17/4/10

Η επιτυχία στην Υγεία έδωσε ώθηση στον Ομπάμα.Ρίχνει το βάρος στην εξωτερική πολιτική

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πέρυσι την προεδρία των ΗΠΑ, είπε στους συμβούλους του επί της εξωτερικής πολιτικής ότι είχε να ασχοληθεί με δύο κατηγορίες προβλημάτων. Η μία είχε να κάνει με την κληρονομιά από τους προκατόχους του: το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο.

Η δεύτερη ήταν η δική του ατζέντα για το μέλλον. Ύστερα από 15 μήνες ενασχόλησης με τα ζητήματα που είχε κληρονομήσει, έγραψε ο Πίτερ Μπέικερ στους Νew ΥorkΤimes, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχίζει τώρα να προωθεί με επιθετικό τρόπο τη δική του οπτική για την εξωτερική πολιτική και να τοποθετείται πιο καθαρά στην παγκόσμια σκηνή.

Η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή 47 χωρών αποτέλεσε μια ευκαιρία να παίξει ο Ομπάμα τον ηγετικό του ρόλο, αντί να προσπαθεί απλώς να αποδείξει ότι δεν είναι ο Τζορτζ Μπους. «Ο Ομπάμα αρχίζει τώρα να ασχολείται με τα πράγματα για τα οποία εξελέγη», λέει η Νάνσι Σόντερμπεργκ, πρώην διπλωμάτης. «Η κληρονομιά που θα αφήσει στην εσωτερική πολιτική θα είναι πιθανότατα η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Και η κληρονομιά του στην εξωτερική πολιτική θα είναι ενδεχομένως η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας του Ομπάμα να αποδείξει στο εξωτερικό ότι δεν είναι αδύναμος. Αρνήθηκε να υποχωρήσει στα αιτήματα της Ρωσίας για περιορισμούς στην πυραυλική άμυνα και πέτυχε μια συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών που θέτει τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμερικανορωσικές σχέσεις. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Αφγανιστάν. Και τώρα προσπαθεί να συγκροτήσει μια συμμαχία με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Για τους περισσότερους νέους προέδρους, η εξωτερική πολιτική αποτελεί ένα σημαντικό τεστ που απαιτεί χρόνο. Ο Ομπάμα, όπως και οι προκάτοχοί του, έχει σήμερα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον χειρισμό των διεθνών σχέσεων. Στη διάρκεια της πορείας που διήνυσε μέχρι τώρα, όμως, αποκόμισε ορισμένα σκληρά μαθήματα για τα όρια της πειθούς του. Αναγνώρισε, για παράδειγμα, ότι είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες της προσέγγισης των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Και οι προσπάθειές του για το Ιράν δεν έχουν ώς τώρα μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνες του Μπους.

Αν διαφαίνεται κάποιο «δόγμα Ομπάμα», είναι διαποτισμένο με πολύ περισσότερη ρεαλπολιτίκ σε σχέση με εκείνα των προκατόχων του. Η σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις παίρνει ξανά την πρώτη θέση, εκτοπίζοντας ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. «Σε όλους αρέσει να χωρίζουν τους ηγέτες σε ιδεαλιστές και ρεαλιστές», λέει ο Ραμ Εμάνυελ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. «Αν πρέπει να κατατάξουμε κάπου τον Ομπάμα, θα λέγαμε ότι είναι πιο ρεαλπολιτίκ από τον Μπους 41», τον πρώτο πρόεδρο Μπους. Πηγή: ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚΤΙΜΕS


«Κισινγκεριανός» πρόεδρος

Ο ΣΤΙΒΕΝ Ρέιντμεϊκερ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του δεύτερου προέδρου Μπους, μιλά για ένα σχεδόν «κισινγκεριανό» πρόεδρο. «Δεν παρασύρεται από συναισθηματισμούς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν κυρίαρχη θέση στην εξωτερική του πολιτική και δεν επιδιώκει την προώθηση της δημοκρατίας». Πράγματι, στο περιθώριο της διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με ηγέτες που δεν υπερηφανεύονται για τις επιδόσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. «Εργαζόμαστε κι εμείς για τη βελτίωση της δημοκρατίας μας», φέρεται να του είπε, υποβαθμίζοντας την καταστολή στο Καζαχστάν. Σύμβουλοι του Ομπάμα λένε πάντως ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν ευρύτερη, και ότι συζητήθηκαν τόσο η δημοκρατία όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.....ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΤΣΙΠΑΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΛΕΚΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ....ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΤΣΙΠΑΡΟΝΤΑΙ.....ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΕΚΕΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ....Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υποάρχει λόγος για τσιπάρισμα αφού έχουν ανακαλύψει το RFIDαόρατο μελάνι για τατού στο χέρι φίλε
    17 Απριλίου 2010 8:01 μ.μ.
    Παραπλανούν σκοπίμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.americanthinker.com/2010/04/year_zero.html 17 /4/1975 KHMER ROUGE IN PHNOM PENH ENA ARTHRO GIA MIA APO THS KATHAROTERES MORFES KOMOYNISMOY .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πια επιτυχία στην υγεία

    πάτε καλά... οτι σας ταΐζουν τα κανάλια είστε και εσείς

    καλό τσιπαρισμα με τοξικό μόλυβδο
    μην ανησυχήται θα έρθει και στα χεράκια σας, καλό καρκίνο

    σε 300εκατομμυρια ανθρώπους, πέρα απο την πληρη παρακολουθήσει

    ααααα για παροχές 6ετων θα χρειαστούν φόροι 10ετων

    ειδε πως το κράτος και οι φαρμακευτικες κλέβουν στην ελλαδα
    τη μεσαία τάξη και τους νόμιμους εργατες και το εφαρμόζουν σε γενικευμένο μέγεθος

    περίμενα κατι καλύτερο απο το μπλογς σας

    απο αμερικανοτραφής προπαγάνδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.