15/4/10

Ένα «γκρίζο» επιχείρημα της Τουρκίας για το Αιγαίο και γιατί είναι άκυρο

Ν. Λυγερός
Σε μια προσπάθεια να πείσει στο Νατοϊκό πλαίσιο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στο Αιγαίο, η Τουρκία κάνει χρήση του κειμένου της απόφασης των έξι δυνάμεων στις 13 Φεβρουαρίου του 1914. Η μη προσεκτική ανάγνωση της αναφερόμενης παραγράφου προκαλεί την εντύπωση της ασάφειας σε έναν μη ειδικό. Στην πραγματικότητα η ανάλυση του κειμένου επιτρέπει την απόρρριψη του γκρίζου επιχειρήματος της Τουρκίας. Ας εξετάσουμε λοιπόν το απόσπασμα στα αγγλικα.

«Therefore, six Powers have agreed that Greece should transfer all the islands in the Aegean Sea it currently possesses (occupies) excluding the Tenedos, Imbros and Castellorizo is and is required to be given to Turkey. A part from this, the Powers (States) have concluded that it is necessary to ensure satisfactory guarantees concerning the islands envisaged to be given to Greece and that Greece should guaranty Turkey that it shall not strengthen and use these islands for any naval or military purpose; and they have decided that concrete measures should be taken to prevent smuggling between the islands and ottoman Territory. »

Η ανάγνωση του πρωτύπου στα γαλλικά είναι η εξής:
«En conséquence les six Puissances ont décidé de remettre à la Grèce toutes les îles de la mer Egée actuellement occupées par elle, à l’exception de Ténédos et d’Imbros ainsi que de l’île de Castellorizo, qui doivent être restituée à la Turquie. Les Puissances ont, en outre, décidé que, en ce qui concerne les îles assignées à la Grèce, des garanties satisfaisantes devront leur être données ainsi qu’à la Turquie par le Gouvernement grec que ces îles ne seront ni fortifiées ni utilisées pour aucun but naval ou militaire et que des mesures effectives seront prises en vue de prévenir la contrebande entre les îles et le continent ottoman.»

Kαι στις δύο γλώσσες η αναφορά στο Καστελόριζο είναι άμεση. Αυτό σημαίνει ότι αν ισχύει ακόμα αυτό το κείμενο και ειδικά αυτό το απόσπασμα, τότε αυτό το νησί θα ανήκε στην Τουρκία, πράγμα το οποίο απορρίπτει η ιστορική πραγματικότητα και η σημερινή κατάσταση.

Ανεξαρτήτως του προπαγανδιστικού στόχου της Τουρκίας, η χρήση αυτού του κειμένου ανατρέπεται νομικά από το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφός του είναι ως εξής:

«Italy hereby cedes to Greece in full sovereignty the Dodecanese Islands indicated hereafter indicated namely namely, Stampalia (Astropalia), Rhodes (Rhodos), Calki (Khalki), Scarpanto, Casos (Cassos), Piscopi (Tilos), Misiros (Nisyros), Calimnos (Kalymnos), Leros, Patmos, Lipsos (Lipso) Simi (Symi), Cos (Kos) and Castellorizo as well as the adjacent islets.»

Αντιλαμβανόμαστε ότι το σημερινό καθεστώς αυτών των νησιών καθορίζεται από το κείμενο της Συνθήκης του 1947 και όχι του 1914. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να το αποδέχεται αν εξετάσουμε αποκλειστικά αυτά τα δύο κείμενα. Η απόδειξη της τουρκικής αποδοχής αυτού του καθεστώτος εμφανίζεται άμεσα στο Άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία υπέγραψε η Τουρκία τι 1923. Πριν εξετάσουμε το γνήσιο κείμενο της Λωζάνης αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το άρθρο δεν προβάλλεται στο έγγραφο που παρουσιάζει η Τουρκία σε διαπραγματεύσεις σε νατοϊκό πλαίσιο. Η εξήγηση είναι απλή και δίνεται από το ίδιο το κείμενο το οποίο παραθέτουμε:

Άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923:
«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστιν της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισήρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου.»

