7/4/10

Ωρα της δικαίωσης για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο



Του Σταυρου Tζιμα

Μετά το «σταύρωσον αυτόν», το «ωσαννά». Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, έλαβε από τον πρόεδρο της χώρας κ. Μπαμίρ Τόπι τη Δευτέρα του Πάσχα το μέγιστο παράσημο της Δημοκρατίας της χώρας, αυτό του εθνικού ήρωα των Αλβανών, Γκιόργκι Σκεντέρμπεη.

Με το ίδιο μετάλλιο τιμήθηκαν και οι αρχηγοί των άλλων τριών θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας, των μουσουλμάνων, καθολικών και Μεχτασίδων (πιο ήπια μουσουλμανική απόχρωση).

Οπως τόνισε στην ομιλία του στο παλιό παλάτι του βασιλιά Ζώγου, όπου οργανώνονται υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, ο κ. Τόπι, στο πρόσωπο των ηγετών η πολιτειακή ηγεσία «τιμάει την πρότυπη αρμονική συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας».

Δεν υπερέβαλε ασφαλώς ο Αλβανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την αρμονικότητα της συνύπαρξης των δογμάτων και την υποδειγματική για τη βαλκανική πραγματικότητα ανοχή της χώρας του στη θρησκευτική διαφορετικότητα.

Ομως οι διαδρομές που διήνυσαν οι ποιμενάρχες στη μετακομμουνιστική Αλβανία για να ανασυγκροτήσουν τις ξεθεμελιωμένες κοινότητές τους δεν ήταν το ίδιο ανηφορικές.

Για τους καθολικούς και μουσουλμάνους ορθωνόταν το εμπόδιο της αθεΐας, για τους ορθοδόξους και τον ιεράρχη τους υπήρχε και ο Γολγοθάς της ιστορικής καχυποψίας λόγω ελληνικής καταγωγής του ηγέτη.

Για τον αλβανικό εθνικισμό κάτω από το ράσο του ιεράρχη κρυβόταν ο άνθρωπος που με Δούρειο Ιππο τη θρησκεία θα εργαζόταν για τον εξελληνισμό της Αλβανίας. «Μαύρο συνταγματάρχη», αποκαλούσε τον κ. Αναστάσιο μερίδα του Τύπου σε στιγμές εθνικιστικού παροξυσμού, πιέζοντας την πολιτική τάξη να τον απομονώσει και με την πρώτη ευκαιρία να τον διώξει.

Αυτή δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1994 όταν στο σχέδιο Συντάγματος που τέθηκε προς έγκριση σε δημοψήφισμα συμπεριλαμβανόταν διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες των θρησκευτικών δογμάτων έπρεπε να ήταν Αλβανοί υπήκοοι.

Δεδομένου ότι το αλβανικό κράτος δεν είχε χορηγήσει υπηκοότητα στον κ. Αναστάσιο -εξακολουθεί να την αρνείται και σήμερα- εάν υπερψηφιζόταν το σχέδιο Συντάγματος ήταν υποχρεωμένος την επομένη να εγκαταλείψει την Αρχιεπισκοπή και την Αλβανία.

Η αντίδραση των απλών ανθρώπων, ορθοδόξων και μη, υπήρξε καταλυτική, και το αποτέλεσμα ξάφνιασε τους εμπνευστές της μεθόδευσης. Το θέμα του Αρχιεπισκόπου εξελίχθηκε σε ζήτημα αιχμής και τελικά το δημοψήφισμα απορρίφθηκε, επιτρέποντας στον κ. Αναστάσιο την παραμονή και συνέχιση της τιτάνιας προσπάθειας για τη νεκρανάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το πνευματικό και ανθρωπιστικό έργο αγκαλιαζόταν από πιστούς και μη σε κάθε γωνιά της χώρας ο κ. Αναστάσιος εξελίχθηκε σε θεσμικό παράγοντα της Αλβανίας και άτυπο πρεσβευτή της διεθνώς, όπου κινείται άνετα και δραστήρια μέσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Παρά τις αντίξοες, ακόμη και σήμερα, συνθήκες ο κ. Αναστάσιος, έχει επιτελέσει αξιοθαύμαστο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από το 1992 που ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος έως τώρα έχουν ανεγερθεί εκ θεμελίων εκατόν πενήντα ορθόδοξοι ναοί, άλλοι εκατόν εξήντα που είχαν μετατραπεί από το καθεστώς σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα ακόμη και στάβλοι, αναστηλώθηκαν, επισκευάστηκαν δεκάδες άλλες εκκλησίες και μοναστήρια, λειτούργησαν κέντρα υγείας, ορφανοτροφεία, κ.λπ.
kathimerini.gr

