6/4/10

Κρυφή ρήτρα διαφυγής των κρατών-μελών του ευρώ, από τη διάσωση της Ελλάδας, εντοπίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup!

Η δέσμευση τελικά δεν υπάρχει! Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι αγορές ομολόγων δεν αντιδρούν σαν να υπάρχει όντως ένα σχέδιο οικονομικής υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ελλάδα!

Μέσα στη δήλωση της δέσμευσης των 16 ηγετών του Eurogroup για στήριξη της χώρας μας, τελικά υπάρχει μια... ρήτρα διαφυγής των κρατών - μελών του ευρω, από την διάσωση της Ελλάδας...

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Η δέσμευση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου, να παρέχει ένα δίχτυ διάσωσης για την Ελλάδα, ήταν ειδικά «κατασκευασμένη» με έναν τρόπο που να επιτρέπει στις χώρες του ευρώ, να απέχουν από αυτό το περίφημο δανειακό σχέδιο, εφόσον το επιθυμούν. Αυτό αποκαλύπτει η ιρλανδική εφημερίδα Irish Times, και δημιουργεί αναμφισβήτητα, νέα δεδομένα.

Όπως υπογραμμίζεται, η ανακοίνωση των 16 ηγετών του μπλοκ του ευρώ, κατά τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ πριν από μία εβδομάδα περίπου, άφησε την εντύπωση ότι όλα τα μέλη του ευρώ, θα συμμετέχουν στην πιθανή απόφαση διάσωσης.

Κι όμως! Υπάρχει μία πρόταση στην ανακοίνωση, η οποία έχει διαφύγει της προσοχής όλων και η οποία κάθε άλλο παρά εννοεί αυτό.

Πηγή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που γνωρίζει πολύ καλά πώς γράφτηκε η συγκεκριμένη δήλωση, είπε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σκοπίμως... σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει στις χώρες τη δυνατότητα να μην συμμετέχουν στο δάνειο, χωρίς να υπερβαίνουν το γράμμα του... νόμου.

Η δήλωση από τους ηγέτες της ομάδας του ευρώ, ήταν (και έχει σημασία το αγγλικό κείμενο):

"As part of a package involving substantial International Monetary Fund financing and a majority of European financing, euro area member states are ready to contribute to co-ordinated bilateral loans."

Δηλαδή, "στο πλαίσιο ενός πακέτου που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την πλειοψηφία (της χρηματοδότησης) από την Ευρώπη, κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να συμβάλουν στα συντονισμένα διμερή δάνεια".

Η ουσία της δήλωσης είναι στο εξής: με την φράση euro area member states, στην οποία δεν υπάρχει το άρθρο «the», δηλαδή δεν υπάρχει η λέξη «τα» κράτη μέλη» ( που θα σήμαινε ΟΛΑ τα κράτη μέλη), ουσιαστικά δηλώνεται πως σε αυτό το περίφημο σχέδιο δανεισμού, θα συμμετέχει όποιο κράτος «θέλει» και δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ή υποχρεώση να συμμετέχουν οι πάντες.

Σύμφωνα με την πηγή, η απουσία του άρθρου "the", που ουσιαστικά αλλάζει όλο το νόημα της περίφημης αυτής δέσμευσης του Eurogroup, είναι σκόπιμη!

Η προσδοκία των αγορών ήταν πως στις συνομιλίες που έγιναν στο τραπέζι του Eurogroup, κάθε μία από τις 15 χώρες-συναδέλφους της Ελλάδας, θα δεσμευόντουσαν στην παροχή διμερών δανείων προς τη χώρα, στην περίπτωση που δεν μπορούσε η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

K.E.
http://www.reporter.gr/

4 σχόλια:

  1. είναι πολυ συχνή (μάλλον πλέον τυπική) αυτή η γλώσσα σε τέτοιου είδους κείμενα. Άλλωστε δεν χρειάζεται να το ψάχνουμε - αναλύουμε στο "the" αφού το "billateral" σημαίνει ακριβώς αυτό: ΟΧΙ κεντρικά (Ε.Ε.) αλλά κάθε χώρα ξεχωριστά (δηλαδή χώρα -> Ελλάδα).
    Κατ' επέκταση οι τυμπανοκρουσίες ήταν απλά για εσωτερική κατανάλωση.
    Πάντως τρόπος πίεσης υπάρχει: η Ελλάδα έχει 4 γερμανικές βιομηχανίες που κατά τεκμήριο έχουν λαδώσει. Αν το ελληνικό πρωτοδικείο τις καταδικάσει, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση (και μπορεί να πάρει πολύ χρόνο αυτό) αυτές οι εταιρείες αποκλείονται από κάθε διαγωνισμό προμήθεια της Ε.Ε.!!! (και άρα πάμε πάλι στο ερώτημα μήπως κάποιοι έχουν ακόμη δοσοληψίες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να τους καταδικάσει το πρωτοδικείο, πρέπει κάποιος που ζημιώθηκε να υποβάλει μήνυση . Δεδομένου ότι έχουν ακόμα δοσοληψίες, χλωμό μου φαίνεται . Εκτός και αν υπάρχει κάποιος Δον Κιχώτης .!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για Δον Μαζώχτη μπορώ να σκεφτώ πολλούς αλλά για Κιχώτη ο τελευταίος εμφανίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο .
    Αλλωστε τι περιμένουμε απο χώρες που και στον Ά και στον Β ΠΠ συμμάχησαν με τους εχθρούς ή ήταν οι ίδιοι οι εχθροί.
    Τι μπορούμε να περιμένουμε απο δοσίλογους .
    ΤΙΠΟΤΑ


    Αλλά τι περιμένουμε από :
    1. Απάτριδες πολιτικούς
    2. Ατομα που ενώ ενεπλάκησαν σε διάφορα σκάνδαλα την εποχή που κυβερνούσαν τους έστειλαν στην Γερμανία να βοηθήσουν.
    3. Γνωστά λαμόγια της ελληνικής αφρόκρεμας της αλήτ που ενώ η χώρα καίγεται αυτή ....αρμενίζουν εις υγείαν του κορόιδου.
    4. Και πάνω απο όλους τους ''φίλους μας'' τους δημοσιογράφους την 4η εξουσία.

    Τελικά η λέξη προδότης είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα θα μπορούσα να αναλύσω .
    Καμιά άλλη υπάρχει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ επιτυχημένο αυτό το "αλήτ"! Οσο για άλλη λέξη που ψάχνεις, προτείνω τους "προσκυνημένους". Είναι ίσως και λίγο χειρότερο έτσι; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.