26/4/10

Τα σπασμένα δεν τα πληρώνουν πάντα όσοι τα ΄σπασαν...

του Κώστα Στούπα
Πριν λίγες μέρες μια από τις μεγάλες βιομηχανίες, η Χαλκόρ, με εύσχημο τρόπο ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ότι μέσα στο 2010 σκοπεύει να μεταφέρει σημαντικό μέρος της παραγωγής από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Το κόστος της χρήσης φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι διπλάσιο από ό,τι στη γείτονα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι 87 ευρώ η MWh έναντι 47. Στα 400 ευρώ το μήνα ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία στα 1.500 στη χώρα μας. Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σαπουντζής...

Η περίπτωση της Χαλκορ, έλαβε δημοσιότητα γιατί είναι από τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Υπάρχουν εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά και άλλες που σκοπεύουν να μετοικήσουν...

Ας μη κοροϊδευόμαστε, ο καθείς εξ ημών αν είχε ένα σιδηρουργείο που στην Ελλάδα έκανε τζίρο 100 ευρώ και άφηνε κέρδος 2 ευρώ και στη Βουλγαρία με τα 100 ευρώ τζίρο θα κέρδιζε 10 ευρώ, θα έπραττε το αυτό...

Το 2008 και το 2009 οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ταλαιπωρήθηκαν από τις απεργίες στα λιμάνια. Καθώς οι πατρίκιοι της δημοσιοϋπαλληλίας των 100.000 ευρώ το χρόνο προσπαθούσαν να μπλοκάρουν την έλευση του Κινέζου στρατηγικού επενδυτή.

Η φορολογία των διανεμόμενων κερδών ανέβηκε στο 40%, ενώ οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών έχουν μετεξελιχθεί σε σύγχρονους Προκρούστηδες και Πυτιοκάμπτες, κάθε γρανάζι του μηχανισμού αντί να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται από τους φορολογούμενους, μένει ακίνητο μέχρι να λιπανθεί καταλλήλως...

Όλος αυτός ο μηχανισμός συναρμολογεί μια πυραμίδα με τους συνδικαλιστές από πάνω και τους πολιτικούς παραπάνω. Το πολιτικό σύστημα σύσσωμο μετέχει σ΄αυτό το παιγνίδι.

Ακόμη και να διορθώσουμε όσα από τα παραπάνω αφορούν τη διαφθορά και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των γειτονικών χωρών εμφανίζονται ισχυρότερα σ’ αυτή τη φάση...
Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούργια, τα τελευταία 20 χρόνια οι βιομηχανίες είτε βάζουν λουκέτα είτε μετακομίζουν. Μέχρι τώρα το δημόσιο με δανεικά και ψέματα εξομάλυνε τις επιπτώσεις. Το παραμύθι αυτό τέλειωσε όμως... Δεν μας δανείζουν πλέον. Τόσο απλό ήταν.

Η αλήθεια είναι ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τα επόμενα 2-3 χρόνια ή όσο χρειαστεί να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα παχιά λόγια τέλειωσαν ήρθε η ώρα του λογαριασμού...

Ποιος χάνει ποιος κερδίζει...

Εδώ και πολύ καιρό η στήλη επισημαίνει ότι μετά το πρώτο σοκ της ελληνικής κρίσης πολλές εισηγμένες θα επανέλθουν σε ισορροπία και στο τέλος θα βγουν και κερδισμένες.

Πάρτε το παράδειγμα της Χαλκόρ, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε παρόμοια περίπτωση. Η έξοδος της από τη χώρα από τη μια πλευρά σημαίνει νέες θέσεις ανεργίας για Ελλάδα, αλλά από την άλλη, οι κατέχοντες μετοχές της εταιρείας μάλλον κερδισμένοι θα βγουν από την εξέλιξη.

Ήδη, το 70% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές. Με τις νέες εξελίξεις τα περιθώρια κέδρους θα βελτιωθούν, αλλά και η φορολογία θα μειωθεί.

Τα πράγματα είναι πλέον μετρημένα, απλά οι έχοντες αγκυλώσεις και εμφορούμενοι από το συρμό, είτε επενδυτές είναι είτε συνδικαλιστές τα βλέπουν μέσα από παραμορφωτικούς φακούς.

Η πραγματικότητα όμως, αδυσώπητη όπως είναι, στο τέλος έρχεται και τα βάζει όλα σε τάξη. Η αδικία είναι ότι τα σπασμένα δεν τα πληρώνουν μόνο αυτοί που τα έσπασαν. Αλλά έτσι είναι η ζωή στο σύμπαν και απέχουμε πολύ από τα διασυμπαντικά ταξίδια.
capital.gr

8 σχόλια:

  1. Ενας λογος της παγκοσμιας κρισης ειναι και το outsourcing.Ειναι λαθος αυτη η θεωρια.Η ζημια για ολους ειναι μεγαλη μακροπροθεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΟΡ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΟΡ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΙΜΟ ΤΟΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΦΤΑ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΤΑΦΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φυσικά απαγορευτική φορολόγηση σε όλα τα προΐόντα της που θα τολμήσει να εισάγει στην Ελλάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία! Θα πάει η ΧΑΛΚΟΡ στην Βουλγαρία!

    Η Βουλγαρία είναι πιο διεφθαρμένη χώρα από την Ελλάδα. Εκεί θα πρέπει να πληρώσουν, εννοώ λαδώσουν, και τους δημόσιους υπαλλήλους και την μαφία.
    Επίσης θα πρέπει να πληρώνουν και φύλακες.
    Αληθινούς φύλακες, όχι αυτούς που χαζεύουν το φράκτη και παίρνουν τηλέφωνο την αστυνομία όταν δουν κάποιο περίεργο.

    Τέλος η Βουλγαρία που μάζεψε όλες τις βιοτεχνίες-βιομηχανίες, δεν θα το εκμεταλλευτεί, δεν θα αυξήσει τους φόρους;
    Η πολιτική της εξαρτάται από την ΕΕ, δεν κάνουν ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ.

    ΞΕΡΕΤΕ ΑΥΤΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΤΟΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΠΩς ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΟΣΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΟΥΝ???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζήτω το "Ελληνικό" Κεφάλαιο...
    Δώστε κι άλλες επιδοτήσεις στους βιομήχανους....
    Κι όποιος αντέξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το ελληνικό κράτος επιδότησε όλες τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες της β.ελλάδας για να επενδύσουν στα σκόπια ,στη βουλγαρία και στη ρουμανία από το 90 καί μετά. πατρονάρισε με νόμους τήν πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας. Το κακό ξεκίνησε με το πασοκ και τις κρατικοποιήσεις και συνεχίστηκε με όλες τις κυβερνήσεις.μία πλήρη λεηλασία της χώρας που την καλύπτανε με τις επιδοτήσεις της εοκ. το υπουργείο βιομηχανίας ,πιστέψτε με ηταν υπουργείο αποβιομηχάνισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πληρώσαμε το κόστος της βιομηχανικής αποδόμησης από το 1980-2000 αδρά. Τώρα θα πληρώσουμε και το κόστος της βιομηχανικής αποδήμησης.
    Αν δεν αντιληφθούμε και τώρα ότι το βαθύ μας πρόβλημα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, πάμε ολοταχώς για λιμοκτονία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.