24/4/10

Το ΝΑΤΟ προχωράει προς τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν

Δρόμο για τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν συμφώνησαν να χαράξουν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να αρχίσει από φέτος η διαδικασία παράδοσης του ελέγχου ασφαλείας τμηματικά του Αφγανιστάν από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η συμφωνία κινείται στην κατεύθυνση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Ωστόσο, προς το παρόν τα κράτη-μέλη δεν έχουν διαθέσει τον απαραίτητο αριθμό στρατιωτικών στη δύναμη του ΝΑΤΟ για να εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες επιπλέον ελέγχουν μόνο ένα τμήμα της αφγανικής επικράτειας. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες γύρω από αυτά τα προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε απαισιοδοξία και για το Ιράκ, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί στη χώρα. Πάντως, οι ιρακινές αρχές εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν επιθέσεις των ανταρτών, παρά τις συλλήψεις σημαντικών στελεχών της Αλ Κάιντα που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Χτες, αντάρτες σκότωσαν 58 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά σιιτών στη Βαγδάτη και κατά σουνιτών στην επαρχία Ανμπάρ. Οι επιθέσεις μάλλον έγιναν σε αντίποινα για τις συλλήψεις των μελών της Αλ Κάιντα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ-agelioforos.gr

Οι Αφγανοί θα αναλάβουν τον έλεγχο εντός του 2010
Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αρχίσουν την εκχώρηση της εξουσίας
ΤΑΛΙΝ. Συμφώνησαν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ώστε να αρχίσουν τη διαδικασία εκχώρησης της εξουσίας του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση της Καμπούλ, εντός του έτους, μια διαδικασία η οποία, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα δώσει τη δυνατότητα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ικανοποιήσει το στόχο του για την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2011. Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στο Ταλίν της Εσθονίας, ο γ. γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι τα μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Αφγανοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Αφγανούς θα είναι δύσκολη, εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της έλλειψης στρατιωτικών εκπαιδευτών που θα εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Με τη δέουσα προσοχή, τη στρατιωτική εκπαίδευση και καθοδήγηση, πιστεύουμε ότι οι Αφγανοί θα είναι απολύτως ικανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους έναντι των Ταλιμπάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι εύκολο. Δείτε τι συμβαίνει στο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον.

Eπίσης στο πλαίσιο της συνόδου, και μετά τις αιτιάσεις ότι η κομμουνιστική Βόρειος Κορέα έχει βυθίσει νοτιοκορεατικό σκάφος, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε προειδοποίηση στην Πιονγιάνγκ να μην προβαίνει σε προκλητικές πράξεις.

Ο γ. γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η αφγανική κυβέρνηση Καρζάι, που βάλλεται από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν, τη διαφθορά, την αδύναμη οικονομία και την εξάρτηση από την ξένη βοήθεια, έχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει μέρος του ελέγχου της χώρας. Η μείωση του αριθμού των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μέχρι τον επόμενο χρόνο, και η ενίσχυση του αριθμού των στρατιωτικών εκπαιδευτών, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, ήταν εκ των βασικών ζητημάτων στη σύνοδο του Ταλίν.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται τουλάχιστον 450 στρατιωτικούς εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφαλείας στις τοπικές Αρχές του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε περισσότερους εκπαιδευτές», τόνισε. Ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είχαν εξασφαλίσει 850 στρατιωτικούς εκπαιδευτές, η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται αρκετοί ακόμη, πρόσθεσε.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επισήμανε ότι «όλοι χρειαζόμαστε ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν – ένα Αφγανιστάν το οποίο δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για την περιοχή ούτε για τον υπόλοιπο κόσμο. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειάζεται για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τους Αφγανούς. Και σταδιακά να τους εκχωρήσουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Πέραν του ζητήματος των στρατιωτικών εκπαιδευτών, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να πείσει τις χώρες-μέλη του να συνεισφέρουν οικονομικά για την ενίσχυση του αφγανικού στρατού. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, είχαν συγκεντρωθεί για τον σκοπό αυτό μόνο 274 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών απαιτούνται 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, στο πλαίσιο των συνομιλιών πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Ταλίν, η Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε το ενδεχόμενο της πρόωρης απομάκρυνσης 200 αμερικανικών πυρηνικών όπλων μικρού βεληνεκούς από βάσεις σε χώρες της Ευρώπης. Η κ. Κλίντον τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση συνδέεται άμεσα με διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Στὸ τέλος ξυρίζουν τὸν γαμπρό. Μόλις φύγουν οἱ εἰσβολεῖς τότε θὰ δοῦμε τὸ ἔργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.