15/4/10

Εσωσαν 23 ανθρώπους απο βέβαιο πνιγμό

...Πρωί Τρίτης, Μάρτιος του 2010, στην 112 πτέρυγα μάχης του Πολεμικού Ναυτικού, στη βάση της Ελευσίνας, οι τέσσερις άντρες μιλούν με μάτια βουρκωμένα για την επιχείρηση διάσωσης που τους ανέδειξε σε ήρωες, που τους έδωσε το βρετανικό βραβείο για τη δυσκολότερη επιχείρηση διάσωσης παγκοσμίως και ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να πιστέψουν στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης...
ΛΕΩΝΙΛΑΣ ΤΣΑΪΡΗΣ 47,ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΒΕΛΑΣ 37,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΤΟΣ 40,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ 44


Ανοιχτά της Κρήτης
Πρωί Τρίτης, Μάρτιος του 2010, στην 112 πτέρυγα μάχης του Πολεμικού Ναυτικού, στη βάση της Ελευσίνας, οι τέσσερις άντρες μιλούν με μάτια βουρκωμένα για την επιχείρηση διάσωσης που τους ανέδειξε σε ήρωες, που τους έδωσε το βρετανικό βραβείο για τη δυσκολότερη επιχείρηση διάσωσης παγκοσμίως και ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να πιστέψουν στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Ήταν Τρίτη πάλι, Πρωτοχρονιά του 2002, 18.13, όταν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έφτασε σήμα από την Άγκυρα ότι σε σκάφος μήκους 40 μέτρων που πλέει με βλάβη ανοιχτά της Κρήτης υπάρχουν περίπου 250 άτομα που κινδυνεύουν να πνιγούν. Στο πλοίο μπαίνουν νερά και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι πάρα πολύ κακές. Εάν βυθιστεί το σκάφος, οι πιθανότητες να σωθούν έστω και οι άντρες ναυαγοί είναι μηδαμινές. Για τις γυναίκες και τα παιδιά ούτε λόγος. Ο πνιγμός θα είναι βέβαιος μέσα στα θηριώδη κύματα.

«Από την αρχή φάνηκε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη. Όταν πλησίασα όμως στα δέκα μέτρα, διέκρινα τα πρόσωπα των παιδιών. Τότε νόμιζα πως έβλεπα τα δικά μου παιδιά να κινδυνεύουν» θυμάται ο σμήναρχος Λεωνίδας Τσαΐρης, 47 ετών σήμερα, κυβερνήτης του ελικοπτέρου Super Puma Φαέθων 509 που έφτασε πρώτο στην περιοχή. «Κανονικά έπρεπε να ρίξω το δύτη στη θάλασσα και να καλέσω εκείνον που κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα ώστε να τον μαζέψει στη συνέχεια ο δύτης. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση υπήρχαν παιδιά πάνω στο πλοίο, τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να πέσουν στη θάλασσα. Ο δύτης έπρεπε να κρεμαστεί από συρματόσκοινο και να πλησιάσει στο κατάστρωμα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του» λέει ο κυβερνήτης, ενώ ο δύτης, επικελευστής Γεώργιος Τσουβέλας, 37, συγκινείται καθώς θυμάται τον εαυτό του να αιωρείται πάνω από το εγκαταλελειμμένο από τον κυβερνήτη του πλοίο: «Υπήρχε φόβος στην αρχή, που ήμασταν κρεμασμένοι για 25 λεπτά από το συρματόσκοινο σ’ αυτά τα μποφόρ και δεν μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να κατέβουμε. Φανταστείτε την ταλάντωση του συρματόσκοινου στα 30 μέτρα. Κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι μπορεί να μην τα καταφέρω».

«Δεν υπήρχε τίποτα θετικό στην όλη κατάσταση. Όλα ήταν εναντίον των ανθρώπων και των μηχανών. Όμως ήταν μονόδρομος: Η διάσωση έπρεπε να γίνει επιτυχώς» λέει ο υποπλοίαρχος Απόστολος Κατριβάνος, 44, και παραδέχεται πως «Πολλές φορές δεν είναι καλό να έχεις πολύ χρόνο να σκεφτείς. Αυτό μπορεί να σου προσθέσει άγχος. Καμιά φορά ακόμα κι ένας να αγχωθεί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα».

