13/4/10

Έρχονται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Του Νίκου Καρούτζου
Ποσό άνω των 2 δις Ευρώ κυρίως από αμερικανικά και Ιβηρικά Κεφάλαια φέρεται άμεσα διαθέσιμο για επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά projects με την ψήφιση του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θεωρούν ότι ο νέος νόμος δίνει ουσιαστικές λύσεις σε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών, καθιστά ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στον ενεργειακό κλάδο και απαλείφει στρεβλώσεις ετών όπως το παραεμπόριο αδειών και η βιομηχανία εκβιασμών με δικαστικές προσφυγές που μπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις.

Παράλληλα αναγκάζει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους προκειμένου να μην χάσουν το πολυδιαφημισμένο και από τις ίδιες χαρτοφυλάκιο άδειών παραγωγής που διαθέτουν. Η πίεση υλοποίησης των επενδύσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο έχει ήδη προκαλέσει παρασκηνιακές αντιδράσεις από μεγάλους εγχώριους ομίλους που έχουν εθιστεί στη λογική των επενδύσεων κατά βούληση και όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας για έργα ΑΠΕ. Η λογική αυτή εκφράζεται με τα μεγάλα πακέτα μελετών, αιτήσεων για άδειες και άδειες παραγωγής που ναι μεν έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στο συνολικό κόστος μια επένδυσης αλλά τους εξασφάλιζαν προνομιακή θέση έναντι κυρίως ξένων μεγάλων επενδυτών οι οποίες θα έπρεπε να μπουν στο παζάρι για σύναψη συνεργασιών προκειμένου να επενδύσουν σε λογικό χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά.

Και δεύτερος γύρος επενδύσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι ξένοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι εφ όσον στην πράξη αποδειχτεί ότι ο νόμος λειτουργεί τα ποσά που θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έτη θα είναι πολλαπλάσια των 2 δις Ευρώ. Άλλωστε δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας είναι τέτοιο ώστε με την πραγματοποίηση των ανάλογων επενδύσεων θα ήταν δυνατό η χώρα όχι μόνο να είναι ενεργειακά αυτάρκης μόνο από παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αλλά και να πραγματοποιεί εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η αποδοτικότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα υψηλή και σχεδόν σίγουρη.

Βέβαια ο στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν είναι τόσο φιλόδοξος. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009). Επιπλέον καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40%, κατ' ελάχιστον, για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Τέλος στο παραεμπόριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικά χρονοδιαγράμματα στην κατασκευή των έργων από ΑΠΕ αλλά και όπου υπήρχαν δεν εφαρμόζονταν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανθεί ένα παραεμπόριο αδειών παραγωγής κυρίως από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο αλλά λειτουργούσαν τυχοδιωκτικά έχοντας εξασφαλίσει άδειες παραγωγής κυρίως πριν από το 2005 όπου τα κριτήρια είναι ελαστικά και αδιαφανή.

Το παραεμπόριο αυτό πλέον οδηγείται σε μαρασμό δεδομένου ότι με τις ρυθμίσεις τίθενται χρονοδιαγράμματα. Ειδικότερα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αν εντός 60 μηνών από τη λήψη της άδειας παραγωγής δεν ληφθεί άδεια εγκατάστασης η άδεια θα επιστρέφεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επισημαίνεται ότι η λήψη άδειας εγκατάστασης αποτελεί το τελευταίο σκέλος της αδειοδοτικής διαδικασίας και η λήψη της δίνει τη δυνατότητα άμεσης έναρξης του έργου.

Τρέχουν και οι μεγάλοι όμιλοι
Πέρα από το μαχαίρι που μπαίνει στο παραεμπόριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται να επιδιώκει και την ταχεία υλοποίηση των έργων ΑΠΕ προβλέποντας την ανάκληση και των αδειών εγκατάστασης εάν εντός δύο ετών από τη λήψη της άδειας δεν έχει κατασκευαστεί το 50% του έργου.

