τη θετική αντιμετώπιση της προσπάθειας για καλύτερη συνεργασία με την Ελλάδα, η συνάντηση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ομάδα του, δεν απέφερε κάτι το ουσιαστικό, ούτε κάποια αλλαγή στο μέχρι τώρα τρόπο δράσης. Σε κάποια κόμματα δε, υπερισχύει η άποψη ότι αυτή η επίσκεψη ήρθε σε λάθος χρονικό σημείο. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα ήταν πολύ καλύτερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεπτόταν την Κύπρο σε μία περίοδο όπου το ρήγμα στο εσωτερικό μέτωπο δεν θα ήταν τόσο βαθύ και θα υπήρχε μια γενική συνεννόηση στα καίρια ζητήματα. Το χρονικό σημείο αυτό τοποθετείται μετά την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26-28 του μήνα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στα κατεχόμενα.

Σε αυτό το στάδιο, όπως μας έχει επισημανθεί, η επίσκεψη Παπανδρέου ήταν μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς είναι αφενός αβέβαιο το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενόσω παραμένει άγνωστος ο συνομιλητής και αφετέρου δεν έχει αποφασιστεί ο χειρισμός των ευρωπαϊκών ραπισμάτων. Έτσι, η Ελλάδα προσέφερε την αναμενόμενη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαμορφωθεί πλήρως αυτό το οποίο υποστηρίζει.

Κοινή στρατηγική;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, κατά τις δηλώσεις του, ότι η κοινή στρατηγική υπάρχει και δεν αναμενόταν να χαραχθεί τώρα. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πει και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού, μια θέση την οποία υιοθέτησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η στρατηγική χαράχθηκε κατά την τετραήμερη συνεδρία του Σεπτεμβρίου και παραμένει αυτή. Παραταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό κόμμα που είναι ευχαριστημένο με την υπάρχουσα στρατηγική και δεν επιθυμεί την αναδιαμόρφωσή της σε κάποιο βαθμό είναι το ΑΚΕΛ. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με τον άλφα ή το βήτα τρόπο, έθεσαν ενώπιον των κ. Χριστόφια και Παπανδρέου θέματα που είτε αφορούν στη διπλωματική μας τακτική είτε στη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις, τα οποία πρέπει να βελτιωθούν.

Είπαν λίγα

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις από κυπριακής πλευράς, λίγες από ελλαδικής. Ουσιαστικά, τα δεδομένα δεν προσφέρονταν για ενδελεχή ανασκόπηση της κατάστασης και έτσι περιορίστηκαν στα γνωστά. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα πράγματα στο Κυπριακό πρέπει να προχωρήσουν στη βάση της καλλιέργειας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, λαμβάνοντας το λόγο, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το Κυπριακό, αν και παραμένει στην ατζέντα της Άγκυρας, δεν ιεραρχείται ψηλά, γεγονός που ενδεχομένως να ερμηνεύει και την τουρκική αδιαλλαξία.

Πολιτικά μονόπρακτα
Αν και η… σκηνή ήταν η ίδια, ο κάθε πολιτικός αρχηγός φαίνεται να έπαιζε σε άλλο έργο. Λόγω της έλλειψης προηγούμενης συνεννόησης, το κάθε κόμμα επέλεξε να πει τα δικά του. Με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπόλοιποι είπαν ό,τι θεωρούσε ο καθένας ότι έπρεπε να βρίσκεται στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης. Όπως ενημερώνεται η «Σ», οι… μονόλογοι διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ο ΔΗΣΥ τόνισε ότι τα πράγματα στο Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται μια πιο στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς έχουμε χάσει πολύ έδαφος. Αναφέρθηκε και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ κάλεσε όπως μην απορρίπτονται δογματικά προτάσεις που έρχονται από το διεθνή παράγοντα.

Το ΔΗΚΟ έθεσε θέμα αλλαγής τακτικής, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν διαφωνίες για τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια. Κάλεσε σε καλύτερο συντονισμό Ελλάδας - Κύπρου, για αναχαίτιση της τουρκικής πολιτικής, ενώ στάθηκε στην επιμονή του σε θέματα αρχών.

Η ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο», υπενθυμίζοντας την πρόταση Τάσσου Παπαδόπουλου. Τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο πλήγμα μετά το 1974. Ζήτησε αναδιαμόρφωση στρατηγικής στις συνομιλίες και κοινές προσπάθειες Κύπρου - Ελλάδας για προβολή του Κυπριακού και αποκάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αναφέρθηκε και στις διαφωνίες της στην εκ περιτροπής, τη σταθμισμένη και τους 50.000 εποίκους.

Το ΕΥΡΩΚΟ τόνισε ότι χρειάζεται ανασκόπηση των πραγματικοτήτων και αναμόρφωση της στρατηγικής μας. Μίλησε ακόμη για διγλωσσία στη βάση της λύσης, καθώς αλλιώς κατανοεί τη διζωνική η δική μας πλευρά και αλλιώς η τουρκική.
Οι Οικολόγοι έκαναν λόγο για ανάγκη συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η οποία θα μπορούσε να διευθετηθεί το Μάιο, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά κάτι τέτοιο κρίθηκε εξαιρετικά δύσκολο. Ζήτησαν, επίσης, από τον κ. Παπανδρέου να διατηρήσει τη θέση του για το θέμα των εγγυήσεων, κάτι που ο ίδιος επανέλαβε στις δηλώσεις του.

Διαχώρισε το ΕΥΡΩΚΟ
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επέλεξε να απέχει από τη δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο λόγος εντοπίζεται στη διαφωνία του με τη δήλωση Χριστόφια, καθώς θεωρούσε ότι η εκεί παρουσία του θα επικύρωνε, κατά κάποιον τρόπο, το περιεχόμενό της, ενώ δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικότητες, ούτε και στα όσα ακούστηκαν κατά τη συνάντηση. Πάντως, σε γενικές γραμμές, όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν ότι η δήλωση του Προέδρου ήταν προσωπική και σε καμία περίπτωση δεν διαμόρφωνε κοινή θέση.
ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.