18/4/10

Ο Εδουάρδος Λω, η Λεττονία και το δικό μας στοίχημα



Tου Κωστα Kαλλιτση / kostas. kallitsis@yahoo. com

Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο να προσφύγουμε στον μηχανισμό διάσωσης, και μάλιστα άμεσα. Οχι μόνον διότι, όπως υποδηλώνει η διατήρηση των spreads στα ύψη, δεν θα βρούμε τα 11 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Αλλά, κυρίως, διότι δεν έχουμε περιθώρια για δοκιμές: Αν η εύθραυστη προσπάθεια της Ελλάδας έπειτα από λίγους μήνες συνέπιπτε με μία κρίση δανεισμού της Ισπανίας, θα καταρρέαμε χωρίς δυνατότητα διάσωσης. Αν, για παράδειγμα, η Ισπανία χρειαστεί από την Ευρωζώνη βοήθεια ανάλογη με την Ελλάδα (ίση με 12% του ΑΕΠ), τα κράτη του ευρώ θα πρέπει να βρουν και να της δώσουν 132 δισ. ευρώ!

Αν χρειαστούν ανάλογη βοήθεια Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία θα πρέπει να βρεθούν 340 δισ. ευρώ, συνολικά. Αφού τα κράτη έσωσαν τις αγορές, τώρα οι αγορές επιβάλλουν στα κράτη τη δική τους σιδηρά πειθαρχία. Αποτέλεσμα είναι ότι, όπως δήλωσε ο κ. Juergen Stark, μέλος του Δ. Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «ίσως έχουμε μπει στην κρίση των ομολόγων». Η Ελλάδα πρέπει να σπεύσει. Αν δεν προλάβει, ουδείς θα ασχοληθεί μαζί της. Αλλά δεν αρκεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης για να λύσουμε το πρόβλημά μας. Οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες.

Οσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα φέτος αν αποκλίνουμε από τους στόχους, και οπωσδήποτε το 2011 και 2012. Από σήμερα έως το τέλος του 2012 το κράτος θα χρειαστεί 170 δισ. ευρώ νέο δανεισμό. Ενα μεγάλο μέρος θα το αναζητήσει από τις αγορές, που ανησυχούν ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε την πτώχευση. Για να την αποτρέψουμε, απαιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα. Ισως χρειαστεί και ένα ρεαλιστικό σχέδιο διευθέτησης του προβλήματος, που με διαφάνεια και σοβαρότητα θα πείθει τις αγορές ότι δεν θα βρεθούν ενώπιον απρόβλεπτων καταστάσεων μελλοντικά.

Οσον αφορά την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η πάγια συνταγή του ΔΝΤ συνίσταται στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαλάρωση του καθεστώτος απολύσεων, μείωση μισθών και ημερομισθίων. Η συνταγή αυτή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας - όλες οι μελέτες το δείχνουν. Για να μην εγκλωβιστούμε σε φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, καταστροφής ή μείωσης εισοδημάτων, μείωσης τζίρου, μείωσης της αξίας των επιχειρήσεων, μείωσης της τιμής της γης, με κατάληξη κάποιοι να αγοράσουν την Ελλάδα έναντι πινακίου φακής, θα απαιτηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο διαφορετικής κατανομής των βαρών και άμεσης επανεκκίνησης των κινητήρων της οικονομίας.

Αυτά, «τεχνικά» δεν είναι απλά, πολιτικά είναι εξαιρετικά σύνθετα. Το πολιτικό προσωπικό δικαίως αισθάνεται μεγάλο άγχος: Το «τεστ» δοκιμάζει τη δική του επάρκεια.

Υπάρχει το κακό σενάριο, αυτό της Λεττονίας. Τέλη 2008, πήρε από ΔΝΤ και Ευρώπη 7,5 δισ. ευρώ (το 30% του ΑΕΠ, τότε) και επιχειρεί δημοσιονομική προσαρμογή και αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας χωρίς υποτίμηση νομίσματος, με «εσωτερική υποτίμηση» - όπως εμείς. Το 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε 18%, φέτος θα μειωθεί 3%. Το 2009 η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22%, φέτος παραμένει 21,7%. Οι μισθοί μειώθηκαν 6% πέρυσι και μειώνονται φέτος. Ο αποπληθωρισμός καλπάζει, τον Φεβρουάριο οι τιμές ήταν 4,2% χαμηλότερες από πέρυσι. Πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή ίση με το 10% του ΑΕΠ, αλλά η ύφεση μείωσε τα φορολογικά έσοδα κατά 25% και, τώρα, το ΔΝΤ της ζητεί να κάνει πρόσθετη προσαρμογή ίση με 7% του ΑΕΠ. Λόγω ύφεσης, το ισοζύγιο πληρωμών φέτος θα έχει περίσσευμα 6% του ΑΕΠ, αλλά η ανταγωνιστικότητα πολύ λίγο βελτιώθηκε, διότι οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Λεττονίας στο μεταξύ έχουν υποτιμήσει τα νομίσματά τους…

