24/4/10

Η Εξωτερίκευση των προβλημάτων της Τουρκίας ανησυχεί την Ελλάδα

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε।α.
Τα Μηνύματα στην Ελλάδα
Συνεχίζονται οι εντάσεις του τουρκικού στρατού και του κυβερνώντος Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο στρατός εκλαμβάνει τον ευαυτόν του ως προστάτη των κεμαλικών παραδόσεων μέσα στο σημερινό τουρκικό κράτος και θεωρεί το AKP ως αρκούντως ισλαμικό. Το ΑΚΡ, όμως, πήρε την ψήφο για δύο (2) φορές και για καθεστώς χωρίς «ελίτ».

Ποτέ δεν έτυχε της αποδοχής του στρατού. Αλλά και το βασικό, στην πολιτική τους αντζέντα οι στρατοκράτες επιλέγουν να εξωτερικεύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, που τροφοδοτούν την ένταση και την κούρσα των εξοπλισμών στην περιοχή.

Κεμαλική Τουρκία
Το 1923, ο στρατός εμφορούμενος από την ιδεολογία του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρύει τη νέα Τουρκία για κοσμικό χαρακτήρα, δυτικές προοπτικές και τάσεις φιλελευθερισμού. Ο επικρατήσας, όμως, δυτικός απολυταρχισμός στα μέσα της δεκαετίας 1920-30 επηρέασε την Τουρκία η οποία έβλεπε σαν πρότυπο τη Δύση και επικράτησε ένα ολιγότερον φιλελεύθεο σύστημα: απολυταρχισμός, εθνικιστική αφομοίωση και κυρίαρχος ρόλος κεμαλιστών στην οικονομία. Εξέλαβαν το λαό που τους εξέλεξε, ότι δεν είχε ακόμη ωριμότητα για ορθή και σωστή κυβερνητική επιλογή.

Μετακεμαλική Εποχή
Το 2002, το ΑΚΡ ανήλθε στην εξουσία. Πάντοτε βρίσκετο σε αντιπαλότητες με το στρατό, ο οποίος ακόμη ελέγχει βασικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος. Παραχωρείται συγκρατημένη περιορισμένη ελευθερία στους Κούρδους και στους Χριστιανούς, αν και υπήρχαν εσωτερικές αντιθέσεις. Περιορίζονται οι απολυταρχικές εξουσίες των στρατοδικείων. Πολλά, όμως, υπολείπονται ακόμη.

Στην τουρκική κοινωνία, με το άνοιγμα της αγοράς, η μεσαία μουσουλμανική τάξη άρχισε να αποστασιοποιείται από την αυστηρά ισλαμική ιδεολογία και να προσφεύγει στο δυτικό φιλελευθερισμό και να υπερβαίνει τον Αταρτούκ. Ο κεμαλισμός προσέφερε λίγα, αλλά περισσότερον εθνικισμό και παράνοια. Το κεμαλικό συνταγματικό δικαστήριο, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, κατήργησε το 2009 το κουρδικό κόμμα που το θεωρούσε ότι υπονομεύει το κοσμικό σύστημα και προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ε.Ε.

Τα «πρακικοπήματα» που δεν έγιναν, αλλά άφησαν μηνύματα για την Ελλάδα
Το Φεβρουάριο 2010, έγινε το χωρίς προηγούμενο. Συνελήφθηκαν και ανακρίθηκαν αρκετοί Τούρκοι Αξιωματικοί για κατά ισχυρισμούς, συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Αυτό, όμως, είναι συνηθισμένο ως άκουσμα, αφού στις πρόσφατες δεκαετίες έχου γίνει τέσσαρα (4) πραξικοπήματα, με τελευταίο το 1980. Εκπλήσσει, όμως, ότι για πρώτη φορά Τούρκοι στρατιωτικοί καλούνται να απολογηθούν για την ασφάλεια του κράτους. Στην επιχειρούμενη αναδιαμόρφωση του τουρκικού δικαστικού συστήματος και οι αξιωματικοί θα υπάγονται στα ποινικά δικαστήρια, με ότι αυτό σημαίνει.

