12/4/10

ΤΟΥΡΚΙΑ:Σε ναρκοπέδιο κινείται το ΑΚΡ

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς ουδείς αποκλείει ο γενικός εισαγγελέας να κάνει εκ νέου προσφυγή για απαγόρευση του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει την ακύρωση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για λόγους συνταγματικής νομιμότητας.

Της Μαρίνας Γ. Μεϊντάνη
Με το χέρι στη σκανδάλη περιμένει ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας Αμπτουραχμάν Γιαλτσίνκαγια και ζητά εγγυήσεις για μη εξάρτηση της δικαιοσύνης από πολιτικές σκοπιμότητες κατά τη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η τελευταία παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή είναι ενδεικτική του «πολεμικού κλίματος» που επικρατεί στην Τουρκία. Ο Γιαλτσίνκαγια σε δηλώσεις του επέκρινε δριμύτατα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας ουσιαστικά ότι μέσω αυτών επιχειρείται πολιτικοποίηση της δικαστικής εξουσίας. Αιτία μεταξύ άλλων η ρύθμιση που προβλέπει τον τρόπο σύνθεσης του συνταγματικού δικαστηρίου και των ανώτατων δικαστικών θεσμών. Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), οι προωθούμενες τροποποιήσεις ουσιαστικά θέτουν υπό πολιτική κηδεμονία τη δικαστική εξουσία. Όπως σημείωσε ο Γιαλτσίνκαγια, πολιτικοποιούνται οι δικαστικοί θεσμοί, όπως το HSYK και το συνταγματικό δικαστήριο, και τίθενται υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστών. Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, λέγοντας ότι δεν ζήτησαν ούτε τη συμβουλή της επιτροπής της Βενετίας, μιας συμβουλευτικής επιτροπής για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ενός από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς για τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές εκδημοκρατισμού.

Ο Γιαλτσίνκαγια είχε κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης της λειτουργίας του ΑΚΡ κατά το 2008 για παραβίαση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και εκτιμάται ευρέως στην Τουρκία ότι προετοιμάζεται για αντίστοιχη κίνηση, προάγγελος της οποίας θεωρείται η πρόσφατη παρέμβασή του.

Πολιτικοί αναλυτές στη γείτονα εκτιμούν επίσης ότι με την παρέμβαση του ανώτατου δικαστή δίνεται ουσιαστικά το πρόκριμα για μία προσφυγή κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τον Μεσούτ Γιλμάζ του CHP στο συνταγματικό δικαστήριο, για παραβίαση του άρθρου 2 του συντάγματος, που προβλέπει τη διάκριση των εξουσιών.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από Βοσνία και Γαλλία την περασμένη εβδομάδα απέκρουσε τη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική» για την οικονομία, και για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι, αν δεν υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στις αρχές καλοκαιριού.
Ωστόσο, όπως σημειώνει στη «Χουριέτ» ο πολιτικός αναλυτής Γιουσούφ Κανλί, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ενώπιον ενός πολιτικού αδιεξόδου. Η αριθμητική των εδρών στο κοινοβούλιο δεν βοηθά, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη -να λάβει την πλειοψηφία των τριών τετάρτων (367 ψήφοι). Ήδη κατά την προπαρασκευαστική συζήτηση που διεξάγεται από την αρμόδια επιτροπή στο κοινοβούλιο το ΑΚΡ εμφανίζεται διαλλακτικό ως προς την επανεξέταση κάποιων διατάξεων, ωστόσο είναι αμφίβολο αν το εύρος των αλλαγών που θα υιοθετηθούν θα ικανοποιήσει το κεμαλικό στρατόπεδο. Οι κεμαλιστές θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη συνταγματική τροποποίηση ουσιαστικά το ΑΚΡ δίνει την τελική μάχη επικράτησης και αλλαγής σκηνικού. Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς ο χρόνος είναι συγκεκριμένος.

Πριν από τα τέλη Απριλίου οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρόκειται να τεθούν στην ολομέλεια. Διαδικασία η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα. Μέσα στο διάστημα αυτό αναμένονται και οι κινήσεις του άλλου στρατοπέδου, που, όπως εκτιμά ο Κανλί, μπορεί να εμπεριέχουν μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας των μεταρρυθμίσεων βάσει του άρθρου 2 αλλά και μία νέα κίνηση απαγόρευσης του ΑΚΡ από τον Γιαλτσίνκαγια για προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 2 και τότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.