25/4/10

Επανέρχεται το «Βόρεια Μακεδονία» στο προσκήνιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

«Ταιριάζει στο πλαίσιο» της Αθήνας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας

Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».
Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday -και ερωτηθείς σχετικά με το «Βόρεια Μακεδονία»- o κ. Δρούτσας δηλώνει: «Η θέση μας είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή τη θέση και είναι αλληλένδετα. Δεν χωράει έκπτωση σε κανένα από αυτά. Είναι θέση σαφής και ειλικρινής.
»Το 'Βόρεια Μακεδονία' συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς και είναι προφανές ότι ταιριάζει στο πλαίσιο που περιέγραψα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
»Δεν είναι θέση που υιοθετήσαμε με ελαφριά καρδιά, σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι «στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ακολουθούμε επιθετική, ανοικτή διπλωματία. Λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε σε όλους τους συνομιλητές μας. Στηριζόμαστε στην 'εθνική κόκκινη γραμμή', την οποία έχουμε χαράξει μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά, εύληπτα και συναντούν υποστήριξη. Έχουμε πείσει».
«Όλα αυτά έχουν αλλάξει το παιχνίδι, αλλά δεν αρκούν για να φτάσουμε σε λύση. Για λύση χρειαζόμαστε συνομιλητή και ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι θέλει να διαπραγματευθεί. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης η ΠΓΔΜ πάει να κάνει ένα ολισθηρό βήμα. Πάει να καταχραστεί τη θέση που της απονέμεται θεσμικά, για να προβάλει τις δικές της και μόνο απόψεις. Τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις δεν δείχνουν την απαραίτητη ωριμότητα ενός κράτους που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ» προσθέτει αναφερόμενος στην πρόθεση των Σκόπίων να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ

11 σχόλια:

  1. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Θα περιοριστώ σε ένα μόνο σχόλιο για το τι ακριβώς σημαίνει΄"όνομα για ολες τις χρήσεις" (erga omnes).
    Μιλούσα με κάποιον γνώστη του θέματος και αντι απαντήσεως μου έδειξε...ένα μπουκάλι κρασί. Το μπουκάλι έγραφε "product of Macedonia". Αυτο πρέπει να αλλάξει, μου είπε. Δεν αρκεί να αλλάξουν οι ετικέτες στα διεθνή φόρα, στον ΟΗΕ κλπ.
    Ο καθένας ας εκτιμήσει το βάθος και την έκταση του προβλήαμτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μόνη αποδεκτή ονομασία για το κράτος των Σκοπίων είναι "Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονίας".
    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω στερέψει απο σάλιο τόσα χρόνια που σας φτύνω άθλιοι πολιτικάντηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα,

    Κι αυτό σκέτο "Μακεδονία" θα καταλήξει αργά ή γρήγορα, εκτός του ότι δεν είναι εύχρηστο, άρα ανεφάρμοστο.

    Αν δεν θέλουμε να έχουμε "ενοχλήσεις" και "αλυτρωτισμούς" στο μέλλον, η λέξη "Μακεδονία" και τα παράγωγά της πρέπει να φύγουν (απόφαση αρχηγών κομμάτων 1992).

    Ό,τι κι αν λένε οι άλλοι, δεν έχει σημασία. ΕΜΕΙΣ δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιήσουμε όνομα σχετιζόμενο με την Μακεδονία. Διαφορετικά, θα ακολουθήσουν γλώσσα, εθνικότητα, μειονοτικά κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλλιστα θα μπορουσε να λεγεται και Ανατολικη Αλβανια,η Υπερβορεια Κρητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το "Μακεδονία" το έχουν εδώ και δεκαετίες (μην πω εδώ και έναν αιώνα) απλά στην Ελλάδα προτιμούσαν να το αγνοούν (μάλλον υποθέτοντας ότι θα φύγει μόνο του) ενώ ο ελληνικός λαός δεν είχε ιδέα.
    Η μόνη ελπίδα να σώσουμε ό,τι σώζεται είναι κάποιο συνθετικό στην ονομασία και αφού τα Σκόπια έχουν "πλάτες" και μας παίζουν μονότερμα το μόνο συνθετικό που ΙΣΩΣ(!) αποδεχτούν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Άρα Βόρεια Μακεδονία.
    ΑΝ φανούμε και "σούπερ ικανοί" ίσως να είναι και για όλες τις χρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρα από την πλάκα, κάθε έθνος έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Επομένως μπορεί να δηλώσει διαφορετική εθνική ταυτότητα αρκεί να μην αφαιρεί με τον αυτοπροσδιορισμό αυτό το δικαίωμα ατόμων άλλου έθνους στον αυτοπροσδιορισμό. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, οι Τούρκοι αυτοχαρακτηρίζονταν εθνικά Πόντιοι θα αφαιρούσε το δικαίωμα των Ελλήνων Ποντίων να χρησιμοποιούν το "Πόντιοι" για αυτοπροσδιορισμό.

    Γενικά το να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στο όνομα αυτού του κρατιδίου με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αλλά τουναντίον είναι και εν μέρει δικαιωμά τους αφού ένα μικρό μέρος της Μακεδονίας είναι στην επικράτειά τους. Ομοίως έχει γίνει με τη Βόρειο Ιρλανδία, το Νέο Μεξικό κτλ. που μπορεί να μην αποτελούν αυτόνομα κράτη αλλά είναι ομόσπονδα κρατίδια.
    Το πραγματικό πρόβλημα θα υπάρξει αν κοιτάξουμε την ονομασία του κρατιδίου και αμελήσουμε να θέσουμε όρους για τον εθνικό τους προσδιορισμό. Ένα έθνος δήθεν "Μακεδόνων" με την κατάλληλη προπαγάνδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς για να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή μας. Σε αυτό πρέπει να θέσουμε βέτο. Και όταν λεω "θέσουμε" εννοώ οι Έλληνες, γιατί οι κυβερνώντες έχουν κατεβάσει ήδη τα παντελόνια (αν είχαν ποτέ) και περιμένουν πότε θα τους τη "φορέσουν"... την ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την μακεδονία του ο κ. Δρούτσας μπορεί να επιλέξει ότι του κατέβει στην γκλαβα του.Οχι όμως για την δικιά μου και φυσικά ας θυμάται ο κ.Δρουτσας τις δεσμεύσεις όλων των πολιτικών αρχηγών από το 1991.Καλά κρασά λοιπόν.Και οψόμεθα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ skal (8:32 μ.μ.)

    ... Είπα κι εγώ ... :)

    @ 25 Απριλίου 2010 11:09 μ.μ.

    >Η μόνη ελπίδα να σώσουμε ό,τι σώζεται είναι κάποιο συνθετικό στην ονομασία και αφού τα ....<

    Να που έπεσες κι εσύ θύμα της κρατικής παραπληροφόρησης. Γιατί "η μόνη ελπίδα"; Τι έχουμε χάσει; Αν ΕΜΕΙΣ δεν αναγνωρίσουμε το "Μακεδονία", δεν μπορούν από ΕΜΑΣ να αξιώνουν εδάφη, αποζημιώσεις περιουσιών "σλαβομακεδόνων" και τα ρέστα. Το τι κάνουν οι άλλοι δεν έχει απολύτως καμμία σημασία.

    Διάβασε προσεκτικά το άρθρο αυτό και την συζήτηση από κάτω και θα καταλάβεις γιατί σου λέω ότι πέφτεις θύμα της κρατικής ηττοπαθούς προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.