8/4/10

Τι κρύβει η εκτίναξη του spread

Οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πως τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει τώρα να αποδίδουν τουλάχιστον 6,5% με 7% για να είναι ελκυστικά στους επενδυτές, αφού το spread ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά και τις 400 μονάδες βάσης.
Οι ίδιες αγορές «ορίζουν» ότι η Βραζιλία μπορεί να δανείζεται με 4,9%, το Μεξικό με 4,8%, η Πολωνία με 5,5% και η Ουγγαρία με 6,6%. Η τελευταία αυτή χώρα έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές, ή αυτούς που κυριαρχούν σε αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα οικονομικής αξιοπιστίας της Ουγγαρίας, αλλά πολύ πιο κάτω από το Μεξικό.
Το θέμα είναι όμως ότι η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ο ίδιος συναλλαγματικός κίνδυνος, που ελλοχεύει στο μεξικανικό πέσο.
Διότι όταν μία χώρα κηρύττει αδυναμία πληρωμών, αμέσως το νόμισμά της χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του και οι δανειστές της καταγράφουν αντίστοιχες απώλειες.
Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της αξίας των απαιτήσεων των δανειστών. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να απειλούν την ελληνική οικονομία μεγαλύτεροι κίνδυνοι από ό,τι το Μεξικό;
Όπως και να έχει το πράγμα, η απόλυτη ασάφεια του κειμένου στήριξης της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου έχει παίξει ιδιαζόντως αρνητικό ρόλο.
Ίσως πάλι οι οίκοι αξιολόγησης να δημιουργούν υπερβολικές φοβίες για τη χώρα μας, και τώρα να επεκτείνουν τις αμφιβολίες τους στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανέδειξε πάντως τις ανεπάρκειες στον τρόπο λειτουργίας των οίκων αυτών, ενώ έχει γίνει γνωστό πως η ΕΚΤ σχεδιάζει να δημιουργήσει δίκτυο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στη ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο καλπασμός του spread πάνω από τις 400 μ.β. δεν δικαιολογείται από λεπτομέρειες. Ίσως κρύβει κάτι πολύ σημαντικό, όπως ίσως η συνολική αμφισβήτηση του ευρώ από ορισμένους κύκλους, ή της ικανότητας της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της έστω και με μεγάλο κόστος.
NAYTEMPORIKH

9 σχόλια:

  1. ΧΑ: Κινήσεις πανικού
    Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη τιμών να υποχωρεί κάτω και από τις 1.900 μονάδες, την ώρα που το spread ξεπερνά τις 440 μονάδες βάσης. Ο τραπεζικός κλάδος βυθίζεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει πλέον απώλειες άνω του 5%! Έντονος προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου που καθίσταται πλέον απαγορευτικός μετά το άλμα του spread σε τόσο υψηλά επίπεδα.
    ΚΕΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστό, ότι οι επικυρίαρχοι (τραπεζίτες της WALL STREET- και όχι μόνον) είχαν επενδύσει στην παντοδυναμία του δολλαρίου, το οποίο θεωρούσαν ότι θα ήταν στο διηνεκές το παγκόσμιο μέσο συναλλαγής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει απο τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ. Οι χώρες του πλανήτη, είδαν με καλό μάτι το ευρώ... ως αντι-δολλάριο και μια ευκαιρία να ξεφύγουν από το νόμισμα του θείου Σάμ λόγω δυσαρέσκειας σε πολιτικά θέματα που δημιούργησαν παντού. Η αντίδραση των επικυρίαρχων ήταν η αποδυνάμωση του ευρώ, μέσω της στοχοποίησης του πιο αδύναμου κρίκου της Ευρωζώνης. Παράλληλα άφησαν να πλανάται η φήμη για ένα νέο υπο κατασκευή νόμισμα το Αμέρο. Η Ε.Ε ενώ ξεκίνησε την ιδέα της πολιτικής και νομισματικής ένωσης πολύ καλά, σκόνταψε στα επι μέρους, δηλαδή την θωράκιση της αγοράς της ενιαίας Ευρώπης, την ισσόροπη ανάπτυξη, την δημιουργία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, την στήριξη των αδυνάμων, την προστασία των χωρών μελών κ.λ.π Έτσι τα κοράκια, περιμένοντας στη γωνία είδαν να εμφανίζεται το θύμα, που αξιολογούν ότι πρέπει να δανείζεται ακριβότερα ώστε να κτυπηθεί η Ε.Ε. Σε αυτό συνετέλεσε ότι η κοινοτική αλληλεγγύη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από την άλλη, η ατμομηχανή που λέγεται Γερμανία θέλει να παίξει και να έχει τον πρώτο λόγο και οι υπόλοιποι να ακολουθούν. Οι Γάλλοι που το αντιλαμβάνονται, φαίνονται πιο ήπιοι και κοντά στην Ελλάδα. Τα παιχνίδια που παίζονται είναι χοντρά. Η κατάρευση της Ε.Ε ξεκίνησε ήδη, γιατί τα σαθρά της θεμέλια δεν στηρίζουν όλη την οικογένεια, ενώ κάποια μέλη τα θεωρούν τσογλάνια.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...η απόλυτη ασάφεια του κειμένου στήριξης της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου έχει παίξει ιδιαζόντως αρνητικό ρόλο.