Ουσιαστικά με τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται στο νομοσχέδιο και εφ όσον δεν υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που ορίζουν το αντίθετο οι εταιρίες που διαθέτουν άδειες παραγωγής προγενέστερες του 2005 θα πρέπει να έχουν κατασκευάσει το έργο κατά τουλάχιστον 50%σε δύο χρόνια αλλά και σε μεταγενέστερες λήψεις αδειών θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση.

Αυτό πρακτικά αναγκάζει και τους μεγάλους ομίλους που έχουν πλούσια χαρτοφυλάκια να κινηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να μην χάσουν τις άδειες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εισηγμένη Τέρνα Ενεργειακή έχει σήμερα άδειες παραγωγής για αιολικά και υδροηλεκτρικά πάρκα 723 MW. Την ίδια στιγμή έχει εγκαταστήσει πάρκα ισχύος 148,6 MW και κατασκευάζει 132,5 MW.

Αν αρχίσουν να τρέχουν οι ημερομηνίες από την ημέρα που έχει λάβει τις άδειες παραγωγής θα πρέπει εντός της επόμενης πενταετίας ετών να έχει κατασκευάσει 723 MW, μέγεθος τεράστιο αν συγκριθεί με το ρυθμό κατασκευής πάρκων ΑΠΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια μέχρι σήμερα οι εταιρίες αντιμετώπιζαν σοβαρά εμπόδια στη λήψη αδειών τα οποία αναμένεται να εκλείψουν με τις ρυθμίσεις που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπεράκτια αιολικά με κανόνες
Σε ότι αφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα (πάρκα των οποίων οι γεννήτριες εγκαθίστανται στη θάλασσα) είναι σαφές ότι το Υπουργείο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Και αυτό διότι αναλαμβάνει οι οποίοι θα έχουν κανόνες και χρονοδιαγράμματα ώστε τα έργα να γίνουν στην ώρα τους.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής ουκ ολίγοι όμιλοι είχαν κάνει μελέτες αλλά ουδείς έχει κατασκευάσει τέτοιου είδους πάρκο στην Ελλάδα. Για να γίνει αντιληπτό που βρισκόμαστε αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα υπάρχει μόνο μια θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για πάρκο της Τέρνα στα ανοικτά της Νέας Μάκρης για το οποίο η αίτηση κατατέθηκε το 2007 και καμία άδεια .

Επιπλέον μεταξύ άλλων έχει γίνει άλλη μια αίτηση από τον όμιλο ΓΕΚ-Τέρνα και αιτήσεις επίσης από την RF Energy και τον όμιλο Κοπελούζου ενώ επισημαίνεται ότι το 2005 η Ρόκας-Iberdrola είχε καταθέσει πρόταση για πάρκο μαμούθ 1800 MW με πρόταση για διασύνδεση Χίου-Λέσβου με τη Β. Ελλάδα. Σημειωτέον ότι ο Ισπανικός όμιλος Iberdrola που ελέγχει εξ ολοκλήρου της Ρόκας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο πανευρωπαϊκής ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 5 GW ενώ στα τέλη Μαρτίου ανέλαβε την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου 400 MW στη Γερμανία το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2014. Η Εταιρεία έχει επίσης αναλάβει πρόσφατα, μαζί με την Vattenfall, τα δικαιώματα κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη ζώνη της Βόρειας Θάλασσας, γνωστή και ως East Anglia Array, υπάρχει δυναμικότητα μέχρι και 7.200 MW και η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.