Στο «δια ταύτα» των ανακρίσεων γίνεται υπαινιγμός για συνωμοτικές επιχειρήσεις της περιβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης «Εργκένεκον» το 2009 και για το πραξικόπημα «βαργιοπούλα» (seodgehammer) το 2003-4. Ειδικότερα, στρατιωτικοί και άλλοι «πατριώτες εθνικιστές» θα δημιουργήσουν χάος για να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε συνδυασμό και με εξωτερικό περισπασμό από περιορισμένες συγκρούσεις και θερμά επεισόδια από το Αιγαίο μέχρι και τον Έβρο.

Πέραν των «πραξικοπημάτων» που δεν έγιναν, υπάρχει και η πραγματικότητα. Τούρκοι στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι προκάλεσαν το θερμό επεισόδιο των Ιμίων, το 1994. Αλλά και σήμερα προκαλούν με συνεχείς υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών ακόμη σε κατοικημένα νησιά, όπως το Φαρμακονήσι. Επίσης, τουρκικά πολεμικά πλοία κορβέρτες (corvette) παραβιάζουν και ηπειρωτικά ελληνικά ύδατα με μη αβλαβείς διελεύσεις.

Διαπιστώσεις
Μία περισσότερον σήμερα πλουραλιστική τουρκική κοινωνία – που αρχίζει να διαβρώνει το κεμαλισμό – φαίνεται να είναι δύσκολο να αποδεχθεί νέα προσπάθεια για ένα άλλο απολυταρχισμό. Στην μετακεμαλική Τουρκία, που άρχισε να προβάλει, θα μπορούσε να έχουν το επάνω χέρι μόνο εκλεγμένοι πολιτικοί και όχι αυτοδεικνυόμενοι στρατοκράτες. Το στρατιωτικό καθεστώς επιδιώκει συχνά να εξωτερικεύει τα προβλήματα με ένταση στην περιοχή.

Πάντως, η συνθήκη της Λωζάνης και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μόνο εξασφαλίζουν την καλή γειτονία και την εφησύχαση της Ελλάδας και της περιοχής. Αλλά, το στρατιωτικό κατεστημένο, με τους συνοδηπόρους του, εκπέμπει σήμερα διαφορετικά μηνύματα.
http://www.anparatiritis.gr/content/view/2101/2/lang,el/

3 σχόλια:

