7/4/10

Ο εικονικός πόλεμος στο Αιγαίο

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ενκεμέν Μπαγίς επανέλαβε τις προάλλες την πρότασή του προς την Ελλάδα για πάγωμα των αμυντικών δαπανών από τις δύο χώρες, επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε προ μηνός, μιλώντας σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους στην Κωσταντινούπολη.

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε από ορισμένους με καχυποψία και χλευασμό ή θεωρήθηκε ύποπτη, επειδή υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας.

Κατ' αρχάς, αν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας δεν είναι από την αναποτελεσματική άμυνα, αλλά από την αναιμική της οικονομία. «Χάσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο πρωθυπουργός όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα τεράστια ελλείμματα. Κι αυτό δεν ήρθε ως αποτέλεσμα ενός πολέμου, αλλά από τις συνέπειες της επιτήρησης. Ο κίνδυνος ενός πολέμου στο Αιγαίο είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Οταν δεν έγινε το 1974, οι πιθανότητες να γίνει με τα σημερινά δεδομένα είναι μηδενικές. Το Αιγαίο προέκυψε ως πρόβλημα μετά το 1974 και το προκάλεσε η Τουρκία ως αντιπερισπασμό για να εδραιώσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού που έχει αφαιμάξει την οικονομία της. Στην ουσία πρόκειται για έναν εικονικό πόλεμο, που στοίχισε από το 1974 στο ελληνικό κράτος 120 δισ. ευρώ, ενώ μόνο σε αναχαιτίσεις εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν 75 δισ. ευρώ!

Σαφώς και υπάρχει τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω και από κατοικημένα νησιά. Διότι η ελληνοτουρκική κρίση είναι λόγος ύπαρξης του στρατοκρατικού κατεστημένου στην Αγκυρα. Αυτή την περίοδο η Τουρκία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα». Μέρος του σχεδίου ήταν η προβοκατόρικη κατάρριψη τουρκικού F16 για να προκληθεί κρίση με την Ελλάδα. Ενα πρόβλημα, που ξεκίνησε σαν αντανάκλαση του Κυπριακού, εξελίχθηκε σε εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και είναι στον πυρήνα ενός φαύλου κύκλου που παράγει κρίσεις, συντηρεί την ένταση και παρεμποδίζει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια, η αιτία των κρίσεων είναι η κατοχή της Κύπρου και χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση σχέσεων. Ο σχεδιασμός της ένταξης της Κύπρου ολόκληρης στην Ε.Ε. και η παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία ήταν ριζοσπαστικός. Διότι άλλαζε εντελώς το πλαίσιο των σχέσεων από αυτό της σύγκρουσης σε εκείνο της συνεργασίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, το 2004, η Κύπρος και η Ελλάδα απέκτησαν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης στην Τουρκία: λύση έναντι ημερομηνίας. Σ' εκείνη την ιστορική καμπή, οι Τ. Παπαδόπουλος και Κ. Καραμανλής εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στον Τ. Ερντογάν με την πρόταση: «Σου χαρίζουμε την ημερομηνία, άσε μας το πρόβλημα» («Κ.Ε.» 7/3/2010). Υστερα στήθηκε ένας χορός διεθνούς συνωμοσίας κατά του Ελληνισμού και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίστηκαν αντιστασιακοί. Αν άλλη ήταν η διαχείριση, ίσως άλλη να ήταν σήμερα και η μοίρα της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως του αν θα μπορέσει ποτέ η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης, οι αλλαγές που προκάλεσε ο στόχος της ένταξης είναι επαναστατικές. Η σημερινή Τουρκία επιθυμεί και επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα, διότι είναι προς το δικό της συμφέρον. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ βρίσκεται σε ευθεία ρήξη με το κεμαλικό κατεστημένο, διότι επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τη χώρα με όχημα την ένταξη στην Ε.Ε. Στην Τουρκία δίνεται αυτή την περίοδο μια μεγάλη μάχη. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο. Να επιλέξουν τι γείτονα θέλουν να έχουν, όχι για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες γενιές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει αν θα διαθέτει τον εθνικό της πλούτο στην πρόοδο, την παιδεία και την υγεία ή αν θα τον σπαταλάει σε πολεμικά εργαλεία. Αν θα ξελασπώσει αυτή η χώρα ή αν θα κλαίει τη μοίρα της και θα καταριέται τους ξένους που τη... μισούν και την εκδικούνται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Πήραμε το φτυάρι και ταίζουμε κουτόχορτο τον κόσμο μέχρι σκασμού.......Δηλαδή πόσο μακριά ηταν ή και είναι η πιθανότητα ενός ΑΚΟΜΗ πραξικοπήματος στην Τουρκία με ότι και αν αυτό συνεπάγεται?