    ΜΑ ΕΔΩ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ νομίζω ότι η χώρα μας έχει καταστεί ένα πεδίο μάχης ενός οικονομικού πόλεμου μεταξύ Γερμανίας και των ΗΠΑ , είναι ξεκάθαρο ότι όταν οι Γερμανοί πήγαν στο γκισέ των Αμερικανών και ζήτησαν να εξαργυρώσουν ομόλογα που είχαν οι Αμερικανοί δεν είχαν φράγκο και τους πρότειναν μια σύμπραξη με την Chrysler και έτσι έγινε ο κολοσσός DAIMLER-CHRYSLER . Όταν ξαναπήγαν οι Γερμανοί στο γκισέ Αμερικανοί τους είπαν ότι δεν υπάρχει σάλιο και άρχισαν να κακολογούν τις Γερμανικές εταιρίες ότι και καλά μιζάρουν τους κρατικούς αξιωματούχους – σαν να μην κάνουν τα ίδια και οι ίδιοι βλ SIEMENS – MAN –DAIMLER κλπ - και όλα αυτά που ζούμε δεν είναι άλλο από παράπλευρες απώλειες σε ένα λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ τραπεζιτών . Η πλάκα είναι ότι σε λίγο (αρχές του 2012) θα πάνε στο γκισέ και οι κινέζοι που έχουν μαζέψει πολύ αμερικανική χαρτουρα και τότε ελπίζω να είμαστε όλοι εδώ για να τα ξαναπούμε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΑΓΓΛΟΥΣ,ΓΑΛΛΟΥΣ,ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥΣ.

    Διαβάζω για αρκετό καιρό απόψεις διάφορων σχετικών και άσχετων με το θέμα και θέλω να καταθέσω και γω τη δική μου.

    1.Δεν υπάρχουν (όπως έχουν πεί κι άλλοι άλλωστε "χασοσκόποι")
    Ετσι λειτουργεί το σύστημα είμαστε μέρος του συστήματος κερδίζουμε και χάνουμε απο αυτό αν δεν μας άρεσε να μην παίρναμε μέρος να γινόμασταν Β.Κορέα με ισόβιο πρόεδρο την Κ.Παπαρήγα.
    2.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ?Δηλαδή εμείς με πόσο θα δανείζαμε κάποιον που ξέρεις ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα?...ΑΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΖΑΜΕ!!
    3.Στην αρχή ήταν το έλλειμα ,μετά τα μέτρα ,μετά η στήριξη της ΕΕ ,μετά οι κερδοσκόποι ,μετά το όπλο στο τραπέζι (ΔΝΤ) και σκέφτονται όλοι γιατί δεν πέφτουν τα spread?
    και γιατί να πέσουν λέω εγώ..για χαζούς τους έχετε αυτούς που διαχειρίζονται τα διάφορα hedge funds νοίζετε δεν βλέπουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Ποια βοήθεια και ποιό σχέδιο στήριξης...για πόσο καιρό?...αφού είμαστε(τα οικονομικά μας)ενα πηγάδι δίχως πάτο..δεν το ξέρουν νομίζετε?
    4.ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?
    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!
    Ξέρω οτι σας κακοφαίνετε φίλοι μου
    και σίγουρα απο μέσα σας θα λέτε ασε μας ρε φιλαράκι εδώ οι άλλοι φάγαν δις και έχετε δίκιο αλλά δίκιο εχω και εγώ γιατί ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου δεν έπρεπε να είναι αυτός που είναι,οι επιδοτήσεις του αγρότη δεν έπρεπε να έιναι αυτές που είναι,οι μισθοί της Ολυμπιακης του ΟΣΕ της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ,δεν υπάρχουν μόνο μεγάλοι φοροφυγάδες αλλά και μικροί και είναι πολλοί...πάρα πολλοί!!
    Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις μας εξαγόραζαν φίλοι μου μας δίναν παραπάνω λεφτά απο όσα έπρεπε και μας κρατούσαν σε μια πλασματική ευφορία.Δυστυχώς ήρθε η ώρα να πληρώσουμε γιαί δεν ήταν δικά μας τα λεφτά!
    5.Υπάχει μια λέξη που αιωρείτε στον αέρα αλλά δεν έχει ακουστεί ακόμη -επίσημα τουλάχιστον- την ξέρουν ΟΛΟΙ :οι κερδοσκόποι οι τραπεζίτες ,οι κυβερνώντες,όλοι μας
    ΧΡΕΩΚΟΠΑ!
    Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ!
    6.Ισως είναι καλύτερα έτσι ,έκλεισε ένας κύκλος ανοίγει ένας καινούργιος
    Να κάνει ένα reset, η Ελλάδα μας η μάλλον όχι reset οχι ...καλύτερα ένα format να σβηστούν όλα απο τον σκλήρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο πόλεμος κατάτου Ευρω άρχισε όταν Ρω΄σοι, ΚΙνέζοι και ορισμένοι Ευρωπαίοι είπαν ότι πρέπει νακαταργηθεί το δολλάριο ως νόμισμαδιεθνών συναλλαγών και να αντικατασταθεί από ένα καλάθι μνομισμάτων ή από ένα νεο νόμισμα. (Και η εισβολή στο Ιράκ έγινε όταν ο Σανταμ απείλησε ότι θα κάνει τις συναλλαγές για το πετρέλαιο σε ευρω΄). Η Γερμανία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κρατήσει άμυνα για όλους. Άλλωστε αρκετοί από τους 27 ανήκουν στη¨"νέα Ευρώπη" ή στην φιλοαμερικανική πλευρά πχ. Ελλάδα. Συνεπώς στην ΕΕ υπάρχουν τα παιδιά και τα αποπαίδια. Ο "σκληρός πυρήνας" και τα αποπαίδια της ευρωπαΪκής περιφέρειας. Ο πρώτος γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ισμέϊ είχε πει: Σκοπός είναι να κρατηθεί η Αμερική εντός (του ΝΑΤΟ), η Ρωσία εκτός και η Γερμανία υπό έλεγχο. Τώρα ο έλεγχος χάνεται και γίνεται ο χαμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΡΓΙΚΕΡΑΥΝΕ,
    ΑΝΩΝΥΜΕ 2:59,
    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ.
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ, ΦΕΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους ,

