12/4/10

FT Lex: Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα



Η ζωή με κοινό νόμισμα έχει χτυπήσει σημαντικά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ο παλιός κανόνας "μη διάσωσης" παραμερίστηκε σιωπηρά για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην χτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Όμως, υπάρχει συμφωνία και ως εκ τούτου το να αντλήσει η χώρα τα επιπλέον 35 δισ. ευρώ που χρειάζεται για φέτος μοιάζει πιο εύκολο.

Επιπρόσθετα, οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι. Άλλωστε, την Παρασκευή, καθώς διαφαινόταν ότι η συμφωνία ήταν κοντά, οι μετοχές κατέγραψαν ράλι, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου. Τα yields στα 3ετή ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 7%. Καθώς το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το δάνειο βρίσκεται στο 5%, τα yields αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν περισσότερο.


Όμως, ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα 11 εκατ. Έλληνες για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος από το 13% του ΑΕΠ στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος είναι και η μείωση κατά 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα. Είναι ένα ιδιαίτερα πικρό χάπι, για να το καταπιεί κανείς εύκολα. Όμως τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα. Η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε ανάλογα μέτρα λιτότητας πέρυσι, είδε τα spreads των ομολόγων της να υποχωρούν στις 150 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τα γερμανικά bunds. Μόλις πριν από έξι μήνες το επίπεδο των spreads για τα ελληνικά ομόλογα ήταν ανάλογο, αλλά από τότε έως σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.


Προκειμένου τα spreads να επιστρέψουν σε επίπεδα στα οποία θα είναι πιο εύκολο να είναι διαχειρίσιμαη Ελλάδα θα πρέπει να θέσει σε τάξη τα του οίκου της. Με δεδομένη και την ύπαρξη του πακέτου στήριξης, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.

euro2day.gr

3 σχόλια:

  1. "Να τους χαιρόμαστε!"


    "Οι βουλευτές θα μας τρελάνουν: 1.500.000 ευρώ επίδομα για αγορά H/Y!!!
    Την ίδια στιγμή που ανακοινωνονται τα νεα οικονομικα μέτρα και οι "απλοί άνθρωποι του μόχθου" καλούνται να πληρώσουν "το μάρμαρο", η Βουλή των Ελλήνων κατά ομόφωνη απόφαση (ΦΕΚ223 Α) ενέκρινε, εν μέσω κρίσης, πρόγραμμα επιδότησης για όλους...
    ανεξαιρέτως, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής. προκειμένου να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους μέσω του διαδικτύου με προϊόντα όπως:
    Επιτραπέζιους Η/Υ , Laptops, Notebooks, πολυμηχανήματα-εκτυπωτές, Τηλεφωνικό κέντρο, Fax, Λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου , προγράμματα Η/Υ ,Δορυφορικό δέκτη και ότι άλλο gadget μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο πολιτικό γραφείο.
    Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο κάθε βουλευτής επιλέγοντας τον δικό του προμηθευτή , προσκομίζει στο Τμήμα Προμηθειών και Διαχειρίσεως της Βουλή τιμολόγια αγορά έως 5.500 ευρώ έκαστος (αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει) και ο προμηθευτής θα. περνάει να εξοφλείται από τη Βουλή των Ελλήνων.
    Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των τριακοσίων της βουλής μαζί με τους ευρωβουλευτές πού επίσης δικαιούνται το επίδομα μας δίνει ένα ποσό μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

    Με τις υγείες μας, να τους χαιρόμαστε!!!"

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
    http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_9395.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δύσκολα μπαλώθηκαν, τα ζόρικα έρχονται. Η ευρωτρικυμία κόπασε προσωρινά, οι αγορές καλμάρουν, και οι Έλληνες στα χαμένα δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν ή να κλαίνε. Το βέβαιο είναι ότι ο λαός πληρώνει ξανά το μάρμαρο. Οι κλέφτες δεν γύρισαν τα κλοπιμαία και δεν τιμωρήθηκαν. Η κοινωνία ζητάει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ; ΟΧΙ.

    ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ;

    ΞΑΝΑ ΟΧΙ, αν αληθεύει το σχόλιο "Να τους χαιρόμαστε!" του τρωκτικού 3:40, είμαστε για τα πανηγύρια !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι απίστευτα πολλά τα χρήματα που θα εξοικονομούσε η Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το κΥνοβούλιο. Τελικά, η αναισθησία των "εθνοπατέρων" δεν έχει όρια. Ζητούν συνεχώς, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την οικονομική που μαστίζει την χώρα. Ζητούν συνεχώς αυτοί που ψηφίζουν νόμους φορομπηχτικούς. Στερούνται οι ίδιοι τίποτε; Τα κόμματα δεν χρηματοδοτούνται κανονικά από τον κρατικό κορβανά;

    Αλλά αφού υπάρχουν τα ζώα που τους ψηφίζουν και πληρώνουν αδιαμαρτυρητί, γιατί να μην το κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.