24/4/10

Le Monde: Σε Λονδίνο και Βερολίνο αυξάνεται η οργή κατά της Goldman Sachs


Fabrice Tourre
Η δίωξη της αρχής των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών (SEC), που προσάπτει στη Goldman Sachs ότι κορόιδεψε τους πελάτες της, είχε συνέπειες χιονοστιβάδας στην Ευρώπη, όπου η άνοδος της αμερικανικής εμπορικής τράπεζας απειλείται σοβρά.

Ο Έκτορ Σαντς είναι βεντέτα. Στο περιβάλλον των σκληρών κυνηγών του Σίτι, ο γενικός διευθυντής της Financial Services Authority (FSA) κρέμασε μεταξύ των λαφύρων του μερικά άγρια ζώα πρώτης κατηγορίας. Ο χωροφύλακας της πρώτης ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς στρέφεται σήμερα προς τη Goldman Sachs, ξεκινώντας επίσημη έρευνα "σε σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες της SEC".

Ο Έκτορ Σαντς ενδιαφέρεται πιο συγκεκριμένα για τις ενέργειες της Goldman Sachs International, της βασικής ξένης θυγατρικής του νεοϋορκέζικου κολοσσού. Ο Γάλλος Φαμπρίς Τουρ, 31 ετών, ένας από τους εμπνευστές της αμφισβητούμενης επιχείρησης που συνδέθηκε με επικίνδυνα υποθηκευτικά δάνεια που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας για απάτες, εργάζεται σε αυτή την εταιρεία που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η υπόθεση Goldman Sachs έχει επίσης αντίκτυπο στη Γερμανία, όπου η τράπεζα IKB ετοιμάζει αίτημα για αποζημίωση μετά την απώλεια 150 εκατομμυρίων δολαρίων (112 εκατομμύρια ευρώ) σε αυτή την επιχείρηση που διεξήγαγε η αμερικανική τράπεζα. Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν απέκλεισε δικαστική προσφυγή για την ανάκτηση της ζημίας της τράπεζας. Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού συντηρητικών - φιλελευθέρων απαίτησαν πάγωμα των συναλλαγών της Goldman Sachs με το γερμανικό κράτος, αναμένοντας τα συμπεράσματα των ενεργειών της SEC. Άλλες επιχειρήσεις μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δημοσίων αρχών.

Στη Γαλλία, ένα άλλο σημαντικό πεδίο δράσης της Goldman Sachs, η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι, εκ πρώτης όψεως, η αμερικανική δίωξη δεν είχε καμία εμπλοκή. Η Αρχή των χρηματιστηριακών αγορών πρέπει να συντάξει έκθεση στα τέλη Απριλίου για το θέμα αυτό. Πώς εξηγείται η απόφαση της βρετανικής αρχής κηδεμονίας να ξεκινήσει μια έρευνα για ένα φαινομενικά ασήμαντο θέμα στο νομικό επίπεδο; Ο Φαμπρίς Τουρ μπορεί να βρίσκεται εγκατεστημένος στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2008, αλλά τα γεγονότα που του προσάπτονται έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη το 2007.

Εθνικοποιημένη σήμερα, η Royal Bank of Scotland, που έχασε ένα δισ. δολάρια από αυτή την περιπέτεια, εξαγόρασε συνειδητά την ολλανδική εμπορική τράπεζα ABN Amro, η οποία κατείχε τοξικά δομημένα προϊόντα. Η αιτία είναι ότι το σκάνδαλο αυτό είναι πολύ πολιτικό στη Βρετανία που βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό. Η Goldman Sachs βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ενώ ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, χαρακτήρισε τη νεοϋορκέζικη τράπεζα "χρεωκοπία στο ηθικό επίπεδο", ο φιλελεύθερος δημοκράτης Νικ Κλεγκ ζήτησε την αποβολή της από τις μελλοντικές κρατικές εκδόσεις και από ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζοντας την ακραία αντιδημοτικότητα του Σίτι, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής της Δεξιάς, δεν έμεινε πίσω στην καταγγελία του κατά των ενεργειών της Goldman Sachs.

Εξάλλου, από τη δημιουργία της το 2001 προκειμένου να βάλει τάξη στις αγορές, η βρετανική αρχή είδε τις εξουσίες της να αυξάνονται αδιάκοπα. Ωστόσο, σε περίπτωση νίκης, η συντηρητική αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να αφαιρέσει από τον οργανισμό αυτόν τις αρμοδιότητές του για τραπεζικό έλεγχο, για να τις παραχωρήσει στην Τράπεζα της Αγγλίας. Βάζοντάς τα με το κατεξοχήν σύμβολο του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, ο Έκτορ Σαντς ελπίζει ότι θα τορπιλίσει αυτή την υπόσχεση κατάργησης της αρχής.

Στο Λονδίνο, όπως και στο Βερολίνο, η Goldman Sachs πληρώνει σήμερα τα πολλά της στραβοπατήματα. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της εθνικοποίησης του Υποθηκευτικού Ταμείου Northern Rock, η τράπεζα υπερτιμολόγησε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών πριν κάνει πίσω. Επιπλέον, η "Φίρμα" κατηγορήθηκε ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών έναντι της Royal Bank of Scotland, πελάτη της, επιταχύνοντας την πτώση της λίγους μήνες αργότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία. Στους "Financial Times" της 15ης Φεβρουαρίου του 2010, ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος της διεύθυνσης της Μπούντεσμπανκ, και κατόπιν επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπέγραψε ένα βιτριολικό κείμενο κατά της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας από τους 27. Ο Ίσινγκ υπέγραψε αυτό το κείμενο παραλείποντας να πει ότι, από το 2006, είναι διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, της τράπεζας συμβούλου της κυβέρνησης στην Αθήνα. Ωστόσο η τράπεζα αυτή βοήθησε την Ελλάδα να "μακιγιάρει" τα λογιστικά της στοιχεία για να εισέλθει στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το αφεντικό της γερμανικής θυγατρικής Αλεξάντερ Ντεμπέλιους, αυτός προκάλεσε σάλο όταν δήλωσε ότι ο εργοδότης του "δεν είναι υποχρεωμένος να προαγάγει το κοινό καλό". Δεν είναι σαφής;