Και χωρίς επιδότηση
Επισημαίνεται ότι θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και διάταξη βάση της οποίας αν δεν γίνει χρήση της επιδότησης στην κατασκευή πάρκων ΑΠΕ θα υπάρχει προσαύξηση στην KWh σε ποσοστό 20%. Και τούτο δίνεται η δυνατότητα άμεσης κατασκευής πάρκων χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των επιδοτήσεων των οποίων το πρόσθετο κόστος θα αποσβένεται από την πώληση ενέργειας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις καταβάλλονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Πέραν αυτού όμως σε περίπτωση αστοχίας των έργων όσοι έχουν λάβει επιδότηση θα πρέπει να λειτουργούν τα πάρκα επί πέντε έτη καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο της επιδότησης.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου αναμένεται να υπάρξει ώθηση και στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών μετά την αύξηση στο 1MW από 150 KW της μέγιστης ισχύος για την οποία δεν απαιτείται λήψη άδειας παραγωγής. Σημειωτέον ότι μεγάλο ποσοστών αιτήσεων για άδειες φωτοβολταϊκών αφορά ισχύ κάτω του 1 MW ενώ το κόστος κατασκευής είναι σχετικά υψηλό καθώς υπολογίζεται σε κατά μέσο όρο σε 6 εκ Ευρώ ανά MW ενώ μπορεί να φτάσει και τα 7,5 εκ Ευρώ.

Κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες
Ιδιαίτερα σημαντική επίσης για την επιτάχυνση των έργων είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι το 1/3 του ειδικού τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας απ' ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (δηλ. πίστωση στον προμηθευτή π.χ. ΔΕΗ ποσοστού των εσόδων από το ειδικό τέλος και, στη συνέχεια, πίστωση από τον προμηθευτή των εσόδων αυτών στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών της περιοχής. Επιπλέον οι δήμοι θα πρέπει να αναγράφουν σε ειδικό λογαριασμό τα έσοδα από ΑΠΕ αλλά και να τα επενδύουν κατά 80% στο χώρο του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος που είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ή διέρχεται η γραμμή σύνεσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι προφανές ότι θα περιορίσουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που πολλές φορές γίνονταν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από δημάρχους και υποψήφιους δημάρχους και δημιουργούσαν σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων. Πλέον οι καταναλωτές ρεύματος στις περιοχές που εγκαθίστανται και λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ θα βλέπουν άμεσα το οικονομικό όφελος και οι τοπικοί άρχοντες δεν θα μπορούν να αυθαιρετούν χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τα έσοδα από ΑΠΕ.
axiaplus.gr

23 σχόλια:

  1. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ" ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΦΤΕΙ ΑΥΤΑ ΠΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανεμογεννήτριες ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ την Ελλάδα! Κοστίζουν πανάκριβα, δεν προσφέρουν τίποτα στην οικονομία, ούτε θέσεις εργασίας, και αχρηστεύουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ εκτάσεις, και τον τουρισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιές πηγές? Ο Πάγκαλος το είπε χθες βράδυ σε εκπομπή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Για να γίνει αντιληπτό που βρισκόμαστε αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα υπάρχει μόνο μια θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για πάρκο της Τέρνα στα ανοικτά της Νέας Μάκρης για το οποίο η αίτηση κατατέθηκε το 2007 και καμία άδεια."

    Αιολικό πάρκο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας;;;;;;;;;

    ΕΛΕΟΣ!!!!! Που αλλού θα μας βάλουν;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΥΣΤ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι οι ΑΠΕ κοστίζουν τουλάχιστον 2 με 4 φορές ακριβότερα ανά KW.
    Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ελλάδα έχουν την τάση να υπερχρεώνουν τους καταναλωτές, οπότε αντί 2-4 φορές ακριβότερο ρεύμα πρέπει να περιμένουμε 8-10.

    Η κατανάλωση ρεύματος θα μειωθεί λόγο κόστους από τους καταναλωτές και οι ΑΠΕ θα μείνουν με το σκουριασμένο τέρας στο χέρι.