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι «μοιραίο». Αγοράζουμε χρόνο, μία τριετία, με υψηλό τίμημα και αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά για να πετύχουμε - όχι για να ηττηθούμε.

Με βίαιη προσαρμογή, θα πληρώσουμε «σπασμένα» 10ετιών. Χωρίς ψευδαισθήσεις, με όλη την αλήθεια διατυπωμένη με καθαρές κουβέντες, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Μάχες με ανεμόμυλους ή θρήνοι βλάπτουν σοβαρά την απαιτούμενη εθνική προσπάθεια. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το ταπεινωτικό είναι ότι η κοινωνία μας δεν διαθέτει ισχυρό «φέροντα οργανισμό» ώστε να τακτοποιήσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας, δεν είναι ότι αυτό «μας το επιβάλουν οι ξένοι».

Αλλωστε, το 1897, με τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο, ένας ξένος, ο Εδουάρδος Λω, εξυγίανε τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον από την κλεπτοκρατία της εποχής και οδήγησε την Ελλάδα στην πρωτοφανή ανάπτυξη των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα - ναι, εκείνη την ανάπτυξη που άνοιξε τον δρόμο στην πολιτική μεταρρύθμιση του 1909.

3 σχόλια:

  1. Άσχετο. Αν αληθεύει, ας το αναρτήσει κάποιος ολόκληρο. Είναι από το www.zoomnews.gr.

    Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες και αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του www.zoomnews.gr , το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας σύνθετης και εξαιρετικά ευαίσθητης διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς και ιδίως στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Η διαπραγμάτευση γίνεται παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας με διακριτική εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και με διεθνή κέντρα στις Βρυξέλλες, Λονδίνο και Βερολίνο. Από ελληνικής πλευράς οι μόνοι που είναι πλήρως ενήμεροι για τα τεκταινόμενα είναι, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος φέρεται και ως εμπνευστής του όλου σχεδίου. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει καν ενημερωθεί αλλά ο ρόλος του στην υλοποίηση αναμένεται να είναι καθοριστικός και λόγω του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται αλλά και λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων του με την εκκλησία.

    Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δημήτρη Δρούτσα τελικός στόχος θα είναι η αλλαγή της ελληνικής σημαίας ώστε να μην εμφανίζεται πλέον το θρησκευτικό σύμβολο του Σταυρού στο άνω αριστερό μέρος της.
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τ'άλλα υπάρχει έλεγχος των σχολίων του ιστιολογίου πριν αναρτηθούν.
    Αν δεν σοβαρευτούμε και αναρτώνται οι βλακείες του ενός και του άλλου μάλλον θα το διαβάζεται μόνοι σας στο τέλος.
    "Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δημήτρη Δρούτσα τελικός στόχος θα είναι η αλλαγή της ελληνικής σημαίας ώστε να μην εμφανίζεται πλέον το θρησκευτικό σύμβολο του Σταυρού στο άνω αριστερό μέρος της."

    Αν αυτό δεν είναι ραδιοαρβύλα και προπαγάνδα του χειρίστου είδους και αν οι κύριοι του ιστιολογίου δεν μπορούν να το διακρίνουν παρακαλούνται να υποβάλλουν βιογραφικό στο περιοδικό "ΣΟΚ", "Ciao" και άλλες κιτρινοφυλλάδες για άμεση πρόσκηψη

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο με την σημαια ηταν πρωταπριλιατικο αστειο του Zoomnews το οποιο σημερα (αν δεν κανω λαθος) το διευκρινιζει.

    Αγαπητε Skal,
    Παντως ο προηγουμενος σχολιαστης (ΓΠ 4:53 μμ) εχει δικιο ως προς τον ελεγχο των σχολιων γιατι, αυτο το σχολιο, εχει αναρτηθει σε ολα τα θεματα σημερα. Αφου κανετε ελεγχο θα μπορουσατε να το δημοσιευσετε μια φορα.

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.