2 σχόλια:

  1. Όλες οι τράπεζες είναι ληστρικές. Καμία δεν κάνει φιλανθρωπία, εκτός της τράπεζας των ΦΤΩΧΩΝ του Μπαγκλαντές. Τώρα αν μία είναι περισσότερο ή λιγότερο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ας φαγωθούν αναμεταξύ τους. Και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή η Goldman Sachs "μακιγιάρισε" τα ελληνικά στοιχεία, οι "ανήξεροι" γνώριζαν τα έργα της και δεν αντιδρούσαν. Κάποιοι ίσως είχαν και συμφέροντα (δοσοληψίες) μαζί της. Όταν την χρειαστούν για να καλύψουν τις δικές τους πομπές, εκείνη πάλι θα τους προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της. Ποια είναι η τεχνογνωσία ; Μα το να παραποιεί, να δείχνει το άρρωστο... υγιές, το πεθαμένο ...να σφύζει απο ζωή. Η κάθε επιχείρηση ειδικεύεται και σε ένα τομέα. Η Τράπεζα αυτή ειδικεύεται στην χάλκευση στοιχείων και σε αυτό τα καταφέρνει πολύ καλά. Όπως φαίνεται η Ελλαδίτσα στάθηκε ξανά αφορμή να αντιληφθούν οι ισχυροί τα αυτονόητα και να τα κατανοήσουν.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινεται για μια ακομα φορα,οτι η Ελλαδα εκτος απο παγκοσμια κοιτιδα πολιτισμου,εγινε και παλι πρωτοπορος στην κομπινα,συγκαλυψη και υποκρισια.Αυτες οι ερευνες για τον ρολο της Γκολντμαν Σακς και λοιπων 'οικων',τις εχουμε ξεπερασει εδω στην Ελλαδιτσα μας.Το μαχαιρι στο κοκκαλο ειναι το συνθημα τις επομενης χιλιετιας διεθνως ενω τα αποτελεσματα ειναι ηδη γνωστα.'Ουδεν στοιχειον προεκυψε' και αν μας παραζορισουν τα ριχνουμε στον κλητηρα που δεν μοιρασε εγκαιρως τις επιστολες.Και μονον που τους διδασκουμε την αληθινη κομπινα,εχουν υποχρεωση να καθομαστε και να μας ταιζουν διοτι σε καποια χρονια παλι θα μας χρειασθουν και αν μας εχουν διαλυσει,θα κανουν κακο του κεφαλιου τους.Τοσες χιλιαδες χρονια δεν εχουν καταλαβει οτι αυτος ο λαος ειναι ο πυρηνας του συμπαντος και καθε του επιτευγμα ειναι παγκοσμια διδαχη;Οταν χρειαζοταν να τους κατεβασουμε απο τα δεντρα,το καναμε.Τωρα χρειαζετε να σωσουμε την επιπολαιη παγκοσμιοποιηση τους και το κανουμε.Γιατι τοση αχαριστια εκ μερους τους;.Ακομα και ο ευγνωμων Μπους στην εισβολη του Ιρακ,χρησιμοποιησε τον Μεγα Αλεξαντρο σαν προτυπο.Ας ειναι καλα.Ποια παραγωγη και κερδη τσαμπουνανε οι ασχετοι εργατακοι Ευρωπαιοι;.Ας βαλουν Ελληνες και μαλιστα πολιτικους στις επιχειρησεις τους και θα δουνε την απογειωση των κερδων τους και την ολοκληρωση της παγκοσμιοποιησης.Κουτοφραγκοι τραπεζιτες που εισαστε ανικανοι να βαλετε στον ιδιο οροφο τα 2 τμηματα της Γκολντμαν Σακς [το ενα για την εκπροσωπηση της Ελλαδος και το αλλο για την χρεωκοπια της],παρα τα ειχατε στον 3ο και 4ο οροφο αντιστοιχα και καμονοσαστε οτι δεν υπηρχε ροη πληροφοριων απο τον ενα οροφο στον αλλο.Φοβισμενα ανθρωπακια που πληρωνοσαστε με εκκατομυρια δολλαρια για τις μισοδουλειες σας και το παιζετε και γκουρου των οικονομικων.Προσλαβετε ενα Ελληνα πολιτικο πρωην η νυν και δωστε του ενα γραφειακι σε μια γωνια του αχρηστου ουρανοξυστη σας και σε χρονο ρεκορ θα σας χρεωκοπησει μεχρι την Ελβετια.Οπως ξεχασατε τον Αριστοτελη και τον Πλατωνα ετσι τωρα ξεχνατε και την προσφορα μας στις συγχρονες επιταγες των καιρων,[της κομπινας και του λαδωματος].Εισαστε καταδικασμενοι να αφανιστειτε λοιπον και σας δηλωνουμε οτι οταν φτασετε στο χειλος του γκρεμου εμεις δεν θα σας σωσουμε παλι.Σας κατεβασαμε μια φορα απο τα δεντρα,τωρα θα σας αφησουμε στους ουρανοξυστες και στην μοιρα σας.Αχαριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.