    Η πολιτική ανοησία στην ελλάδα δεν έχει όρια, υπογράφουν συμφωνίες για ΑΠΕ, διαχείριση σκουπιδιών κτλ, με βάση τις οποίες πληρώνουμε πρόστιμα, ενώ από την αρχή γνωρίζουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλάδα μιά χαρά κλίμα έχει και καθαρό ουρανό και ατμόσφαιρα. Τι θα μας πουλάν τζάμπα το ρεύμα από τις ανεμογενήτριες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι 3 απο τους 4 ανώνυμους, πρέπει να είναι το ίδιο άτομο...!!!!χαχαχαχα!!!Οκ, ρε παιδιά, δεν θέλετε μεταλλικά τέρατα...(ούτε σε έγγραφα σταλινικής προπαγάνδας δεν θα ανέφεραν έτσι τις ανεμογεννήτριες)...χαχαχα!!!!τελικά θα μας πείτε και εμάς τι θέλετε???παρακαλώ, σε σοβαρή βάση, προτείνετε μια μέθοδο παραγωγής ενέργειας (και μην ακούσω ηλιακά πάρκα στο διάστημα, γιατι θα βάλω σκοπό της ζωής μου, να εφεύρω την πρώτη μούτζα που θα πετάγεται απο πληκτρολόγιο, προκειμένου να σας τη στείλω)...!!!!πέρα απο τα αστεία, οι ΑΠΕ έχουν και το τίμημά τους...και αυτό είναι η οπτική όχληση. Αυτό που χρειάζεται απο το κράτος είναι απλά να προσέξει τις περιοχές εγκατάστασης ωστε να μην ενοχλούν πολύ...!!αν και πάλι δεν τα θέλετε, ε, βάλτε μια εξάτμιση στα μούτρα σας και αναπνέεται τα καυσαέρια που παράγεται όταν ανάβετε το φώς...!!!!να δω αν θα σας αρέσει αυτό...εξυπνάκηδες...!!!πρώτα χτίζετε στο βουνό, εκπέμπετε καυσαέρια με το αμαξάκι σας να πάτε εκεί, εκπέμπετε καυσαέρια με τοσκάφος να πάτε στο νησάκι διακοπές, και μετά, σας πείραξε η ανεμογεννήτρια...!!!μμμμ...δυιλίζετε τον κώνωπα και καταπίνεται την κάμηλον νομίζω είναι η έκφραση που ταιριάζει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα η ψήφηση για τους λαθρομετανάστες, μετά η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης,έπειτα η κατάργηση του υπουργείου εμπορικής ναυτιλείας , ΄
    αποδόμιση του στρατού, παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ, τώρα παράδοση των
    τελευταίων εκτάσεων στις εταιρείες με το πρόσχημα των ΑΠΕ.
    Τι άλλο πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση σε μια χώρα για να χαρακτηρισθεί ''κυβέρνηση προδοσίας''? Οι άνθρωποι είναι όχι μόνο ηλίθιοι αλλά και επικύνδυνοι.
    Αρκετά πια με τα καθάρματα που ξεπουλούν τη χώρα μας.
    Δεν μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να τους σταματήσει κάποιος τρόπος να σταματήσει το ξεπουλημα της χώρας μας.
    Μπορεί κάποιος νομικός να μας εξηγήσει εαν μπορεί να ασκηθεί δίωξη ενεντίον της κυβέρνησης και
    τι χρειάζεται?
    Και εάν όχι οι 530000 επισκέπτες του blog συν μερικούς άλλους είναι ικανός αριθμός ώστε να βάλουμε πλάτη, να τραβήξουμε το καζανάκι και να ξεφορτωθούμε τα σκατά που
    δοιηκούν τη χώρα.