13 σχόλια:

  1. Ασφαλώς και του πρέπουν πολλά συγχαρητήρια του Μακαριώτατου για το Τιτάνιο έργο του.
    Αυτό όμως που εγώ δεν ξέρω είναι εάν πρέπει ως Έλληνας και Ορθόδοξος να αισθανθώ μόνο περηφάνια γι΄αυτόν ή και πικρία που δεν τον έχουμε εδώ ή τουλάχιστον δεν έχουμε έναν σαν κι αυτόν.
    THEODGK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και λοιπόν ? Τι θέλει να πει ο ποιητής ? …….(η καθημερινή )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3:59 Το Θέμα είναι εσύ τι θέλεις να πείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ο Αναστάσιος εξισώθηκε με τους άλλους τους οποίους δεν γνωρίζω όμως πολύ δυσκολα θα δεχθώ ότι φθάνουν το ενα εκατοστό του Αναστασίου.Να τον φυλάει η Παναγία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μακαριώτατος ετοποθετήθει στην νεοσύστατη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν περίπου 20 χρονια. Πριν, εδιακόνευσε την Εκκλησία στην Αφρικη. Στη Μαυρη Ηπειρο είχε αναπτύξει τεράστιο ιεραποστολικό έργο. Λογω ομως των αγαθών και δημοκρατικών του πεποιθήσεων μαλλον προκαλούσε τον φθονο αρκετων αρχιερεων της Μητρος Εκκλησιας. Οταν δεν αρνήθη να συνεργαστει με τη Χουντα τοτε η Αφρικη ητο μαλλον ο τοπος εξοριας του παρα τοπος ιεραποστολικού εργου. Μετα την πτώση του κομμουνισμού εσταλει στην Αλβανια. Εκει ολοι περιμεναν (και ιδιαιτερα αυτοι που τον εστειλαν εκει) οτι οι αλβανικες κυβερνήσεις δεν θα ηταν συνεργάσιμες οποτε θα ειχαν πολλα να πουν περι αποτυχιών. Ομως,το αντιθετο συνεβει. Υπηρξε αμεση αποδοχή απο τις μετακομουνιστικες κυβερνησεις προς μεγαλη ταραχη κάποιων.
    Ο Μακαριώτατος προκειται για ενα τεραστιο κεφαλαιο της Εκκλησιας.

    Ελευθέριος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά την άποψή μου, δεν θα έπρεπε να το δεχτεί, αφού οι Έλληνες της Β. Ηπείρου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εξακολουθεί να τελεί υπό αλβανική ΚΑΤΟΧΗ, διώκονται και γενοκτονώνται πολιτισμικά. Πώς το έλεγε ο Ρήγας στο Σύνταγμά του; "Δεν κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου", ή κάπως έτσι.

    Θα μου πείτε "διπλωματική κίνηση". Μα έτσι είπαν όταν τους δώσαμε και το πράσινο φως για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι Αλβανοί, όπως και οι Τούρκοι, δεν χαμπαρίζουν από αβροφροσύνες. Άλλη γλώσσα χρειάζονται, τα καθίκια. Ο.... Τόπι, που να τον κάνουν στο ξύλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά, δεν ντρέπεσαι κύριε Καλεντερίδη; Προβάλλεις τον ανθέλληνα Άγιο Αλβανίας που χτίζει νοσοκομεία στους Μουσουλμάνους με ελληνικά χρήματα; Κι όσο για το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική, ας γελάσω σαν Ρώσος χωριάτης: Πενήντα χρόνια Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική και δεν καταφέραμε να πείσουμε έναν (1) Αφρικανό να γίνει μοναχός, διότι οι Αφρικανοί μισούν την παρθενία!.. Και κάτι άλλο βασικό, κύριε Καλεντερίδη μου: Όλοι αυτοί οι Αφρικανοί που προΐστανται σήμερα των Αντιρατστιστικών Οργανώσεων (ο Σουδανός Αχμέτ Μοαβία, ο Σύρος μπαμπάς της Αφροδίτης Άλ Σαλέχ κλπ.) είχαν έλθει στην Ελλάδα επί Χούντας για να σπουδάσουν Θεολογία και ξέμειναν. Και ποιός τους είχε δώσει Υποτροφία, κύριε Σάββα μου; Ο νύν Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος, που επί Χούντας ήτανε Διευθυντής της «Αποστολικής Διακονίας»!.. Δηλαδή, όλων των Κατηχητικών Σχολείων που δίδασκαν το «Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών» του Παπαδόπουλου και μετά την Χούντα τόπαιζε αντιστασιακός ο Ανθέλληνας!.. Άμα ανοίξει το στόμα του ο Παττακός που τα έζησε τα γεγονότα, ο Αναστάσιος θα πρέπει να αυτοκτονήσει, άν έχει λίγο φιλότιμο...
    Επομένως, παιδί μου Σάββα (είμαι 81 ετών και σου γράφω μέσω του εγγονού μου), μήν παίρνεις το μέρος του μισέλληνα Αναστάσιου, διότι είσαι πολύ νέος και δεν τα έζησες τα γεγονότα...
    Μετά τιμής
    ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιό είναι ακριβώς το τιτάνιο έργο του Αναστάσιου που ακούμε εδώ και δεκαετίες;
    Συγνώμη αλλά είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος με όποιον λιβανίζουν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογραφοι, έχει αποδοχή από το αλβανικό κράτος και είναι και δημοκρατικών πεποιθήσεων.
    Όλο αυτό το πακέτο βρωμάει και ζέχνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το γεγονος οτι νεκρανασταθηκε μια ΝΕΚΡΗ εκλησια )λογω κομμοθνισμου) προφανως δεν ειναι αρκετο για καποιυς που θυμιζουν εντονα τον αρχαιο μυθο με τον Μωμο και οι οποιοι μαλλον θα πρεπει να πλενουν τα χερια τους καθε φορα που γραφουν για τον Αναστασιο
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟ-ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος

    Το έργο του, bio και οι χρονολογίες, Ελευθέριε Α. Μάλλον δεν ισχύει εκείνο το "Οταν δεν αρνήθη να συνεργαστει με τη Χουντα ... κλπ", χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτε για μένα. Στην Αφρική ήταν πριν την Χούντα. Καλό είναι να ξέρουμε τι γράφουμε.
    Όλο το διάστημα της Χούντας ήταν στην Ελλάδα, εκτός από τα δύο πρώτα χρόνια που ήταν ακόμη στην Γερμανία, λόγω σπουδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Αναστάσιος ως ιεράρχης είναι άψογος. Έχει βοηθήσει όσο μπορεί την ομογένεια και επίσης το ιεραποστολικό του έργο στη βάρβαρη χώρα των Αλβανών είναι σημαντικό αφού έχει καταφέρει να εκχριστιανίσει αρκετούς ή έστω με την υποστήριξή του να τους κατευνάσει τα άγρια ένστικτα. Φυσικά δεν έχει λύσει το πρόβλημα της μειονότητας παντελώς κι ούτε πρόκειται. Δεν είναι καν ο ρόλλος του !

    Και κάτι πολύ σημαντικό ! Ο εθνικός ήρωας των Αλβανων, ο Γεώργιος Σκεντέρμπεης ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ 100% και μάλιστα περήφανος Έλλην ! Μέχρι και εθνικό ήρωα από εμάς δανείστηκαν ! Ψάξτε την ιστορία. Υπάρχουν αποδεικτικές πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε!λοιπον εμεις οι ελληνες αν δεν ερθουμε σε μετανοια,τοτε ο θεος θα επιτρεψει μεγαλες δοκιμασιες.Αν μιλαμε κατα καιρους για ορθοπραξια μεσα στο χωρο της Ορθοδοξου Εκκλησιας,τοτε μιλαμε σαφως για τον ανθρωπο Αρχιεπισκοπο Αναστασιο εναν ευαισθητο ποιμεναρχη με ηθος και λειτουργικη ζωη μεσα στην εκκλησια.Εμεις λοιπον αν ανηκουμε στον χωρο αυτο,οφειλουμε να ειμαστε πολυ προσεκτικη οταν αναφερομαστε σε αρχιερεις και κυριως στον αρχιερεα της αγαπης και της ειρηνης γιατι προκειται για ιεροκατηγορια.Ευκολα εμεις οι ελληνες χριστιανοι περναμε απο την κρισαρα μας τους παντες εκτος απο τον εαυτο μας.Τι πλανη!δυστυχως,και το λεω με πονω ψυχης,αγγιξε και τον Αναστασιο.Η ζηλια και η κακια πανε μαζι.Οταν δεν μπορεις να μιμηθεις καποιον που ζηλευεις τοτε του ριχνεις λασπη.Ευεργετησε ολους αυτους που βρεθηκαν διπλα του καιπαρα πλησιον του και αξιζει την ευγνωμοσυνη ολων.Ειμαι υπερηφανη που ειμαι ελληνιδα χριστιανη γιατι εχουμε τετοιους ανθρωπους στην εκκλησια μας.Εμεις ταπεινα του ευχομαστε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και να περασει τα 100!ειμαι σιγουρη γι αυτο.filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.