    Και μιλάμε για μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ισραήλ είναι σε πολύ κακό επίπεδο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...ο ανταποκριτής της ‘Ελευθεροτυπίας’ Μακάριος Δρουσιώτης θα μαζέψει στο εξοχικό του στο βουνό Τρόοδος, Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι “υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση” κι όλους αυτούς που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν και τώρα υποστηρίζουν το νέο κείμενο που πιστεύουν θα επιβάλουν με νέο δημοψήφισμα στους Ελληνοκύπριους, τον Ιανουάριο. Οι Αμερικανοί και ο ΟΗΕ ετοιμάζουν την “Ομάδα Κρούσης”, όπως και το 2004, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, όπως με το σχέδιο Ανάν.

    Για μια ακόμη φορά «συναντηθήκαμε» με τον κ. Δρουσιώτη. Όποια πέτρα και να σηκώσουμε, όταν πρόκειται για ενδοτισμό και φιλοαμερικανισμό στο Κυπριακό, πέφτουμε πάνω -κυριολεκτικώς- στον κ. Δρουσιώτη.

    Τι συμβαίνει;

    «Πέσαμε πάνω» στον κ. Δρουσιώτη, στη διοχέτευση μαύρων δολαρίων από τις ΗΠΑ για να υπερψηφιστεί το σχέδιο Ανάν, τον συναντήσαμε να “βραβεύεται” από μια οργάνωση της CIA, για τις «προσπάθειες» να υπάρξει «συμφιλίωση» στη Νήσο, το βρήκαμε να συκοφαντεί με την “γραφίδα” του την μνήμη του νεκρού ήρωα Αλέκου Παναγούλη…

