12/4/10

Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Σχόλιο του αναγνώστη του Ιστολογίου,Λάμπρος Ε.Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης στην ανάρτηση με θέμα Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
Αναρωτιέται κάποιος άν αυτή είναι μία ΣΟΒΑΡΗ σύσκεψη περί σχέσεων Ελλάδας - Η.Π.Α. ή ένα ακόμα επίσημο λιβάνισμα των αδρανών προύχοντων της αιωνίως και πολιτικώς εν Η.Π.Α. κοιμώμενης ΑΧΕΠΑ (American Hellenic Educational Progressive Association - AHEPA - Αμερικανο-Ελληνικός Προοδευτικός κι Εκπαιδευτικός Σύλλογος - που ούτε προοδευτικός ούτε κι εκπαιδευτικός είναι πιά).

Έχω δεί κι έχω ζήσει τα μέλη του ώπα και του μουσάκα (όχι μουσακά) της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΑ. Άς κάνει κάποιος μιά ερώτηση περί Αιγαίου και Κύπρου σ' έναν άπό τους προύχοντες των ΤΟΠΙΚΩΝ συλλόγων της ΑΧΕΠΑ, και σε κοιτούν λές και κατέβηκες από εξωγήϊνο διαστημόπλοιο. Μονάχα στήνονται όλοι τους στον Λευκό Οίκο στην κάθε επέτειο της 25ης Μαρτίου, και τώρα βέβαια θα γίνει και το σχετικό λιβάνισμα στην Αθήνα.

Που είναι οι πιό σοβαροί σύλλογοι κι ερευνητικά ιδρύματα όπως το American Hellenic Institute (AHI) που πραγματικά δουλεύουν στις Η.Π.Α. γιά τα θέματα εθνικής ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου σ' αυτή την διάσκεψη στην Αθήνα; Που είναι οι εν Η.Π.Α. σοβαροί Ελληνοαμερικανοί ακαδημαϊκοί που μελετούν πιό βαθειά τις τριγωνικές σχέσεις Ελλάδας-Η.Π.Α.-Τουρκίας ιδιαίτερα από την σκοπιά θεμάτων εθνικής ασφάλειας; Και τι εξυπηρετούν οι ιστορικές αναδρομές στο Δόγμα Τρούμαν, κ.λ.π.; Μα εκεί βέβαια έχει μείνει η ΑΧΕΠΑ (πολλά από τα μέλη της έχουν μείνει στις δεκαετίες του 1940-1950 όταν φύγανε σαν μετανάστες με τα υπερωκεάνεια ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ κι ΟΛΥΜΠΙΑ από τον Πειραιά). Αλλά τάχουμε γράψει αυτά και παληότερα, η ΑΧΕΠΑ όπως και άλλες πολυπληθείς κι εξ ίσου πολιτικά αναποτελεσματικές Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις του ώπα και του μουσάκα δεν έχουν ανανεώσει ούτε και την ορολογία τους. Αναφέρονται ακόμα στα εθνικά θέματα - όρος από την εποχή του Εθνικού Διχασμού Βενιζέλου και Κων/νου Α' και μεταφράζουν και χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και στ' Αγγλικά - national issues. Φυσικά αυτή η μετάφραση δεν σημαίνει και δεν επικοινωνεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στο Αμερικανικό κοινό και ΜΜΕ. Άν όμως χρησιμοποιούσανε τον όρο NATIONAL SECURITY ISSUES - ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, τότε ακόμα και το αυτί του πιό άνευ ενημέρωσης μέσου Αμερικανού τεντώνεται. Αλλά αυτά τα θέματα χρειάζονται δουλειά και όχι άχρηστα λιβανίσματα.

Λάμπρος Ε.Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης
11-4-2010, τοπική ώρα 18:40, ώρα Ελλάδος 01:40, 12-4-2010

2 σχόλια:

  1. Η ΑΗΕPA είναι η πιό παραδοσιακή και μαζικώτερη οργάνωση του Ελληνισμού παγκοσμίως.
    Οι καταστατικές αρχές της οργάνωσης ,ήτοι η προώθηση του Ελληνισμού, της παιδείας,της φιλανθρωπίας,της κοινωνικής ευθύνης, της οικογένειας και της αριστείας ειναι σημαντικό ζητούμενο δια τήν Ελλάδα και τήν οικουμένη Είναι αρχές που προτάσσουν τόν ανθρωπισμό και τήν οικουμενικότητα ως μιά φιλοσοφία και μία αξία ζωης πού βρίσκεται στό επίκεντρο της σκέψης των Ελλήνων-ahepans. Η Ahepa Ιnternational έχειπρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στήν διάδοση αυτών των ιδεωδών και τής διατήρησης της Ελληνικής ταυτότητας καί της ενότητας Ελληνισμού αλλά και στήν προωθηση των Εθνικών Θεμάτων.
    Η AHEPA είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι οργάνωση σφραγίδα με ενεργή δράση σε 900 παραρτήματα ανά τόν κόσμο[ΗΠΑ,ΚΑΝΑΔΑ,ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ,ΕΥΡΩΠΗ] και έχει μετεξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο οργανισμό με σημαίνοντα ρόλο στήν παγκοσμιότητα,και αποτελεί εν τοις πράγμασιν τήν Ελληνική συνιστώσα στήν υπό διαμόρφωση παγκοσμιοποίηση. Οι ahepans διατηρούν ζωντανή τήν φλόγα του Ελληνισμού και αξιοποιώντας τήν παρακαταθήκη αναδεικνύονται πρωταγωνιστές σέ όλα τα επίπεδα των νέων πατρίδων.Η ahepa μέ στοχευμένη δράση εργάζεται συστηματικά στήν κατεύθυνση των Εθνικών μας δικαίων και την εμπέδωση σχέσεων φιλίας ,συνεργασίασ και διαλόγου πολιτισμών που επηρεάζουν τίς διμερείς σχέσεις των κρατών σέ όλα τά επίπεδα. Εν όψει της θεσμοθετημένης ημέρας απο τήν Βουλή των Ελλήνων του φιλλεληνισμού στίς 19 Απριλίου πραγματοποιείται αυτό τό συμπόσι0 με τήν πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός στήν οικουμενική του διάσταση είναι ανεξάνλητη πηγή δύναμης και ανάδειξης όλων εκείνων των αξιών που εμπνέουν και ενώνουν τήν Ανθρωπότητα.

    σφυρηλατουμε οτι μας ενωνει
    απομακρύνουμε ότι μας χωρίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔ Σάββα ανηρτησε σε παρακαλώ το οριστικό πρόγραμμα του συμποσίου AHEPA SYMPOSIA σε επίκαιρη χρονικά θέση που δια πραγματεύεται το ιστορικό των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δή τον αμερικανικό φιλλεληνισμό ,παρελθόν ,παρόν και μέλλον εν σχέσει με τήν 19 Απριλίου καθιερωμένη ημέρα του Φιλλεληνισμού και Διιεθνούς Αλληλεγγύης .Θα ακολουθήσει και συμπόσιο διά τον Ευρωπαικό φιλλεληνισμο εν ευθέτω χρόνω σε συσχετισμό με τα 200 χρόνια απο το πρώτο ταξιδι του Λόρδου Βύρωνα στήν Ελλάδα και αναμένοντας τήν αλληλεγγύη η μή των σύγχρονων Ευρωπαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.