16/4/10

Βαθύ Λαρύγγι Νο2

Του Σωτήρη Πίκουλα
Κρούσμα νέας διαρροής φαίνεται να είχαμε και αυτή την εβδομάδα από κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, διέρρευσε ότι οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εξανεμιστεί όσον αφορά το ποσό δανεισμού που προθυμοποιούνται να δώσουν οι αμερικάνικες αγορές για να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος.

Η διαρροή λέγεται ότι προήλθε από το υπουργείο Οικονομικών αφού ο ίδιος ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου θα έκανε το road show στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση να προήλθε και από εσωκομματικό αντίπαλο του υπουργού καθώς όπως φαίνεται η αλληλεγγύη στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι είδος προς αναζήτηση…Και μάλιστα, μία μέρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για αποφυγή τέτοιων δηλώσεων…

Λίγο μετά ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη διαβεβαίωνε ότι "η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην πραγματοποίηση road show για ομόλογο στις Ηνωμένες Πολιτείες".
"Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα σχέδια μας σχετικά με το road show στις ΗΠΑ", τόνισε στο Reuters αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πιο νωρίς όμως το δημοσίευμα του Dow Jones είχε κάνει την ζημιά του…Όπως έλεγε το αμερικανικό δίκτυο, οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια στο τέλος του μήνα, έχουν περικοπεί σχεδόν κατά το ήμισυ, σε σημείο μάλιστα που δεν αποκλείεται και η ακύρωση του σχεδίου, εάν το ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς επενδυτές εξανεμιστεί.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης, η τελευταία "ελπίζει τώρα να συγκεντρώσει περί τα 1-4 δισ. δολάρια έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 5-10 δισ. δολάρια".

Ακόμη, επισημαίνεται ότι ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων τόνισε πως "η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ελληνικό χρέος", προσθέτοντας ότι "η Αθήνα θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει την έκδοση, εάν δεν είναι εφικτή η συγκέντρωση του χαμηλότερου απαιτούμενου ποσού".

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της στην έκδοση δολαριό-ομολόγου σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της για το Μάιο.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί επενδυτές δεν φαίνονται πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, ακόμη και με το σχεδόν έτοιμο πακέτο διάσωσης των 45 δισ. δολαρίων, στην περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται από τις αγορές.
Μάλιστα, οι Έλληνες αξιωματούχοι σχολίασαν και την πρόσφατη ανακοίνωση της Pimco ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι "εάν και η Pimco βγαίνει εκτός, τότε δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς πολλοί άλλοι μεγάλοι επενδυτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pimco και θα μείνουν εκτός".

Ο ένας αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα ότι η τελική απόφαση για την έκδοση θα ληφθεί μετά από το roadshow που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Καλιφόρνια.

"Ελπίζουμε να εκπλαγούμε ευχάριστα, καθώς οι συνθήκες στην ελληνική αγορά ομολόγων, συχνά αλλάζουν από ώρα σε ώρα", δηλώνουν οι αξιωματούχοι.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία καραμέλα βρήκαμε τώρα. Πετάμε ένα "...κυβερνητικός αξιωματούχος είπε...." και τρέχα εσύ να τον βρείς. Και αν ζητήσεις να σου πουν όνομα "...Αααα, πρέπει να προστατέψουμε τις πηγές μας." δημοσιογραφικό απόρρητο γαρ.
    Η ιστορία είναι απλή. Δεν θέλουν να κάνουμε τίποτα μόνοι μας. Μας θέλουν στο ΔΝΤ για να έχουν απόλυτα το πάνω χέρι και στην πορεία , μέχρι να φτάσουμε στο ΔΝΤ δλδ, κάποιοι έχουν βγάλει και μερικά δισ κέρδος απο τα επιτόκια...όλοι κερδισμένοι δλδ (εκτός απο εμάς φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.