    Τίνος «αιχμή του δόρατος» είναι αυτός ο κ. Δρουσιώτης; Δεν νοιώθει την ανάγκη να λύσει την ένοχη σιωπή;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπαγίς επανέλαβε την πρότασή του προς την Ελλάδα για "πάγωμα των αμυντικών δαπανών", μέχρι εδώ καλά. Μπορεί να μας πει και πάγωμα των προκλήσεων, πάγωμα των διεκδικήσεων ; "Ο κίνδυνος ενός πολέμου στο Αιγαίο είναι σχεδόν ανύπαρκτος", αυθαίρετο συμπέρασμα του συντάκτη. Είναι υπαρκτός όσο ποτέ, τώρα που η Ελλάδα είναι στα κάτω της, τώρα που το συγκριτικό της πλεονέκτημα της Ε.Ε αποδείχτηκε ότι δεν την ισχυροποίησε ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και πολιτικά. Η κοινοτική αλληλεγγύη είναι ανεφάρμοστη και όνειρο απατηλό για όσους το πίστευαν. Όταν είσαι αδύναμος τότε σε χτυπούν οι εχθροί (απλή λογική). Τα εσωτερικά της προβλήματα η Τουρκία τα κάνει εξαγωγή και τα μεταφέρει έντεχνα στους γείτονες. Έτσι φτάνουμε να δικαιολογούμε την επιθετικότητά της με ανοησίες του τύπου... ότι η Εργκένεκον θέλει την κρίση, οι άλλοι είναι οι καλοί και πρέπει εμείς να το ανεχθούμε, γιατί δεν φταίνε όλοι. Η κατοχή της Κύπρου συνεχίζεται, στην Θράκη και στο Αιγαίο σκληραίνουν το παιχνίδι κάθε μέρα, και μεις πρέπει να καταλάβουμε ότι άν και γίνονται όλα αυτά εναντίον μας, εμείς να κατανοήσουμε τις πολιτικές ανωμαλίες της γείτονος καιτην αντιπαράθεση των Κεμαλιστών με τους νόμιμους εκλεγέντες πολιτικούς του ΑΚΡ. Να συναινέσουμε και σε μια συνδιαχείρηση του Αιγαίου και να παραχωρήσουμε τον μισό πλούτο (κοιτάσματα) για να έχουμε ειρήνη!
    Εμείς δεν προκαλούμε,θέλουμε την ησυχία μας, εμείς φτάσαμε να μην διεκδικούμε τις αλησμόνητες πατρίδες, εμείς ξεχνούμε εύκολα και θέλουμε την ανάπτυξη. Σίγουρα τα επιθυμούμε ειλικρινά, όμως η απόφαση δεν εξαρτάται μόνο απο εμας. Πολύ ευχάριστα ακούγεται "να διαθέτουμε τον εθνικό μας πλούτο στην πρόοδο, την παιδεία και την υγεία" αλλά δεν έχουμε γείτονες σαν την Ελβετία. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να σπαταλάμε σε πολεμικά εργαλεία, όχι γιατί το επιθυμούμε, αλλά γιατί μας το επιβάλλουν με τον πλέον αισχρό τρόπο. Δυστυχώς έτσι είναι η σκληρή αλήθεια, να θυσιάζουμε το αύριο, να υποθηκεύουμε το μέλλον μας για να έχουμε τουλάχιστον ακέραιη την χιλιοματωμένη πατρίδα μας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλες και φίλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κονδυλοφόροι των "κεντροαριστερών" εκδοτικών συγκροτημάτων ξαναχτύπησαν και πάλι. Με άλλα λόγια θεωρούν ανερυθρίαστα, ως υπεύθυνες για το ιλιγγιώδες εξωτερικό χρέος της χώρας μας, τις υπέρογκες κατ'αυτούς αμυντικές δαπάνες και όχι τη σοβιετικού τύπου οικονομία που εγκαθιδρύθηκε μετά τη μεταπολίτευση και ανδρώθηκε μετά το 1981 με την εκλογή του Παπανδρέου δεύτερης γεννεάς.
    CIATICTINOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα δεν με χαλάει να ξοδεύονται από τους φόρους που πληρώνω και από αυτά που δανειζόμαστε για αναχαιτίσεις και εκπαίδευση. Εκείνο που με ενοχλεί αφάνταστα είναι κάποιοι αλητήριοι να ρημάζουν τα ταμεία του κράτους, να κυκλοφορούν με καγιέν και να έχουν γεμίσει τις ρεματιές και τις παραλίες με αυθαίρετα . Να φτιάχνανε τουλάχιστον και καμιά επιχείρηση , θα λέγαμε βγήκε κάτι θετικό, αλλά σπίτια σκάφη και αυτοκίνητα, νεκρό κεφαλαίο. Αι στα κομμάτια πια, το θράσος τους δεν έχει όρια, εξισώνουν τις σπατάλες τους και τις απατεωνές τους με το έργο των πιλότων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ CIATICTINOC,
    ΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΟΠΛΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ,ΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΥΟΝΤΑΙ.
    ΤΩΡΑ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΟΥ ΞΥΝΙΖΕΙ, ΠΑΩ ΠΑΣΟ. ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ;ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ;
    ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ;
    Η ΕΣΣΔ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΚΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΕΘΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ.
    ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΗ.
    ΕΙΣΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.