    ευχαριστω για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nαι, ναι πειτε τα. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ώστε να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Αιγαίου! Πράσινη ενέργεια και κουραφέξαλα.
    Ποιός θέλει ενέργεια απο τον αέρα και τον ήλιο όταν μπορούμε να καίμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Ποιός θέλει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο όταν μπορεί να έχει τα πανέμορφα εργοστάσια της ΔΕΗ;
    Ποιός θέλει να βλέπει ανεμόμυλους όταν μπορεί να βλέπει καμινάδες; Ποιος τουρίστας θα πλήρωνε για να δει ένα απο τα μεγαλύτερα παράκτια αιολοικά πάρκα της ευρώπης εν μέσω της κρουαζιέρας του;
    Κανένα όφελος δεν έχουμε απο αυτά. Θα πουλάμε ενέργεια στους γείτονες και αηδίες. Εμάς μας νοιάζει τι θα κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας και όχι που θα βρουν ενέργεια οι γείτονες! Και ο κόσμος τι θα γίνει; Αν γεμίσουμε αιολικά πάρκα και τα σχετικά που θα πάνε τα παιδιά που ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο; Πως τους καταστρέφεται το μελλον έτσι άγαρμπα; Με ποιο δικαίωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ιστολόγιό σας τα παίρνει από τους ανεμογεννητριάδες και κάνει τέτοια προπαγάνδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 4:33 Οχι, αλλά αν έχεις καμιά σοβαρή πρόταση ....να το κάνουμε Αερογνώμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ SEILOR

    φίλε μου έχω την αίσθηση πως δεν γνωρίζεις καλά το θέμα ΑΠΕ.
    Μάθε λοιπόν ότι η τεχνολογία που μας πουλούν εδώ είναι περασμένης τεχνολογίας ,δηλ. ότι απέμεινε στην Γερμανία, στην Γαλλία, και μόλις σήμερα έμαθα στην Ισπανία, και ΗΠΑ.
    Ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται οι ΑΠΕ στη χώρα μας είναι 100% τυχοδιοκτικός απο ιδιωτικές απο τις ιδιωτικές εταιρείες και την ξεπουλημένη κυβέρνηση, προκειμένου
    να παραδώσουν και τις τελευταίες βουνοκορφές στά φιλαράκια τους.
    Οπου αποφασίζουν να βάλουν ανεμογεννήτριες ξεσκίζουν στην κυριολεξία τα βουνά ανοίγοντας δρόμους 6 μέτρων με τη πρόφαση του να ανεβάσουν πάνω τον εξοπλοισμό
    διευκολύνοντας τους οικοπεδοφάγους δηλ. άλλα κολιτάρια της κυβέρνησης .
    Και σαν να μήν έφταναν όλα αυτά , καυασκευάζουν όπου γουστάρουν υποσταθμούς της ΔΕΗ, μέσα σε σάση, δίπλα σε σπίτια,κλπ.
    Ολοι μας είμαστε οπαδοί των ΑΠΕ
    φυσικά, αλλά με το σωστό τρόπο.
    Χρησιμοποιούν την πράσινη ενέργεια
    για να στερήσουν απο την επόμενη γεννιά τα τελευταία σάση και νησιά της πατρίδας μας
    Τόσο κάφροι είναι .
    Αν μετά απο όλα αυτά συνεχίζεις να πιστεύεις για τις αγαθές προθέσεις
    των ΑΠΕ μάλλον έχασα το χρόνο μου
    καλό απογευμα.

