17/4/10

Κόκκινη γραμμή τράβηξε η Λευκωσία.Στο ΥΠΕΞ οι πρέσβεις της Ε.Ε. για εμπόριο

ΚΟΚΚΙΝΗγραμμή είναι για τη Λευκωσία το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού του απευθείας εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης- κατεχομένων και δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια μεθόδευση. Η Κυπριακή Κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, τόνισε προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε.
πως δεν πρέπει και δεν θα δεχθεί να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία εφαρμογής του κανονισμού αυτού.

Ο Μάρκος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους διαπιστευμένους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση ήταν παρόντες πρέσβεις και εκπρόσωποι όλων των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών που έχουν έδρα στη Λευκωσία (είκοσι από τους 26).Πέραν των διευκρινιστικών ερωτήσεων που τέθηκαν από κάποιος πρέσβεις, δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε είθισται σε αυτό το επίπεδο να γίνεται διάλογος. Οι ξένοι διπλωμάτες ανέλαβαν να διαβιβάσουν τις απόψεις της Λευκωσίας στις κυβερνήσεις τους. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους ξένους πρέσβεις ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Σέρβος υφυπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, υποστήριξε ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα ήταν εφικτή κατά το πρότυπο της Κύπρου, αφού υφίστανται πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο ζητημάτων. «Και στις δύο περιπτώσεις έγινε μονομερής απόσχιση μιας εθνικής ομάδας. Γι’ αυτό, ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε το πρόβλημα της Κύπρου, θα ήταν πλήρως εφαρμοστέος και στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε ο υφυπουργός Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να περιμένουμε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου». Επεσήμανε επιπλέον ότι αναμένει πως το νομικό μέρος της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα είναι προς όφελος της Σερβίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.