6/4/10

Ο Βενιζέλος και οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου



Μετά από την καταστροφή του ΄22 έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία της δημιουργίας των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Μίας επένδυσης που κόστισε τότε χιλιάδες χρυσές λίρες και η οποία εθεωρείτο ιδιαίτερα σημαντική εκείνη την εποχή..

Οι μέτοχοι που ίδρυσαν στη συνέχεια τους Μύλους Αγίου Γεωργίου ήσαν πρόσφυγες, αλλά είχαν προλάβει να βγάλουν ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας τους στην Μασσαλία, όπου είχαν ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα και σκόπευαν να δημιουργήσουν έναν μεγάλο και πρότυπο αλευρόμυλο.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όμως, είχε προσωπική φιλία με τον Αριστείδη Συμεώνογλου, τον ιδρυτή των ΜΑΓ και προσπάθησε να τον πείσει ότι η χώρα είχε απόλυτη ανάγκη από μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Κι έτσι το 1926 δημιουργήθηκαν οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.

Η επένδυση έφτασε στις 100.000 χρυσές λίρες, ποσό πολύ μεγάλο ακόμη και για σήμερα, πόσο μάλλον για την εποχή εκείνη. Όπως μου ανέφερε κάποτε ένας εκ των απογόνων της οικογένειας, «ίσως η τύχη της εταιρείας να ήταν καλύτερη αν η οικογένεια επέμενε στο σχέδιο της Μασσαλίας». Η αλήθεια είναι ότι μία άλλη εταιρεία που δημιούργησαν στη Μασσαλία και η οποία πουλήθηκε το 1970, είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας με την επωνυμία Unipol.

Αυτή είναι η μια όψη, ότι η Ιστορία δεν έχει δικαιώσει πολλούς Έλληνες που θέλησαν να επενδύσουν στη χώρα τους κι ενώ είχαν πολλές άλλες δυνατότητες και επιλογές. Η άλλη όψη, όμως, αφορά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ήξερε τους Συμεώνογλου και θεώρησε σωστό και εθνικά ωφέλιμο να επενδυθούν οι 100.000 χρυσές λίρες στην Ελλάδα και όχι στη Γαλλία.

Τι σχέση μπορεί να έχει η Ιστορία της ίδρυσης των Μύλων Αγίου Γεωργίου με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Έλα ντε!

Θανάσης Μαυρίδης

7 σχόλια:

  1. Έλα ντε!
    ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
    1ον ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΜΙΖΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΑ ΨΥΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ – ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΓΑ.
    2ον ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΑΦΟΥ ΦΑΪ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΥΛΟΛΟΪ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ Ή ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ Ή ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΒΙΛΑ ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΑ.
    3ον ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ Ή ΥΠΟΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ.

    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ - ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΦΑΓΩΜΕΝΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΛΑ.

    ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις 100.000 χρυσές λίρες που τις βρήκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε μια πολυπολιτισμικη κοινωνια τετοιες απαρχαιωμενες αντιληψεις θεωρουνται ξεπερασμενες

    γιατι ενας επιχειρηματιας Ελληνικης καταγωγης να προτιμησει ΣΗΜΕΡΑ την Ελλαδα ;
    μα δενει κατι ;
    τι ειναι Ελλαδα ;
    τι ειναι Ελληνας ;

    συμφωνα με το προσφατο νομοσχεδιο θα δειτε ποιος μπορει να εχει Ελληνικη ιθαγενεια
    γιατι ο επιχειρηματιας να ειναι συναισθηματικος ;
    για ποιον ;
    θα επενδυσει σε αυτη τη χωρα και θα εχει προσφερει κατι ;

    το τελος των εθνικων κρατων καταργει τετοιους συναισθηματισμους

    ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνώμη που το βάζω εδώ, αλλά πρέπει να ενημερωθούν το ταχύτερο οι αναγνώστες. Θα παρακαλούσα μάλιστα τους διαχειριστές να το κάνουν πρωτοσέλιδο.