    ευχαριστω για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ειμαι σιγουρος οτι εσεις που το παιζεται υπερασπιστες του περιβαλλοντος εδω μεσα, ξεκινησατε να ενδιαφερεστε για αυτο οταν ειδατε οτι τσιμπαγαν με αυτο οι συμμαθητριες σας..στην πορεια το κανατε επιστημη(εχει καλα αποτελεσματα παντου)και ειμαι σιγουρος οτι εχετε μηδενικη επαφη με την φυση(ξερετε εσεις μια βολτα με το αμαξακι σας ενα σαββατοκυριακο και τα ξερετε ολα)δεν υπαρχει πιο αντιαισθητικο και θορυβωδες κατασκευασμα απο τις ανεμογεννητριες.και αν θελετε καντε μια βολτα προς την νοτια ευβοια και καθηστε και ατενιστε το τοπιο κατω απο το θροισμα των προπελων..και ξανα ειμαι σιγουρος οτι εκεινη την στιγμη θα νοιωσεις λιγο δων κιχωτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εκείνο το έρμο το πρόγραμμα για την σύντηξη? Που συμμετέχουμε με ένα σκασμό λεφτά προχωρά καθόλου? Η το κάναμε και αυτό γαργάρα, αν δεν με απατά η μνήμη μου όπου νάνε τελειώνουν η προθεσμίες. Για το θέμα της πράσινης ενέργειας τώρα ένας τρόπος υπάρχει, μικρές μονάδες παραγωγής ανά συγκρότημα κατοικιών με συνδυασμό ηλιακών κατόπτρων ανεμογεννήτριας και συσσωρευτών. Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο αφού θα το μοιράζονται αρκετοί , και αισθητικά αποδεκτό αφού θα ενσωματώνεται στο κτήριο , επίσης πολύ πιο λειτουργικό γιατί σε παρατεταμένες διακοπές θα έχουμε αρκετή ισχύ για τα απαραίτητα . Το πρόβλημα είναι στην εταιρία παραγωγής, αφού έτσι θα μειωθεί η ζήτηση άρα και τα κέρδη, για αυτό το λόγω προσπαθούν να κατασκευάσουν μεγάλες μονάδες με υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς , άρα και ακριβή κιλοβατώρα και μονοπωλιακές πρακτικές .ο Τέσλα αυτά τους έλεγε και πέθανε στο περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να κάνουμε μερικές σοβαρές προτάσεις γιατί δεν θέλουμε τεράστια πάρκα ΑΠΕ:
    1. Κατάργηση των άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών, δηλαδή των τηλεοράσεων άνω των 19" που καίνε 200-400W επί 10 ώρες την ημέρα, κατάργηση ηλ. μίξερ, gadget κτλ
    2. Μόνωση κατοικιών με παραδοσιακούς τρόπους όπως άχυρα καλυμμένα με λάσπη αντί για χρήση ειδικών μονωτικών από πετρέλαιο που κοστίζουν όσο ένα σπίτι. Με άχυρα-λάσπη κατασκευάζονται μέχρι και σπίτια.
    3. Τοπική παραγωγή ηλ. ενέργειας στο σπίτι, όχι στο τεράστιο πάρκο μέσα στο δάσος. Δηλαδή ρεύμα μόνο για το ψυγείο, φωτισμό και netbook.
    4. Δικαίωμα καμινάδας για κάθε διαμέρισμα, ώστε να έχουμε όλοι τζάκια-σόμπες, να μην εξαρτόμαστε μόνο από την ηλ. κουζίνα.
    5. Διευκολύνσεις από το κράτος για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων σε όλους.

    Πιο απλά μπορούμε να κάνουμε χρήση της ελληνικής παράδοσης των χωριών για οικονομία στην ενέργεια αντί να αγοράζουμε γερμανικές ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ και μονώσεις σπιτιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν στα ελληνικά χωριά ήμασταν οικολόγοι, πριν 100 χρόνια, οι γερμανοί κάπνιζαν κάρβουνο στα εργοστάσια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν ξέρω ποιοι/ος είναι αυτοί/ός που με τόση μανία στρέφεται κατά της αιολικής ενέργειας, αλλά μάλλον φαίνεται να στηρίζουν/ει τις εταιρείες πετρελαίου. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

    Οι αρλούμπες που γράφει ο 13 Απριλίου 2010 5:31 μ.μ., φτάνουν για να καταδείξουν τον μίζερο ρόλο που παίζει. Έχεις πάει ποτέ σε αιολικό πάρκο, είσαι βέβαιος ότι καταστρέφεται (τίνι τρόπω άραγε;) το περιβάλλον (sic);