    Μα αυτοί που πολεμάνε τους κερδοσκόπους και τους έχουν κυρήξει παγκόσμιο πόλεμο αυτοί οι ίδιοι χρηματοδοτούνται είτε έμμεσα ειτε άμεσα για τους προεκλογικούς τους αγώνες και όχι μόνο.
    Αυτοί που φωνάζουν για τους οίκους αυτοί πάνε στους οίκους και δανείζονται και δεν κοιτάνε ότι οι ιδιοι οίκοι που τους δανείζουν βοηθόνται (με καλές φορολογικές συνθήκες στην Αμερική) από το δολλάριο ως εκ τούτου είναι λογικό να θέλουν το Ευρώ να κατατροπωθεί.
    Μας δουλεύουν πανευρωπαικά οι κυβερνήσεις ψιλο γαζί .
    Η Κόντρα δεν ξέρει ούτε ευρώ ούτε δολλάριο ξέρει μόνο την λέξη κέρδος .
    Αν ολοι αυτοί είχαν κέρδος το ευρώ εκεί θα στήριζαν ...
    Το χρήμα το κέρδος και η αλαζονία δεν έχουν πατρίδα και σημαία.
    Οταν καταφέρουν και ελέγξουν 100% :
    ΠΑγκόσμια αλυσίδα τροφίκων φαρμάκων νερού ενέργειας (όχι πως δεν έχουν το πλείστον του ελέγχου) τότε σέστηκαν για τα δολλαριοευρώ.
    ΠΑγκόσμιοι αυτοκράτορες θα γίνουν και θα ελέγχουν επί δικαίω και αδίκω ζωής και θανάτου.
    Η Ελλάδα είναι η κερκόπορτα αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα.
    Η Ευρώπη ''ενώθηκε '' μόνο θεωρητικά .Ούτε σε επίπεδο συνόρων ούτε σε οικονομικό επίπεδο ενώθηκε με εξαίρεση το ίδιο νόμισμα για να αντιμετωπίση στην αρχή τουλάχιστον το ενωμένο δολλάριο και τις εισαγωγές απο ΗΠΑ έναντι των εξαγωγών της Ευρώπης.

    Αυτό πάντως που μου θυμίζει το σκηννικό όλο είναι την κατάσταση λίγο πριν το κραχ του 1929 τα επακόλουθα και το παγκόσμιο πόλεμο που ακολούθησε.
    ΣΕ λίγο μπορεί και να δούμε και τους ίδιους συνασπισμούς όπως τότε όχι ότι διαφέρει και πολύ.

    ΥΓ: Πριν τον ένοπλο πόλεμο η ιστορία μας έχει δείξει ότι υπάρχει οικονομικός πόλεμος.
    Η διαφορά μας ΄τώρα από τότε είναι ο χρόνος για να κυρηχθεί και η διάρκεια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ.
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΝΔΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. ΚΟΠΑΝΙΩΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ. ΘΥΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.