2/4/10

Γεωτρήσεις στη Θάσο με..επίβλεψη-για 3 μήνες τουρκικά μαχητικά πάνω από το Μπάμπουρα!

γράφει ο Τάσος ΑποστολίδηςΝέα απάντηση της Τουρκίας προκάλεσε ο συμβιβασμός που επήλθε ανάμεσα στην Ενεργειακή Αιγαίου και τα Ελληνικά Πετρέλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανατολικά και δυτικά τής Θάσου.Με το που αποφασίστηκε η συνέχιση των ερευνών και των γεωτρήσεων, μετά το πρόσφατο «πάγωμα» των ΕΛΠΕ, η Τουρκία αντέδρασε έντονα.

Αρχικά, την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια τη Μεγάλη Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε σχέδιο στρατιωτικής άσκησης (ΝΟΤΑΜ) με το οποίο ζητά την εξαίρεση Λήμνου και Θάσου από κάθε σενάριο άσκησης ή στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έτσι, επαναφέρει τη θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των συγκεκριμένων νησιών. Με άλλη ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε κι αυτή τη Μεγάλη Τρίτη, η Τουρκία δηλώνει ότι δεσμεύει για ασκήσεις, από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, εκτεταμένη περιοχή η οποία περιλαμβάνει διεθνή ύδατα, διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου. Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει σαφές ότι στρατιωτικά αεροσκάφη της θα πετούν επί τρεις μήνες πάνω από την περιοχή του Μπάμπουρα.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν ήταν κάτι το μη αναμενόμενο, άλλωστε δόθηκαν προειδοποιήσεις ήδη από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, όταν διαφαινόταν η επιτυχής γεώτρηση της Ενεργειακής Αιγαίου στο «πεδίο Ε», δηλαδή σε πηγάδι εκτός Πρίνου, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Η επιτυχία αυτή άνοιγε το δρόμο στην εταιρία να αρχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις του επενδυτικού της προγράμματος, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί, έχοντας πλέον άδειες για την περιοχή δυτικά της Θάσου μέχρι τον Άθω, και σύμφωνα με πληροφορίες και για την περιοχή ανατολικά της Θάσου (Μπάμπουρας).

Άμεσα η Τουρκία ενέτεινε τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις, και την είσοδο αεροσκαφών της σε περιοχές δεσμευμένες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και συνέχισε με την αποστολή σκαφών επιφανείας πολύ κοντά στα ελληνικά μητροπολιτικά κέντρα. Κλιμάκωσαν μάλιστα τις προκλήσεις τους, ανακοινώνοντας ότι θα κάνουν ασκήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 31 Μαρτίου σε μια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος-Ίμβρος-Σαμοθράκη-Θάσος-Άγιο Όρος) στο μεγαλύτερο τμήμα της οποίας είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αντίστοιχη ελληνική αεροναυτική άσκηση.

Τα μηνύματα εστάλησαν με σαφήνεια το Δεκέμβρη, στέλνονται με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια και τώρα, μέσα στις Άγιες Μέρες του Πάσχα, οπότε και η Τουρκία αποφασίζει να επιμείνει στη γραμμή της, διεκδικώντας και πάλι ακύρωση των σχεδίων της Ενεργειακής Αιγαίου. Η όλη υπόθεση άπτεται διπλωματικών χειρισμών και μόνο, και προς το παρόν η εταιρία τηρεί στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την ενοικίαση εξοπλισμού για να προχωρήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων.
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1270217769.php

2 σχόλια:

  1. Παιδιά δεν είναι ο Μπάμπουρας στο σημείο που δείχνει η φωτογραφία. Την έχω πατήσει κι εγώ... στο δικό μου blog... Είναι νοτιοανατολικά μεταξύ 6 και 10 μιλίων και όχι νοτιοδυτικά.

    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.