5/4/10

Διαδήλωση σε στρατιωτική βάση στο Βέλγιο

«Εκατοντάδες» διαδηλωτές σε στρατιωτική βάση όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονται πυρηνικά όπλα συνελήφθησαν από την αστυνομία και το στρατό το Μ. Σάββατο.
Η Βελγική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από στρατιωτική βάση όπου πιστεύεται ότι είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα το Σάββατο, δήλωσαν διοργανωτές της κινητοποίησης χθες Κυριακή.
Εκπρόσωπος των διαδηλωτών είπε ότι περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν κοντά στην βάση Κλάινε Μπρόγκελ, σε μικρή απόσταση από την μεθόριο με την Ολλανδία, ενώ περίπου 800 άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν στην φρουρούμενη από την αστυνομία στρατιωτική βάση.
Η βελγική αστυνομία εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός όσων μετείχαν στην κινητοποίηση έφθανε τα 700 άτομα.
«Σε αυτό το στάδιο, η αστυνομία έχει δημοσιοποιήσει την πληροφορία ότι 360 [διαδηλωτές] συνελήφθησαν [. . .] και κρατούνται σε υπόστεγα αεροσκαφών στη βάση», δήλωσε ο Μπενουά Καλβί, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δράση για την Ειρήνη.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga ανέφερε, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, ότι συνελήφθησαν 270 διαδηλωτές.
Εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει ότι όποιος προσπαθούσε να μπει στη βάση θα αντιμετώπιζε ποινική δίωξη.
Αστυνομικοί συνέλαβαν τους διαδηλωτές έξω από τη βάση, ενώ όσοι πέρασαν μέσα από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα συνελήφθησαν από στρατιωτικούς, είπε ο Καλβί.
Η διαδήλωση αποτελούσε μέρος μιας πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για να πιεστούν κυβερνήσεις χωρών-μελών του NATO να αναθεωρήσουν το λεγόμενο «στρατηγικό δόγμα» της συμμαχίας.
Η αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών στη βάση αυτή στο βόρειο Βέλγιο δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι σε αυτή βρίσκονται πυρηνικές βόμβες B61, όπως και σε άλλες βάσεις στο Βέλγιο και σε τέσσερις ακόμα χώρες-μέλη του NATO: τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είχε δηλώσει το Φεβρουάριο ότι η χώρα του θέλει ο κόσμος να «απελευθερωθεί» από τα πυρηνικά όπλα και προωθεί τη θέση αυτή στους κόλπους του Συμφώνου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε «δραματικές μειώσεις» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Βρε skal, ξεραΐλα ούτε μια ευχή από τον Ινφογνώμωνα τίποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.