24/4/10

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη στην μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν

Ομαδικός τάφος Αρμενίων. Φωτογραφία του 1915

Επέτειος της γενοκτονίας
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και Τούρκοι διανοούμενοι οργανώνουν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη σειρά διαδηλώσεων, για να τιμήσουν τη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1917.
Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιείται από τους οργανωτές ο όρος γενοκτονία.
Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κωνσταντινούπολης οργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊνταρπασά, στην ασιατική πλευρά της πόλης, από όπου αναχώρησαν οι πρώτες φάλαγγες εκτοπιζομένων Αρμενίων, για να πουν «ποτέ πια», με την ευκαιρία της 95ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας στην οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαδήλωση θα οργανωθεί επίσης στην πλατεία του Ταξίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι συναισθάνονται αυτήν τη «μεγάλη οδύνη» να συμμετάσχουν σιωπηλοί και ντυμένοι στα μαύρα.
Διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στο νευραλγικό αυτό κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Σε δελτίο που διένειμαν οι διοργανωτές αναφέρουν: «Αυτή η οδύνη είναι δική μας οδύνη και τη ζούμε όλοι. Αυτός ο πόνος είναι ο δικός μας. Αυτό το πένθος ανήκει σε όλους μας».
«Στις 24 Απριλίου 1915, οι Αρμένιοι άρχισαν να εκδιώκονται. Τους χάσαμε... Όσο για τη μεγάλη καταστροφή (medz yeghern, στα αρμενικά) που βαραίνει στη συνείδησή μας, είναι εκεί με όλο το βάρος της» δηλώνουν οι υπογράφοντες το κείμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία».
«Η πρωτοβουλία μας δεν αποτελεί επανάσταση, αλλά είναι η συνεισφορά μας, ώστε οι Τούρκοι να έλθουν επιτέλους αντιμέτωποι με την ιστορία τους» δήλωσε ο Τσενγκίς Αλγάν, ένας από τους διοργανωτές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

1 σχόλιο:

  1. όταν οι Τούρκοι -λαός και κράτος, θα φτάσουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τον όρο "γενοκτονία", ΤΟΤΕ θα έρθουν αντιμέτωποι με την ιστορία τους και ΤΟΤΕ θα πιστέψουμε το
    «Αυτή η οδύνη είναι δική μας οδύνη και τη ζούμε όλοι. Αυτός ο πόνος είναι ο δικός μας. Αυτό το πένθος ανήκει σε όλους μας».

    Όταν αντιληφθούν και παραδεχτούν δημοσίως τι είδους κράτος έχουν και όταν στραφούν εμπράκτως εναντίον του,ΤΟΤΕ θα είναι ειλικρινείς οι δηλώσεις τους.

    Γιατί οι Τούρκοι είτε ως Οθωμανοί είτε ως Τούρκοι , ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την ίδια εγκληματική πολιτική εναντίον των γηγενών Χριστιανών αλλά ακόμη και Μουσουλμάνων(π.χ. Κούρδων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.