26/4/10

Η σωστή ερμηνεία του ρητού του Ισοκράτη για την αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Η σωστή ερμηνεία του ρητού του Ισοκράτη για την αυτοκαταστροφή της δημοκρατίας

Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ το ρητό του Ισοκράτη σχετικά με την "αυτοκαταστροφή της Δημοκρατίας" το οποίο έχει κυκλοφορήσει ευρέως σε ιστοσελίδες και blogs.

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"

Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ορθή ερμηνεία του;

Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του Ισοκράτη έχει στο πρωτότυπο ως εξής:
"Οἱ γὰρ κατ' ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ' ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ' ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ' ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν."

Δηλαδή:
"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους."

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για "δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται", ούτε για δημοκρατία η οποία "κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας." Όσο κι αν η διαστρεβλωμένη μετάφραση ταιριάζει περισσότερο από ό,τι η ορθή με την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα του σήμερα, οφείλουμε ωστόσο να αποδώσουμε την ορθή ερμηνεία, αποδίδωντας έτσι δικαίωση και στον Ισοκράτη.

Hellas on the Web
(Η μετάφραση του ρητού από το sarantakos.com)

5 σχόλια:

  1. Ο Σαραντάκος καλά θα κάνει να ξαναδιαβάσει την συγκεκριμένη παράγραφο και αν συνεχίσει να ισχυρίζεται ακόμα όσα γράφει. ε τότε ας ανατρέξει σε κάποιο βιβλίο "ΛΟΓΙΚΗΣ" για να βγάλει συμπεράσματα. Η κάθε φράση που λέγεται έχει και κάποια ερμηνεία και όχι μόνο μετάφραση!!!
    Προφανώς, όμως αρέσκεται να υποδηλώνει την παρουσία του με θορυβώδεις παρεμβάσεις, αλλοιώς ποιός θα τον ήξερε;

    ΓΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μισόδημοι μοναρχικοί ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ τον ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟ, πρώην μοναρχικό Ισοκράτη, που ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ, όταν είδε τους μπεκροπελλαίους να σφάζουν τα εγγόνια των Σαλαμινομάχων στη Χαιρώνεια γιατί νόμιζαν ότι θα ηρεμήσουν άμα τους προσκυνάνε....
    ΠΟΙΟΣ θα σας τρέφει, εσάς τους μιμητές τους, αν δε σταματήσουμε τους ξένους μοναρχικούς με τους γενιτσάρους τους να γενοκτονούν τους ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισοκράτης, Περί Ειρήνης, 97: βασιλέως (Περσίας) μεν αυτοίς (εφόροις) εις τον προς ημάς πόλεμον πλέον ή πεντακισχίλια τάλαντα παράσχοντος

    Μήπως οι μοναρχικοί καταλαβαίνουν ότι οι παλιοί ομοϊδεάτες τους μισάνθρωποι έφοροι-μανιακοί των παιδομαζωμάτων, διέλυσαν την Ελλάδα του Χρυσού Αιώνα με τα 5.000 τάλαντα (10 ΦΟΡΕΣ ο προϋπολογισμός του Εθνικού ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ στόλου που κρατούσε μακριά από Μεσόγειο-Εύξεινο Πέρσες-Φοίνικες κλπ) που πήραν από τους μοχθηρούς σατράπες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δικιά μου απάντηση στον Κο Σαραντάκο για το επίμαχο απόσπασμα στο.... Το "ρητό" του Ισοκράτη και η απάντηση στο άρθρο του Σαραντάκου

    Ο Ισοκράτης στο απόσπασμα εννοεί ότι επομένως αν η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο λειτουργούσε θα τιμωρούσε όλους όσους θεωρούν:

    - δημοκρατία την ασυδοσία
    - ελευθερία την παρανομία
    - ισονομία την αναίδεια
    - ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκείνο που ΔΕΝ έχουν καταλάβει οι Νεοέλληνες είναι ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα του σήμερα είναι η τάξη και η πειθαρχία. Τις λέξεις δε αυτές, τις απιοφεύγουν ΟΛΟΙ "όπως ο διάολος το λιβάνι"!!!
    ΕΛΕΓΧΟΣ (για την τήρηση των ΝΟΜΩΝ!!!) ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ (όλων όσοι επιβουλεύονται το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ!!!) Οι δε "αντιεξουσιαστές" να πάρουν τα όρη και τα βουνά για να ζήσουν δίχως εξουσίες!!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.