20/4/10

Αναστολή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Αζερμπαϊτζάν-ΗΠΑ


Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν κλήθηκε να συμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά όπλα που έγινε στην Ουάσιγκτον 12-13 Απριλίου σε αντίθεση με τόν ομόλογο του Πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Ilham Aliyev.


Η μή κλήση του Προέδρου του Αζερμπαιτζάν στην σύνοδο κορυφής, έτσι ώστε να μπορέσει να εκφράσει τη θέση του, σε συνδυασμό με την φιλοαρμενική θέση της Ουάσιγκτον, η οποία εκφράστηκε με την απροθυμία της να συνδέσει τα Πρωτόκολλα Ειρήνευσης Αρμενίας-Τουρκίας με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του Αζερμπαιτζάν.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν-ΗΠΑ αναστέλλονται επ'αόριστον δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν Αντισυνταγματάρχης Eldar Sabiroglu χωρίς να προσδιορίζει τους λόγους που οδήγησαν στην ενέργεια αυτή.Η μονομερής αναστολή των κοινών προγραμματισμένων κοινές στρατιωτικών ασκήσεων είναι πολύ πιθανό να αποτελεί απάντηση του Μπακού στις δυσμενείς εξελίξεις για το Αζερμπαϊτζάν κατά την σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Το Μπακού δείχνει με την λήψη αυτού του μέτρου αποφασισμένο να σκληρύνει την στάση του. Υπαινίσεται την εντατικοποίηση των σχέσεων του με την Μόσχα και την Τεχεράνη, .Κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή (Nabucco) καθως το Αζερμπαιτζάν είναι απο τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Νews.am

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.