8/4/10

Ο Έλληνας αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Το να κόβει βόλτες μια τουρκική φρεγάτα δίπλα στις ακτές μας και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, είναι για μας πρόκληση. Δεν θέλει φιλοσοφία. Βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Ο Έλληνας δικαίως αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του και αυτή της οικογένειάς του, να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Και σας ρωτώ: Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά μπροστά από το σπίτι του; Πώς θα ένιωθε εάν τραντάζονταν τα τζάμια του σπιτιού του, επειδή ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετά λίγο πάνω από τη στέγη του;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Δρούτσας προειδοποιεί την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο
«Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά έξω από το σπίτι του;»

ΑΤΤΙΛΑΣ-Να αποσυρθεί άνευ όρων από την Κύπρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας προειδοποίησε την Άγκυρα ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών είναι καταδικασμένη, εάν συνεχιστεί η πρακτική των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και αλλού.

«Οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Το να κόβει βόλτες μια τουρκική φρεγάτα δίπλα στις ακτές μας και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, είναι για μας πρόκληση. Δεν θέλει φιλοσοφία. Βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Ο Έλληνας δικαίως αισθάνεται να απειλείται η ασφάλειά του και αυτή της οικογένειάς του, να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Και σας ρωτώ: Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά μπροστά από το σπίτι του; Πώς θα ένιωθε εάν τραντάζονταν τα τζάμια του σπιτιού του, επειδή ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετά λίγο πάνω από τη στέγη του; Είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί», τόνισε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ποιο βήμα της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ μέρους της Ελλάδας θετικό και συγκεκριμένο, ο Έλληνας διπλωμάτης απάντησε χωρίς περιστροφές: «Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Το Κυπριακό δεν είναι βέβαια διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη, που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην Ε.Ε., η οποία να αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της νήσου».

Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα και σήμερα αρχίζει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, δήλωσε ότι πάει εκεί με μηνύματα ειρήνης και φιλίας. «Έρχομαι στην Τουρκία για να κάνουμε τα λόγια πράξη. Έρχομαι για να κτίσουμε από κοινού το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται. Έρχομαι για να προετοιμάσουμε την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, που θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας», είπε.

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ο Δημήτρης Δρούτσας έθεσε ως στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», τόνισε.


Αφήστε τους Κυπρίους μόνους

Απαντώντας σε ερώτηση, πώς εκτιμά τα αποτελέσματα του διαλόγου στην Κύπρο, ο κ. Δρούτσας απάντησε:
«Πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην Ε.Ε. Και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να είναι λειτουργική και εντός της Ε.Ε. Σύντομα θα ξέρουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ' όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει, όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, ένα συνεταίρο στην ειρήνη».

Ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός χθες από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν.

Η επίσκεψη Δρούτσα πραγματοποιείται με πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, όπως και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και φυσικά το Κυπριακό.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ

12 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΘΕΣΗ
    Πώς θα ένιωθε ένας Τούρκος, να βλέπει ελληνικό πολεμικό πλοίο να περνά μπροστά από το σπίτι του;
    ΠΕΡΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

    Τον Οκτώβριο του 1999, η Φ/Γ `ΨΑΡΑ` FFGH-454, πέρασε τα στενά της Κωνσταντινουπόλεως μέρα μεσημέρι και ενώ στην Πόλη κυκλοφορούσε 10αδες χιλιάδες κόσμος, και φυσικά με τη Μεγάλη Σημαία να κυματίζει στο Μεσόστεγο.

    Πως αντέδρασαν οι Τούρκοι;

    Η ΜΙΤ τους έπαιρνε με την κάμερα απο την γέφυρα Ατατούρκ.

    Και οί Τούρκοι, ο κόσμος δηλαδή γύρω-γύρω με σκάφη αναψυχής και ο κόσμος που ήτανε πάνω στα καράβια που πάνε Κωνσταντινούπολη-Πέρα Γαλατά τους χαιρετούσε.

    Υπάρχει το σχετικό βίντεο στο ΓΕΝ και στο ΑΣ είμαι σίγουρος.

    Τα γράφω για να τους λυθεί η απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aνάθεμα κι αν κατάλαβες τι θέλει να πει το άρθρο Achaean....
    Αλλά από εξυπνακισμούς δίνεις ρεσιτάλ μονίμως εδώ.

