16/4/10

Αργεντινή: Νέα πρόταση για την ανταλλαγή αθετημένων ομολόγων



Τους όρους της επικείμενης προσφοράς της για την ανταλλαγή περίπου 20 δισ. δολ. σε ομόλογα που δεν πληρώθηκαν με νέα ομόλογα παρουσίασε αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Amado Boudou παρουσίασε χθες την προσφορά για την ανταλλαγή αθετημένων ομολόγων που δεν διακανονίστηκαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης του 2005 με νέα χρεόγραφα λήξης το 2033 και αξίας 33,7 cents στο δολάριο.

Πρόκειται για ακριβώς τους ίδιους όρους που η Αργεντινή πρόσφερε το 2005.

Αναδρομικές πληρωμένες θα γίνουν στα ομόλογα που θα εκδώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανταλλαγής, ωστόσο αντί να πληρώσει σε μετρητά, η κυβέρνηση της χώρας θα δώσει στους επενδυτές νέα ομόλογα λήξης το 2017, διευκρίνισε ο Boudou. Το κουπόνι στο νέο ομόλογο θα είναι 8,75%.

Η πρόταση θα βοηθήσει την Αργεντινή να ανακτήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή κοινότητα εννέα χρόνια μετά την αθέτηση πληρωμών σε χρέος συνολικού ύψους 95 δισ. δολ. σημείωσε ο Boudou.

Πρόκειται για την δεύτερη ευκαιρία προς τους επενδυτές να ανταλλάξουν ομόλογα για τα οποία η Αργεντινή σταμάτησε τις πληρωμές το 2001 εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα.

Το 2005 η κυβέρνηση της χώρας προσφέρθηκε να αποπληρώσει μόλις 33,7 δολ. ανά 100 δολ. στο χρέος της. Οι περισσότεροι επενδυτές ωστόσο επέλεξαν να μην ενταχθούν στη συμφωνία, ελπίζοντας να διαπραγματευτούν στο μέλλον έναν καλύτερο διακανονισμό με την κυβέρνηση.

Ο Boudou διευκρίνισε επίσης ότι στη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνονται αναδρομικές πληρωμές για τίτλους γνωστά ως δικαιώματα επί του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει σχεδόν 1,36 δισ. δολ. ως αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση της χώρας περιμένει την τελική έγκριση από τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα την προσφορά της. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εκτίμησε ότι η προσφορά θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ενώ προέβλεψε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κοντά στο 60%.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner δήλωσε ότι η ανταλλαγή απότελεί μια "δεύτερη ευκαιρία" για τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν το 2005 στην αναδιάρθρωση του χρέους.

"Ελπίζω ότι όσοι δεν μας πίστεψαν στην ανταλλαγή του 2005 να συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν λάθος", δήλωσε η Fernandez.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.