  1. Η Έρημη Χώρα
    Πέσαμε τελικά στον γκρεμό, το ΔΝΤ είναι εδώ. Η κυβέρνηση, μέσα από απίστευτες παλινωδίες και αντιφάσεις, υπέκυψε στην πίεση των αγορών χωρίς όρους. Το μέλλον της χώρας είναι πια άδηλο, η καταδίκη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δεδομένη.
    Δεν έχω γνωρίσει στη ζωή μου κυβέρνηση, που να αθέτησε τόσο γρήγορα, τόσες υποσχέσεις, που να εξαπάτησε τόσο έναν ολόκληρο λαό και που εξακολουθεί στο ίδιο τροπάριο, χωρίς ντροπή, με την πλεοψηφία των ΜΜΕ (ευτυχώς υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις) να υποστηρίζουν με φανατισμό τις αυτοκτονικές (για το λαό) επιλογές της και να συσκοτίζουν οποιαδήποτε άλλη άποψη.
    Οι συνειδητά ψευδείς υποσχέσεις του κ Παπανδρέου προεκλογικά δείχνουν και την αγωνία, το κόμμα του να καταλάβει με κάθε μέσον την εξουσία. Ίσως οι κυρίαρχοι του πλανήτη και οι ελέγχοντες την παγκόσμια οικονομία να πίστευαν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει μέρος του συνδικαλιστικού κινήματος, θα μπορούσε να λάβει τόσο αντιλαϊκά μέτρα. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τι ντροπή, υποκλίνονται μπροστά στην καταστροφή της χώρας, υποτελείς όντες του κόμματος.
    Ουδεμία άλλη εναλλακτική δυνατότητα εξετάστηκε από την κυβέρνηση για να απορριφθεί ως ανεφάρμοστη. Μας οδήγησαν στο μονόδρομο του ΔΝΤ χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Η τρομοκρατία των Ελλήνων είναι καθημερινή πρακτική τόσο από τα κυβερνητικά στελέχη όσο και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
    Πιστεύεται αν κάποιος π.χ. εργολάβος, που κατέχει ΜΜΕ, έβγαινε χαμένος από την προσφυγή στο ΔΝΤ θα την υποστήριζε μέσα από την τηλεόρασή του ή την εφημερίδα του; Μάλλον θα την πολεμούσε με φανατισμό.
    Βέβαια, θα μου πει κανείς, πως το κεφάλαιο στη χώρα μας (τράπεζες κλπ) θα βγει σχεδόν αλώβητο από την κρίση την οποία θα πληρώσουν αποκλειστικά οι μη έχοντες και οι μη κατέχοντες. Οι επιλογές της κυβέρνησης, που τόσο εύκολα έκανε, δεν πλήτουν κατ' ουσίαν τόσο το μεγάλο κεφάλαιο αλλά τον μικρομεσαίο Έλληνα. Αυτό, από μόνο του λέει, ποιανών συμφέροντα υπηρετεί η δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση.
    Η κυβέρνηση δεν πίεσε για διαπραγμάτευση του χρέους για να μην χάσουν οι δανειστές - τράπεζες αδιαφορώντας τι αυτό θα σημάνει για τον Ελληνικό λαό (τουλάχιστον την πλειοψηφία του).
    Ο λαός είναι μάλλον παγωμένος μπροστά σε όλα αυτά τα απίστευτα που συμβαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και γι' αυτό πιστεύω ότι και οι κινητιποιήσεις δεν γενικεύτηκαν ακόμη.
    Η αριστερά, σε ιδεολογικό αδιέξοδο, περιορίζεται σε καταγγελίες εφ' 'ολης της ύλης και σε περιστασιακές απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς μαζική συμμετοχή.
    Θα έπρεπε να οργανωθεί έστω αυθόρμητα και μέσα από τα μπλογκς ένα κίνημα διαμαρτυρίας γιατί τα χειρότερα έπονται.
    Έλληνες Αντισταθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταῖα παράγραφος, θαυμάστε τὸν ἀμερικάνικο δάχτυλο:

    Πάντως, η συνθήκη της Λωζάνης και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μόνο εξασφαλίζουν την καλή γειτονία και την εφησύχαση της Ελλάδας και της περιοχής.

    Ὁ μύθος τῆς ἐξημερώσεως τοῦ θηρίου εἶναι ἐδῶ.
    Ἐὰν δὲν βασιζόμεθα στὴν ἀποτρεπτικὴ ἰσχὺ τῶν ὅπλων μας, ἀλίμονό μας.
    Ὅσο ποιὸ πολὺ ἐπαναλαμβάνεις ἕνα ψῦδος τόσες πιθανότητες ἔχει νὰ γίνη πιστευτό. Ὁ Γκαῖμπελς δὲν τὸ εἶπε αὐτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ η νεοοθωμανική πολιτική του AKP εγγυάται την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας..; Αυτά τα ανέκδοτα έχουν πολύ πλάκα... κάποτε πρέπει να εκτιμήσουμε την δυναμική της γείτονος όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε εμείς να γίνει αλλά με τις πραγματικές επιδιώξεις της. Δεν υπάρχουν καλοί πολιτικοί και κακοί στρατιωτικοί στην Τουρκία... σαφώς υπάρχει ένας αγώνας σε εξέλιξη μεταξύ τους όμως οι εσωτερικές αυτές διεργασίες δεν πρέπει να συγχέονται με την διεξαγωγή της εξωτερικής της πολιτικής και τις επιλογές της σε αυτό το πεδίο... Το να καταστεί η χώρα περιφεριακή αν όχι παγκόσμια δύναμη, στα επόμενα χρόνια (στόχος που δυστυχώς για εμάς φαίνεται να είναι κοντά) αποτελεί στόχο για την Τουρκία ο οποίος υπηρετείται πιστά εδώ και δεκαετίες από όλους τους πολιτικούς χώρους... είτε από φανατικούς κεμαλιστές είτε ακροδεξιούς είτε ισλαμιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.