3/4/10

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ.Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες διεθνώς

Το γαλλικό υπερσύγχρονο σκάφος «Μιστράλ».

Με αφορμή την αγοραπωλησία 4 γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου «Μιστράλ»
Πριν από μερικές βδομάδες ξεκίνησαν στο Παρίσι εντατικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας για την αγορά τεσσάρων γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου «Μιστράλ» για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως δύο από τα ελικοπτεροφόρα «Μιστράλ» που θα αγοράσει η Ρωσία από τη Γαλλία θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία και τα άλλα δύο στη Ρωσία. Η Γαλλία προτίθεται να παραχωρήσει ειδική άδεια για τη ναυπήγησή τους στη Ρωσία. Οπως επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος, τα σκάφη που θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία θα παραδοθούν στη Ρωσία «χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό».

Ποιοι οι λόγοι, όμως, που οδηγούν τη Ρωσία, μια χώρα με τεράστια πολεμική βιομηχανία, τη 2η παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε οπλικά συστήματα, να αγοράσει τα συγκεκριμένα γαλλικά πολεμικά πλοία;

Τι είναι τα «Μιστράλ»
Το «Μιστράλ» είναι ένα πανίσχυρο πολεμικό πλοίο υψηλής τεχνολογίας. Η χωρητικότητά του είναι από 21.300 έως 32.200 τόνους! Εχει μήκος 210 μέτρα και το πλάτος του είναι 32 μέτρα. Δηλαδή είναι κατά 1,5 φορά μακρύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μόνο κατά 1/3 πιο στενό από αυτό. Είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα 19 κόμβων. Μπορεί να μεταφέρει ως και 900 στρατιώτες, 16 βαριά ελικόπτερα ή 35 ελαφριά ελικόπτερα, 60 τεθωρακισμένα οχήματα, δύο χόβερκραφτ ή τέσσερα μηχανοκίνητα σκάφη για την αποβίβαση στην ξηρά στρατιωτών και οχημάτων. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει ήδη δύο τέτοια πλοία, ενώ η κρατική εταιρεία ναυπήγησης DCΝS κατασκευάζει ένα τρίτο. Τα πλοία τύπου «Μιστράλ» είναι ικανά όχι μόνο να αποβιβάσουν άγημα, αλλά και να το υποστηρίξουν από τον εναέριο χώρο. Ενώ με την πρόσθεση πυραύλων και πυροβόλων γίνεται πυρήνας μιας εκστρατευτικής ομάδας κρούσεως που είναι ικανή αυτοτελώς να διεξάγει ένα μικρό πόλεμο.

Αντιδράσεις σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα

Η συμφωνία έχει θορυβήσει ορισμένες γειτονικές χώρες της Ρωσίας, που έχουν ενταχθεί ή επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ξυπνάει τις μνήμες του πολέμου με τη Γεωργία το 2008. Ετσι, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, που πιθανόν και να υπερβάλλουν για την ισχύ του «Μιστράλ», η δράση που ανέπτυξαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια εκείνου του πολέμου μέσα σε 26 ώρες, με το «Μιστράλ» θα ολοκληρωνόταν σε 40 λεπτά.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, Αντς Λανεότς, δήλωσε πως η πιθανή εμφάνιση τέτοιων πολεμικών μέσων στη Βαλτική θάλασσα είναι «κακό σημάδι» για την ασφάλεια της χώρας του.

Από τη μεριά του, ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, ευρωβουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Λιθουανίας, χαρακτήριζε την πιθανή συμφωνία Γαλλίας - Ρωσίας για την πώληση του «Μιστράλ» ως «λουλούδι στον τάφο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», αφού, κατά τη γνώμη του συγκεκριμένου πολιτικού, η Γαλλία, μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δε δικαιούται να κλείσει με την «εχθρική» Ρωσία μια τέτοια συμφωνία.

«Εάν κατασκευαστεί ο αγωγός του φυσικού αερίου "Βόρειο Ρεύμα" ("Nord Stream"), που είναι να διασχίσει τη Βαλτική θάλασσα, τότε ο πολεμικός στόλος της Ρωσίας θα είναι έτοιμος για τη φύλαξη της ιδιοκτησίας της "Γκαζπρόμ" στα διεθνή θαλάσσια ύδατα. Ετσι, στην ανατολική ακτή τα κράτη της Βαλτικής και μάλιστα η Πολωνία θα περικυκλωθούν και στρατηγικά θα απομονωθούν από την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ τα ύδατα της Βαλτικής, που ήταν πριν ουδέτερα, θα καταληφθούν από τη Ρωσία, με την συγκατάθεση των συμμάχων μας και με το κύρος της Δύσης», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις.

Μια άλλη εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος της Λιθουανίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η Λάιμα Ανδρικένε, υπογράμμισε πως «μεγάλη ανησυχία προκαλεί το ότι μερικές χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να προμηθεύσουν πολεμικά μέσα σε τρίτες χώρες, προξενώντας σοβαρή ζημιά στην ασφάλεια των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και των γειτόνων της ΕΕ».