    Τέλος πάντων. Η Ελλάδα φαίνεται ότι, έστω και αργοπορημένα, πάει να κάνει κάτι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανακαλύπτουμε τον τροχό εμείς....Ενώ η ευρώπη γεμίζει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά η ελλάδα επιδοτεί για νέα κλιματιστικά και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού..Μωραίνει κύριος ών βούλεται απολέσσει.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΩΡΑ!!!!!!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ημιμαθής είναι χειρότερος αποι τον αμαθή.
    Κανένας δεν στρέφεται κατά των αιολικών πάρκων και της πράσινης ενεργειας .
    Είμαστε κατά της καταστροφής του φυσικού περιβάλοντος της χώρας μας,
    και παράδοσης των δασών μας σε ιδιώτες με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
    Κάποιες ιδιωτικές εταιρείες όχι πάνω απο 4-5 έχουν αδειοδοτηθεί απο την ΡΑΕ και απο τους περιφερειάρχες με συνοπτικές διαδικασίες για να εγκαταστήσουν σκουπίδια σε κάθε βουνοκορφή, βαφτίζοντάς τα αιολικά πάρκα.
    Οπου έχουν εγκατασταθεί αυτά, εκ των υστέρων οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν όλοι εκτός απο αυτούς που είχαν προσωπικά συμφέροντα ή ήταν ανεγκέφαλοι.
    Εαν το κράτος ενδιαφερόταν για το περιβάλον και τις ΑΠΕ θα επιδοτούσε ή στην καλύτερη περίπτωση δεν θα εμπόδιζε τις ατομικές ανεμογεννήτριες και ηλιακά κάτοπτρα
    για ιδιωτική κατανάλωση.
    Ειναι θλιβερό να κρίνουμε και να κάνουμε τους έξυπνους για θέματα που έχουμε μαύρα μεσάνυχτα .
    Ας σταματήσουμε να είμαστε ξερόλες και είρωνες, χαρακτηριστικά του νεοέλληνα μικροαστού που μέχρι χτες βρωμαγε η ανάσα του πείνα,κι ας
    είναι ανοιχτά τα αυτιά μας σε διαφορετικές γνώμες.Ειναι ο μόνος τρόπος να πάει παραπέρα το μυαλό μας.
    ευχαριστω για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τελευταίως διάβασα ασχετικό άρθρο για τα πουλιά που σκοτώνονται πάνω στις ανεμογενήτριες. Και είναι πάρα πολλά. Ας το λάβουμε υπ' όψιν κι αυτό το ζήτημα στην αξιολόγηση των πάρκων αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Afti tin stigmi etimasete ena sxedio gia tin kataskebi enos sistimatos stin Ellada pou tha exei tin dinatotita na paragei eos kai 3 KW/h kathe 25 m3
    diladi mia mesi imera me iliofania tha exei tin dinatotita na paragei 35 kwh. to kathe spiti sthi Ellada exei taratsa giro sta 100 m3 afto simenei mia taratsa me tis sostes proipotheseis mporei na paragei giro sta 120kwh imeresios. To sistima mporei na topothetithei se orofes kai tixous pou vlepoun hlio. Mporei na egatastathei se oikies ergostasia stratopeda ktl.
    Mporei na paragei ilectriki energia 24/7 using various forms of energy xoris metatropes kai prosthikes.Exei tin dinatotita na apothukeuei thin iliaki evergeia kai na tin xrisimopiei ota xreastei.
    To provlima einai oti kaneis then thelei na kanei ependisi gia kataskevi stin Ellada. Akomi kai Ellines me protrepoun na kataskeyastei stin Gallia Boulgaria Roumania ktl.
    To systima exei poles dinatotites tis opies then mporo na tis parousiaso tora. To vasikotero provlima me tis anemogenitries einai oti paragoun megalo 8orivo pou taksidevei makria. I know that a university in the US received grands to lower the noise level so farms can be closer to populated areas i na xrisimopoiithoun apo idiotes se spitia. Episeis wind farms work only when wind is around. Oi epomenoi mines tha diksoun ean ginei kataskeui stin Ellada i se kapia alli Evropaiki xora.

    Regards

    Dimitri

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.