7/4/10

Τζαννής Τζαννετάκης, άνδρας του καθήκοντος


Του Μιχαλη Ν. Κατσιγερα

Στις 22 Απριλίου 1967, την επομένη της ανατροπής του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας, ένας μάχιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου «Τρίαινα» Τζαννής Τζαννετάκης, ήρεμος όπως πάντα, αλλά και με τη μανιάτικη περηφάνια μέσα του, παραιτήθηκε από τις τάξεις του σώματος στο οποίο είχε άξια υπηρετήσει.

Τότε που ένα μέρος της εκτός αυστηρά πολιτικού πεδίου ιθυνούσης τάξεως της χώρας έσπευδε να αναλάβει αξιώματα, να διατηρήσει αυτά που είχε, να επωφεληθεί από τα γενναία δοσίματα και τις δουλειές με τους νέους επιβήτορες της εξουσίας ή παρέμενε καιροσκοπώντας στις διοικήσεις των κάθε λογής ιδρυμάτων ελπίζοντας πως γρήγορα ο θεσμικός πυρήνας του κατεστημένου θα ξιφουλκούσε και θα ήλεγχε το νέο καθεστώς, ο Τζαννής Τζαννετάκης δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να μην πράξει το καθήκον του. Στις ώρες της μεγάλης δοκιμασίας, όταν οι περισσότεροι ηγήτορες είχαν υποταχθεί ή συνάψει εκεχειρία με τους συνταγματάρχες, ο πλωτάρχης Τζαννετάκης επέλεξε την αξιοπρεπή έξοδο.

Ενεργός δημοκρατικός πολίτης με πνευματικά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, κρυφός ποιητής που είχε εκδώσει με ψευδώνυμο ποιητική συλλογή στα νιάτα του, δεν παραιτήθηκε από αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του. Οι σμπίροι του καθεστώτος επεσήμαναν τις κινήσεις του. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 1969, κρατήθηκε στην ΕΣΑ, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, στο ΚΕΣΑ και στη Δροσιά. Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς εξορίστηκε στα Κύθηρα. Το 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, όταν ο πόλεμος βρισκόταν προ των πυλών, πιστός στο καθήκον του, επανήλθε ως αξιωματικός υποβρυχίων στη Ναυτική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.

Στο μετέπειτα πέρασμά του από την πολιτική, είχε την ακριβή στους καιρούς μας τύχη να κερδίσει τη διάκριση πολιτών, φίλων και αντιπάλων: Τζαννετάκης, ο έντιμος.


Αυτός ο άνδρας κηδεύεται σήμερα.

- Η κηδεία του Τζαννή Τζαννετάκη τελείται σήμερα ώρα 15.00, από τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.
kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. Καλός και άγιος ,κατά τα άλλα, ο μ. ο Τζαννετάκης. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί εξυμνείται η αποχώρησή του από το στράτευμα αμέσως μετά την επικράτηση των απριλιανών. Οι χιλιάδες αξιωματικοί που παρέμειναν στις τάξεις του στρατού, μερικοί εκ των οποίων έπεσαν στην Κύπρο επτά χρόνια αργότερα, τί ήταν; Προδότες;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τα δεδομένα οι παραμένοντες τουλάχιστον ανώτατοι αξιωματικοί, ήταν λίγο "κότες" γιατί θα μπορούσαν να "ρίξουν" κάθε επίδοξο δικτάτορα, αλλά προτίμησαν να συνεργαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pes ta Konstantine ek Kyprou, giati exoume xasei to aisthima tis antikeimenikotitos

    Hroas kai o "antistasiakos" politikantis Tzannetakis, giati paraitithike oikeiothelos apo to strateuma kai amesos meta tin eptaetia epanilthe kai pali sauto gia na prosmetrithoun ta xronia apousias tou apo afto os eti kanonikis ypiresias kai os pou na vrethei kapoio kallitero posto (EOT, ypourgikos thokos k.a.), oste na antamifthi gia tin "antisasiaki" tou drasi.

    Os pote tha akoume pia tetoies aidies, pou mas thymizoune kai to perifimo "antistasiako trio",(pou metepeita eginan kai Kybernisi (Prothypourgos kai Ypourgoi), pou alonize tin Europi mazevontas apo tous Ellines ksenitemenous (ergates, Foitites k.a.) xrimata gia dithen agora oplon pros katapolemisi ton Syntagmatarxon...

    Oute opla eide kaneis, alla oute kai ta ekkatomuria pou mazepsan..

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τίποτε απ' αυτά. Εάν κάποιος διαφωνεί με την επιβολή δικτατορίας και είναι άνθρωπος με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, άνθρωπος με αρχές, τότε κάνει δύο τινά: Ή προσπαθεί να ανατρέψει την δικτατορία, πράγμα που ο μακαρίτης μάλλον δεν μπορούσε, ή αποχωρεί. Τα περί Κύπρου δεν έχουν καμμίαν ισχύ και ούτε αυτοί που έμειναν, το έκαμαν για την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.