    Ξαναδιάβασε το και αν και πάλι δε κατάλαβες το νόημα του άρθρου, στο εξηγώ εγώ ευχαρίστως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >είμαι σίγουρος.
    Αφού είσαι σίγουρος άσε να είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορισμένοι φίλοι αναζητούν ευκαιρία να επιπλήξουν άλλους φίλους όσον αφορά τα γραφόμενά τους.
    Χωρίς να θέλω να φανώ αγενής, θα
    ήταν πιο όμορφο να ήμαστε λίγο πιο ευγενικοί μεταξύ μας βρε παιδιά!
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα τρολλάρουνε πάνω σε αυτο το θέμα.

    Μια φορά εμείς είδαμε ένα Τουρκικό Φορτηγό στη ράδα του λιμένος Πειραιά και κάτι έγινε, ενώ οι Τούρκοι τρώνε στη μάπα τις Ελληνικές Φρεγάτες που περνάνε τα στενά της Πόλης για να πάνε στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τις Ελληνικές Σημαίες απο τα δεκάδες πλοία του ΕΝ που περνάνε τα στενά κάθε μέρα.

    Θέλω να πώ, μη νομίζετε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καταπιεί κανά δυο νταμουζάνες απο την πίκρα του φαρμακιού της Επίδειξης Σημαίας του Ελληνικού ΠΝ, με τα καράβια του να περνάνε μπροστά απο την Αγία Σοφία.

    Και όμως, χαμογελάγανε και δεν κάνανε τίποτα γτ δεν τους έπαιρνε. Αυτό λέγεται `αβλαβής διέλευση`.

    Για την ιστορία, το 454 μαζί με το USCG Cutter Dallas WHEC716 http://en.wikipedia.org/wiki/USCGC_Dallas_(WHEC-716) πήγαιναν στη Βάρνα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Βουλγάρικου Ναυτικού.

    Επί του 454, επέβαινε άγημα της ΜΥΚ με Υπόλογο έναν γνωστό κ μη εξαιρεταίο -τοτε- Ανθύπα (ΑΡΜ) καθώς και άλλοι διάφοροι, ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Νήμα

    Αχαχαχα, καλά κατάλαβα. Τέσπα ρωτήστε τον Οπλονόμο του ΑΣ, ήταν τότε Σηματονόμος στο 454.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια που είσαι Αχαιός, θα πρέπει να είδες την τεραστίων διαστάσεων τουρκική σημαία που είχαν αναρτήσει προκλητικότατα, τα δύο τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν αράξει πριν από μήνες κοντά στο κτήριο του Τελωνείου Πατρών (στα πλαίσια άσκησης του ΝΑΤΟ).

    Επειδή δεν νομίζω ότι το Ελληνικό πολεμικό που υποχρεωτικά πέρασε, - πάντοτε σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες - , τα στενά για να πάει στην Βάρνα, διαθέτει τέτοιου μεγέθους σημαία, υποθέτω ότι είσαι και εσύ αχαιέ ένας από τους πολλούς αφελείς ή τους προβοκάτορες που παρεμβαίνουν σ' αυτό το Ιστολόγιο !

    Όποιος διάβασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Νταούτογλου (τον αναφέρω όπως ο Καθηγητής κ. Ν. Σαρρής) στο ΒΗΜΑ, μπορεί να αντιληφθή που το πανε οι γείτονες !

    Κάτι που ουδέποτε θέλησαν οι Νεοθωμανοί της Τουρκίας να διαψεύσουν σε όλα τα έτη από το 1940 έως σήμερα !

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα μας υπάρχουν αφελείς, ανόητοι ή και ανιστόριτοι ανθρωποι, ή και "νεοοθωμανοί" τοιούτοι που σπεύδουν να δικαιολογήσουν την διαχρονική τουρκική επιθετικότητα.