Επί 25 λεπτά, οι απελπισμένοι λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο έβλεπαν το τεράστιο ελικόπτερο να πετάει από πάνω τους δίχως να μπορεί να τους βοηθήσει. Ο κυβερνήτης προσπαθούσε να βρει τρόπο να τους σώσει έχοντας κρεμασμένο στο κενό το δύτη. «Η τελική απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Έπρεπε να κατέβω πολύ χαμηλά, ανάμεσα στα δύο κατάρτια, και να συντονιστώ με την κίνηση του πλοίου. Έπρεπε να κρατάω συνέχεια σταθερό ύψος ανάμεσα στο ελικόπτερο και στο πλοίο. Να συντονιστώ με τον κυματισμό, σε σταθερή απόσταση από το πλοίο, χωρίς τη χρήση αυτόματων μέσων αλλά πλήρως χειροκίνητα» λέει ο σμήναρχος Τσαΐρης.

Η πιθανότητα να χτυπήσει ο δύτης πάνω στο πλοίο ήταν μεγάλη. Το ελικόπτερο ανεβοκατέβαινε μαζί με το πλοίο στα 12 μποφόρ. Ανάμεσα τους ο δύτης προσπαθούσε να πατήσει τα πόδια του στο κατάστρωμα του δουλεμπορικού για να σώσει όσους περισσότερους προλάβει. «Κατεβαίνοντας στο πλοίο είδα ένα λαό ολόκληρο να περιμένει από μένα να τον ανεβάσω στο ελικόπτερο. Το πρώτο άτομο που ανέβασα ήταν ένα μωράκι τριών μηνών. Η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη. Ήμουν άπειρος εντελώς, ήταν η πρώτη μου σοβαρή αποστολή. Η πρώτη φορά που κράτησα παιδί στην αγκαλιά μου ήταν αυτό τα παιδάκι» λέει ο δύτης και ο υποπλοίαρχος Κατριβάνος δεν προσπαθεί πια να κρύψει τη συγκίνηση του: «Μόλις είχε γεννηθεί η πρώτη μου κόρη και ο δύτης ανεβάζει σ’ ένα καλαθάκι ένα βρέφος τριών μηνών! Όταν το έφερε επάνω, ήταν μούσκεμα. Το πήρα στα χέρια μου και κάποια στιγμή λέω στον κυβερνήτη “κε Τσαΐρη, δώστε μου λίγο χρόνο γιατί έχω αποσυντονιστεί. Τι να το κάνω το παιδί; Έχει παγώσει. Να βρω πετσέτες, να το φέρω ‘βόλτα’, να το ασφαλίσω…“. Παράλληλα έχω να κοιτάω το δύτη. Έβγαλα τα σκεπάσματα του βρέφους, το τύλιξα με πετσέτες και το σφήνωσα σ’ ένα κάθισμα, γιατί η πόρτα του ελικοπτέρου ήταν συνέχεια ανοιχτή. Ήταν, ίσως, η ωραιότερη στιγμή της ζωής μου. Ένιωθα πως έχω κάνει κάτι στη ζωή μου, πως θα γυρίσω σπίτι και θα πω στη γυναίκα μου και στην κόρη μου ότι έχω κάνει κι εγώ ένα καλό…». Όλοι συγκινούνται.

«Στην αρχή όλα σε φοβίζουν, ειδικά όταν υπάρχουν τέτοιες καιρικές συνθήκες και παιδιά. Σκέφτεσαι πάντα αρνητικά, μετά αλλάζεις» λέει ο μηχανικός, ανθυπασπιστής Ιωάννης Ζώτος, 40, και δεν κρύβει πως, όσο κι αν έχει εκπαιδευτεί ένας άνθρωπος, ο φόβος δεν ξορκίζεται εύκολα.

Η διάσωση ολοκληρώθηκε σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά αφού ανέβηκαν στο ελικόπτερο 16 παιδιά, 2 γυναίκες και ένας άντρας. Πάνω στο κατάστρωμα όμως είχαν απομείνει αβοήθητοι άλλοι 227 άνθρωποι (το δουλεμπορικό μετέφερε συνολικά 188 άντρες, 36 γυναίκες, 33 παιδιά) να εκλιπαρούν για σωτηρία Τα καύσιμα του ελικοπτέρου όμως είχαν πια φτάσει κοντά στο μηδέν. «Ζήτησα να προσγειωθούμε σε ένα ισπανικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν κοντά, για ανεφοδιασμό, αλλά επειδή δεν ήμουν εκπαιδευμένος, δεν μου το επέτρεψαν. Οπότε γυρίσαμε στην Κάρπαθο. Το καύσιμο μας έφτασε οριακά» θυμάται ο Λεωνίδας Τσαΐρης και χαμογελάει. Ο καιρός αγρίευε όλο και περισσότερο και ο κίνδυνος για το δουλεμπορικό γινόταν μεγαλύτερος. Κανένα εμπορικό, αλιευτικό ή πολεμικό πλοίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει και η πιθανότητα να παραμείνουν γυναικόπαιδα πάνω στο πλοίο αντιστοιχούσε με βέβαιο πνιγμό. Το πλοίο αργά ή γρήγορα θα βυθιζόταν.