Από τη μεριά της, και η Γεωργία εξέφρασε την ελπίδα πως το Παρίσι θα πάρει υπόψη του τη θέση της Τιφλίδας, σχετικά με την πώληση στη Ρωσία των πολεμικών πλοίων «Μιστράλ», και η συμφωνία δε θα γίνει, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νινό Καλαντάντζε.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε κι ο Αμερικανός πρέσβης στη Γεωργία, Τζον Μπας, που αν και αναγνώρισε ότι το θέμα είναι «μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών», ταυτόχρονα διέκρινε «συγκεκριμένες απειλές και ερωτηματικά», που προκύπτουν από την πώληση. Ακολούθησε η κατάθεση στην αμερικανική Γερουσία, από ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, ενός σχεδίου ανακοίνωσης που καλεί τον Μπάρακ Ομπάμα να πιέσει το Παρίσι, ώστε η Γαλλία να μην προβεί στην πώληση αυτών των πλοίων στη Ρωσία.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας

Η είδηση της πώλησης προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας. Εάν η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Γαλλίας υλοποιηθεί, αυτό σίγουρα θα είναι ένα σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών, αφού το κόστος της, για την κατασκευή και των τεσσάρων σκαφών, θα ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμη πως η Ρωσία μέχρι τώρα απέφευγε να αγοράζει τόσα μεγάλα οπλικά συστήματα, περιορίζοντας τις αγορές σε είδη προηγμένης τεχνολογίας.

Ετσι, τα σχέδια του ρωσικού υπουργείου Αμυνας προκάλεσαν θυελλώδη συζήτηση και διαφορετικές εκτιμήσεις. Κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, μια από τις βασικές αιτίες που ανάγκασαν το υπουργείο Αμυνας να απευθυνθεί σε ξένους προμηθευτές είναι η κατάσταση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας και επιστήμης που μετά την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, την περίοδο 1990-2000, δεν είναι ικανή να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τόσα και τέτοιου είδους πλοία.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι της αγοράς ισχυρίζονται πως ένα πλοίο τέτοιου τύπου χρειάζεται σκάφη συνοδείας. Σήμερα στον πολεμικό στόλο της Ρωσίας υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός τέτοιων σκαφών. Για τη συγκρότηση 3-4 εκστρατευτικών ομάδων γύρω από τα τέσσερα «Μιστράλ» χρειάζονται όχι λιγότερο από 15-20 νέα πολεμικά σκάφη, χωρίς να υπολογίζονται και τα πλοία που χρειάζονται για την εκτέλεση άλλων αποστολών. Προς το παρόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα κατασκευής, ο πολεμικός στόλος της Ρωσίας δεν προβλέπεται στο προσεχές μέλλον να έχει τα αναγκαία νέα πολεμικά πλοία. Ετσι, η αγορά των πλοίων «Μιστράλ» θα είναι για τη Ρωσία κατά κάποιο τρόπο μια δοκιμασία, αφού θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιδιώξει να εξοπλίσει τον πολεμικό στόλο της και να τον φτάσει στο αναγκαίο σύγχρονο επίπεδο.

Μια άλλη κατηγορία αντιπάλων της αγοράς επισημαίνουν πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να μπορέσει το στελεχικό δυναμικό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να αφομοιώσει τις λειτουργίες των συστημάτων του γαλλικού πολεμικού πλοίου.

Την αντίθεσή του με την αγορά εξέφρασε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Μιλώντας στην Κρατική Δούμα η βουλευτής του κόμματος και αστροναύτης, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, μίλησε για διαδικασία διολίσθησης σε αγορές όπλων από το εξωτερικό. Αρχικά μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροπλάνων από το Ισραήλ και τώρα και πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία. Η γνώμη του ΚΚΡΟ είναι πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εξοπλίζονται αποκλειστικά από την ντόπια πολεμική βιομηχανία, ενώ η αγορά ξένων όπλων μειώνει την αποτελεσματικότητα της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Πολιτικο-στρατιωτικοί λόγοι
Ωστόσο, η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας δηλώνει έτοιμη για τη συμφωνία αγοράς, παρά τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η ετοιμότητα για την αγορά του «Μιστράλ» έχει μεγάλη συμβολική αξία για τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το γερασμένο της ναυτικό και να προβάλει την ισχύ της στο εξωτερικό με τον πιο αποτελεσματικό και εντυπωσιακό τρόπο. Αλλοι εκτιμούν πως τόσο η ρωσική, όσο κι η γαλλική ηγεσία θέλουν να αποστείλουν μήνυμα με πολλούς διεθνείς αποδέκτες και πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να δείξουν πως οι καταστάσεις αλλάζουν, όχι μόνον στις αγορές όπλων, αλλά και στις «συμμαχίες» που συνάπτονται μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών.

Αν είναι έτσι, τότε η αγορά των «Μιστράλ» είναι σίγουρα ένα βαρύγδουπο μήνυμα!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Τι μας νοιάζει εμάς. Μας προστατεύει η Μεγάλη Τουρκία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Moυ κανει τεραστια εντυπωση η ρωσσολαγνεια του ριζοσπαστη!!!!φιλε ριζοσπαστη η ρωσσια δεν ειναι η κομμουνιστικη σοβιετικη ενωση αλλα μια απο τις πλεον ιμπερεαλιστικες χωρες του πλανητη ισως μεγαλυτερης και των ΗΠΑ,απορο λοιπον δεν εχετε καταλαβει εκει στο σπιτη του λαου την κοσμογονικη αλλαγη στην πολιτικη της Σοβιετικης Ενωσης???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. san krouazeroploio mou miazei re paidia.

    MAKIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.