Άκυρο επιχείρημα της Τουρκίας για τρία νησιά του Αιγαίου
Σε τουρκικό έγγραφο, το οποίο παρουσιάζεται σε νατοϊκό πλαίσιο, υπάρχει η εξής διαφορά:
«Tasos, Ayios Evstratios and Psara islands. The Decision of the Six Powers dated 13 February 1914 which was ratified with Article 12 of Lausanne Peace Treaty and therefore is an integral part of it.»

Η ακριβής ανάλυση του κειμένου αποδεικνύει με απλό τρόπο ότι το επιχείρημα της Τουρκίας είναι άκυρο. Η απόδειξή μας θα γίνει σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά το κείμενο:
The decision of the Six Powers communicated to the Greek Royal Government on 13 February 1914. (Γνήσιο στα γαλλικά)

Σε αυτό το κείμενο οι μοναδικές αναφορές σε νησιά και σε περιοχές είναι οι εξής:
Ténédos, Imbros, Castellorizo, territoιres assignés à l’Albanie, Sasséno, Albanie du Sud, Koritsa και Delvino.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει στοιχείο για τα τρία νησιά του επιχειρήματος.

Η δεύτερη φάση αφορά το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σε αυτό το κείμενο, οι μοναδικές αναφορές σε νησιά είναι οι εξής:
Imbros, Tenedos, Rabbit islands, islands of Lemnos, Samothrace, Mytilene, Chios, Samos and Nikaria.
Επιπλέον γράφει:
«Except where a provision to the contrary is contained in the present Treaty, the islands situated at less than three miles from the Asiatic coast remain under Turkish soreveignty.»

Τέλος υπάρχει και η έμμεση αναφορά στα νησιά που περιγράφονται, στο Άρθρο 15, στα οποία δεν ανήκουν τα τρία νησιά του επιχειρήματος.Με αυτές τις δύο φάσεις τελειώσαμε την απόδειξη, η οποία απορρίπτει το επιχείρημα της Τουρκίας που παρουσιάζεται στο απόσπασμα.Κατά συνέπεια είναι αποκλειστικά δική μας θέληση να πιστεύουμε στην ορθότητά του.

http://www.lygeros.org/5661-gr.html
http://www.lygeros.org/5660-gr.html
*Οι άκρως προκλητικοί και ταυτόχρονα σοκαριστικοί χάρτες της φωτογραφίας οι οποίοι δείχνουν αρκετά γνωστά ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία,προβλήθηκαν σε εκπομπή του Εuronews, το 2009 και αναμφισβήτητα απηχούν τα σχέδια της Τουρκίας για κατάληψη των μεγάλων κάστρων της Ελλάδας στο Αιγαίο.(sigmalive).Προκλητικά οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν την FYROM ως MACEDONIA.

5 σχόλια:

  1. Επίσης στη συνθήκη της Λωζάννης, τη νικητήρια ιδρυτική συνθήκη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρεται ρητά ότι η Τουρκία παραιτείται από διεκδικήσεις στην Κύπρο, ότι πρέπει να σέβεται τους ρωμαίικους πληθυσμούς της Ιμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινουπόλεως όπως σέβεται η Ελληνική δημοκρατία την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη κτλ. Στην ίδια ακριβώς συνθήκη, αναφέρεται ρητά η παραίτηση της Ελληνικής Δημοκρατία από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Θράκη και την περιοχή της Σμύρνης καθώς και η ανταλλαγή των πληθυσμών.

    Απο τη στιγμή που η Τουρκία έχει παραβιάσει σχεδόν όσες υποχρεώσεις την αφορούν, άνετα η Ελλάδα θα μπορούσε να καταγγείλει τη συνθήκη ως άκυρη και να θεωρήσει ως έγκυρη τη συνθήκη των Σεβρών. Βέβαια μετά θα γίνει της Κορέας γιατί η συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε και ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος και τη δημιουργία Ποντοαρμενικού κράτους κτλ.