    Άραγε τι περιμένουν, να τους δώσουν πόστα στην από τους τούρκους κατεχόμενοι Ελλάδα οι τουρκαλάδες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Achaean

    τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Achaean,

    Φίλε μου στα στενά επικρατούν άλλες συνθήκες. Για να πας Μαύρη Θάλασσα δεν μπορείς να περάσεις από αλλού με πλοίο. Ο μόνος λόγος που μπορούν να πουν οι τούρκοι να εμποδιστεί η διέλευση είναι ο μεγάλος αριθμός τάνκερ που διέρχεται εκείνη την ώρα τα στενά. Περιμένεις λοιπόν την σειρά σου αν είσαι τάνκερ για να τα διασχίσεις, για να μην γίνει ατύχημα. Τα στενά είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και το ξέρεις καλά και ο ίδιος. Αν δεν το ξέρεις άνοιξε ναυτικό χάρτη, διάβασε τις υφιστάμενες νομικές ισχύουσες συνθήκες και μετά μπορείς να πεις ξανά την άποψη σου.
    Τα Τουρκικά πλοία ξεκίνησαν από τον Ακσάζ και ήρθαν Σούνιο απλώς για να προκαλέσουν και να τεστάρουν διάφορα πράγματα. Εμείς όποτε περνάμε από εκεί είτε πάμε για ασκήσεις του ΝΑΤΟ είτε περνάνε τα εμπορικά μας πλοία καθαρά για εμπορικούς σκοπούς όπως όλα τα εμπορικά πλοία του κόσμου.
    Αυτοί έχουν ξεφύγει υπερβολικά τον τελευταίο καιρό. Κάνουν καθαρά βόλτα μέσα στο Αιγαίο..κρουαζιέρα..δεν πάνε κάπου για κάποια άσκηση..περνάνε από το Σούνιο για να μας προκαλέσουν και να τεστάρουν. Είναι εντελώς διαφορετικές οι περιπτώσεις φίλε μου. Όλες οι άλλες υποθέσεις είναι εκ του πονηρού. Είπαμε καταπίνουμε, καταπίνουμε. είμαστε φρόνιμα παιδιά αλλά αν δεν καταλάβουν φτάσουν στο αμήν, το παίξουν Πασάδες ε τότε θα καταπιούν και αυτοί...και δεν εννοώ δική μας αβλαβή διέλευση. Κανένας δεν θέλει υστερικές φωνές εθνικισμού, κανένας δεν θέλει να περάσουμε πόρτα φρενοκομείου αλλά όλα έχουν ένα όριο! Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε με αβλαβείς διελεύσεις στη επόμενη δικι΄λα τους αβλαβή διέλευση..όχι στα στενά έχουν και αλλού χωρικά ύδατα...πρέπει επιτέλους να αφήσουμε την "εξημέρωση του θηρίου". Να την ακολουθούμε όντας και πιο πολιτισμένη χώρα αλλά να τους δείχνουμε που και που στους απέναντι ότι "περιφερειακές υπερδυνάμεις" στα Βαλκάνια είναι δυο: Τουρκία αλλά και Ελλάδα. Το δόγμα της "μικρής εντίμου Ελλάδος" μας οδηγεί σε καταστροφή. Δεν μιλάω για "Μεγάλη Ιδέα" αλλά για λίγο σκληρή στάση. Είναι και η Ελλάδα οικόπεδο με αξία..όχι μόνο η Τουρκία.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Achaean
    08 Απριλίου 2010 2:45 μ.μ.

    Μου είπε-του είπες-σου είπε-τους είπα δηλαδή.
    Γι'αυτό σου λέω άσε να είσαι σίγουρος.
    Λέω καλύτερα να ρωτήσω τον σηματωρό του Y/B ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S-116 ).

    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχεαν,
    Ειναι αλλο πράγμα να βγάζω έξω το κ...λι μου στο μπάνιο για να κατουρήσω και άλλο πράγμα να το βγάζω έξω στην πλατεία...Τωρα κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακάρι οι Ελληνικές φρεγάτες και τα πολεμικά μας αεροπλάνα οπλισμένα να είχαν δρομολόγια ανάλογα των τούρκων προς Αγιά Σοφιά, προς Αλικαρνασσό, Έφεσο, Σμύρνη, Ίμβρο, Τένεδο και δεν ξέρω τι άλλο ξεχνώ.
    Μακάρι να είχαμε λίγο τσαμπουκά, η μάλλον τσαμπουκά έχουμε και πολύ μάλιστα αλλά δεν μας επιτρέπεται να τον εκδηλώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.