    Ευχαριστώ

    ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για ποιο λογο να επενδυσει στην Ελλαδα ;
    για να βγαζουν τις μιζες τους οι τσουκατηδες και οι βουλγαρακηδες σε οφ σορ του εξωτερικου ;
    να δινουν δουλεια σε Ελληνες και αυτοι να τα πληρωνουν σε φακελακια σε γιατρους εφοριες και πολεοδομιες ;
    ή να δουλευουν αλβανοι , πακιστανοι και μπαγλαντεσιανοι και να στελνουν συναλαγμα στις χωρες τους ;

    αφου οι πολιτικη της Ελλαδας ειναι να βρει υπηκοους γιατι και οι εποιχειρηματιες να πανε στο συμφερον τους

    εγω σαν υπηκοος γιατι να μην παω στο κρατος που μου παρεχει τα περισσοτερα οπως επιλεγουν οι αλλοδαποι την Ελλαδα ; για να ειμαι περηφανος που υπηρετησα ; κοροϊδευομαστε τωρα ;

    στη σημερινη κοινωνια οτι δωσεις παιρνεις

    να δουμε τι ταμειο θα κανει η Ελλαδα απο τη σημερινη πολιτικη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σοκολατοποιία ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε Έλληνα...


    Η σοκολατοποιία ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε Έλληνα επιχειρηματία. Η ιστορία των τελευταίων ετών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλές φορές τον πλησίασαν μεγάλες πολυεθνικές για να αγοράσουν την επιχείρηση, η απάντηση του ήταν άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Μάλιστα λέγεται ότι κάποια στιγμή τον πίεσαν υπερβολικά, τότε αυτός τους είπε να του κάνουνε την προσφορά γραπτώς, όπως και τους απάντησε γραπτώς....

    «Η προσφορά σας δεν με ενδιαφέρει».

    Επενδύει μόνο στην παραγωγή, τα έπιπλα των γραφείων είναι από την 10ετία του 60, θυμίζουν κάτι από ταινίες του Κωνσταντάρα. Η ποιότητα όμως των υλικών για αυτόν δεν χωράει συμβιβασμούς στο κόστος. 85 χρονών σήμερα ο επιχειρηματίας είναι κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα στο γραφείο και μέχρι πέρσι οδηγούσε μόνος του κάθε μέρα μέχρι την δουλειά, γνωρίζει προσωπικά και είναι φίλος με όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του οι οποίοι βέβαια πίνουν νερό στο όνομά του.

    Δεν προσλαμβάνει αλλοδαπούς αλλά μόνο Έλληνες και όσες φορές, αν του προτάθηκε συνεργασία με τούρκικη επιχείρηση, απλά δεν ασχολήθηκε.

    Επειδή ποτέ δεν του άρεσε η δημοσιότητα, δεν δίνω το ονομά του, αλλά ένα είναι σίγουρο ότι σπίτι μου θα μπαίνουν μόνο οι δικές του σοκολάτες.

    Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα ελληνικά προϊόντα. Δεν είναι κακό.

    http://news24gr.blogspot.com/2009/12/blog-post_656.html

    *** τι να πεις ;
    χαρας το κουραγιο του
    μαλλον ζει σε περασμενες εποχες

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αμα φτιαξουμε κανα τζαμί..
    να ποιοι θα επενδυσουν στο μελλον στην Ελλαδα :



    Πλούσια μουσουλμανικά κράτη θα επενδύσουν στη Βοσνία


    ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Η ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Η Βοσνία Ερζεγοβίνη, φιλοξενεί στο Σαράγεβο 600 αντιπρόσωπους πλούσιων μουσουλμανικών κρατών, της σαουδαραβικής χερσονήσου, για να επενδυθούν περίπου 11 δισ.ευρώ στην επικράτειά της χώρας, σε περίπου 150 αναπτυξιακά έργα σε υποδομές...



    ... γεωργία, τουρισμό, ενέργεια.

    Ας μετατρέψουμε την χώρα μας σε "γέφυρα" μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, επισήμανε ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας στη Βοσνία Χάρι Σιλάϊτζιτς.

    Στη σύνοδο συμμετέχουν και η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

    http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_6962.html


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.