    Άρα μάλλον άλλη χώρα έχει πολλές casus belli (ο πληθυντικός του casus στα λατινικά είναι πάλι casus) και όχι η Τουρκία. Αλλά εμείς είμαστε πολύ καλοί στο ζεϊμπέκικο, όταν μας χτυπάνε παλαμάκια τα χανούμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι λεμε τωρα; Σηζηταμε στα σοβαρα για ορθα επιχειρηματα και στοιχεια;

    Εδω οι ανικανοι και ψευδοπροοδευτικοι εθνομηδενιστες πολιτικατζηδες τυπου Παπανδρεου δεν χαμπαριαζουν.
    - Σταχυολόγηση παλιών δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/blog-post_4132.html

    Αντιθετος, διαχρονικα τους χαρακτηριζει ο εξευτελιστικος ενδοτισμος και η αθλια ανικανοτητα, να χειριστουν τα στρατηγικα και διαπραγματευτικα συμφεροντα της χωρας μας - οπως το ξεφρενο ξεπουλημα στο Αιγαιο, στην Κυπρο, την Θρακη, την Γενοκτονια, το ονομα Μακεδονια, τα δημοσιο-οικονομικο-πολιτιστικα και αλλα.
    - Α. Σταλιδης, Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι μόνιμες υποσχέσεις της Τουρκίας που δεν υλοποιούναι
    http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3683:0506-ellhnotourkika&catid=43:greekturkish&Itemid=83
    - Π. Ηφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση
    http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2090:0109-apotreptikh-strathgikh&catid=70:texts&Itemid=138
    - Ν. Λυγερος, Deterrence: a virtual strategy of a real efficiency
    http://www.lygeros.org/0296-eng.html
    - Ν. Λυγερος, Γενοκτονία μνήμης και έγκλημα ειρήνης http://neo.antibaro.gr/node/317
    - Stephen G. Miller, Επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα
    http://macedonia-evidence.org/obama-letter-gr.html
    - Stephen G. Miller, Response to linguistics professor and Balkan Studies scholar Victor Friedman
    http://macedonia-evidence.org/victor-friedman.html

    Χρεοκοπησαμε.
    Για να δουμε μεχρι ποτε θα ανεχτουμε να μας κυβερνουν αχρηστοι και επικινδυνοι πολιτικατζηδες.

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα, αλλά και κάθε κράτος ή έθνος δεν γίνεται με δραγώνες, και άλλα λοιπά ανέραστα σούργελα της παγκοσμιοποίησης, εδώ ο πολωνός αυτοκτόνησε και πήρε στο λαιμό του και 150 άτομα, για μία ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 15 Απριλίου 2010 10:00 μ.μ.

    Με την Συνθήκη της Λωζάννης (1923), η Τουρκία όρισε τα χωρικά της ύδατα στα 3 ν.μ. (από τις τουρκικές ακτές). Ακριβώς γι αυτό προσπαθούν να αναθεωρήσουν την Συνθήκη και ο εξαίρετος κ.κ. Σημίτης τους έδωσε την ευκαιρία στην Μαδρίτη (1997), αναγνωρίζοντάς τους "ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο". Ε, αυτά επικαλούνται τώρα και κάνουν παραβιάσεις/παραβάσεις διεκδικώντας συνδιαχείριση. Όση ζημιά έκανε ο Σημίτης στα εθνικά μας θέματα, δεν πιστεύω να την έχει κάνει άλλος από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι απίστευτο πως ζητήματα τόσο ξεκάθαρα αποσαφηνισμένα στις διάφορες συνθήκες να αποτελούν εδώ και δεκαετίες θολά πεδία διεκδικήσεων και συγκρούσεων στα ελληνοτουρκικά;
    Μήπως έχουν χάσει τα έγγραφα των συνθηκών οι δικοί μας και ντρέπονται να το πουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.