«Μας καλέσανε και πάλι να επιχειρήσουμε διάσωση. Το βράδυ ήμασταν οι μόνοι που καταφέραμε να μαζέψουμε ανθρώπους. Οι συνθήκες είχαν χειροτερέψει τόσο πολύ που, αν δεν επρόκειτο για γυναικόπαιδα, πιθανόν να ματαίωνα την αποστολή. Είχα φτάσει πλέον στα ανθρώπινα όριά μου» επισημαίνει ο Λεωνίδας Τσαΐρης. Η επιχείρηση διήρκεσε 24 ώρες και 7 λεπτά. Το πλήρωμα του Super Puma βρα¬βεύτηκε στο Μπράιτον της Βρετανίας στις 12/3/2002 καθώς έφερε εις πέρας τη δυσκολότερη επιχείρηση μαζικής διάσωσης παγκοσμίως για το έτος 2002 (επιλέχτηκε ανάμεσα σε 10 ηρωικές διασώσεις). «Πάντα ο άνθρωπος δοκιμάζει τα όριά του. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται διαφορετικά. Δεν έχει καμιά σημασία που οι περισσότεροι διασωθέντες ξεχνούν ποιοι τους έσωσαν. Ξέρουν, όμως ότι κάποιοι ήταν εκεί γι’ αυτούς όταν χρειάστηκε» λέει ο σμήναρχος Λεωνίδας Τσαΐρης και η ομάδα φεύγει για την επόμενη πτήση της.

Από τον Νίκο Τιλκερίδη
Φωτογραφία: Νώντας Κουτσούκης
http://www.greekhelicopters.gr/helos/?p=2104

14 σχόλια:

  1. και μετα σου λενε να κοπουν τα επιδοματα σε αυτους τους ανθρωπους και να συνταξιοδοτουνται στα 60

    Τιμη και δοξα σε ολα τα παιδια που παιζουν την ζωη τους κορωνα γραμματα καθε μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υπόλοιποι τι απέγιναν τελικά; Πνίγηκαν ή διεσώθησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν οι άνθρωποι γίνονται θεοί... Όταν ο Θεός (ή οι θεοί) ενσαρκώνονται... Γιατί ήρωας δεν είναι αυτός που παίρνει μια ζωή αλλά εκείνος που σώζει μια ζωή... Και ειδικά ενός παιδιού, ενός αγγέλου... Στρατιώτες που δεν σταματούν την πνοή της ζωής αλλά δίνουν ανάσα στην ελπίδα-αυτοί είναι οι στρατιώτες-ήρωες για μένα... Όταν ο άνθρωπος διακινδυνεύει για τον άνθρωπο χωρίς να ρωτά, χωρίς να μετρά, χωρίς να κοιτά, χωρίς να θέλει να ξέρει τίποτα άλλο παρά ότι σώζει την εικόνα του και Του... Συγκίνηση, ανατριχίλα για τη θεϊκή ανθρωπιά και την αγάπη που αναδύεται απρόσμενα εκεί που λες πως ο φόβος, το μίσος, ο υπολογισμός, ο εγωισμός, η στολή, το όπλο, τα σύνορα, η ιστορία, έχουν αναμειχθεί αφύσικα από κάποιον απάνθρωπο και μοχθηρό αναδευτήρα για να φτιάξουν το βιτριόλι που θα εξοντώσει την ομορφιά της Ελπίδας... Το Άγνωστο ή το Θείον σώζει σαν Έλληνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στα παλληκάρια και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Λεωνίδα, που σήμερα γιορτάζει.

    Εγώ θέλω να μάθω τι απέγιναν αυτοί. Ανέλαβαν τίποτε τούρκικα παλληκάρια να τους επιστρέψουν εκεί πού τους βρήκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μνημες οταν υπηρετουσα στην 112 Πτερυγα της Ελευσινας την οποια παρεπιπτωντως μετετρεψαν απο πολεμικη σε μεταφορικη λογω Αγγελοπουλεων.


    Omadeon
    Κατεχομενη απο τους εβραιους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από την μια μεριά έχουμε τους φουσκωμένους σαν παγόνια "πολιτικίσκους" μας που κατέστρεψαν την Πατρίδα μας, και από την άλλη αυτούς τους θαυμάσιους ανθρώπους, τους έξοχους στρατιωτικούς, τους σπουδαίους αεροπόρους !

    Τι να πεί κανείς, είμαστε εννοώ εμείς οι πολλοί Έλληνες, σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εξ αιτίας αυτών των διεφθαρμένων και εντελώς ανικάνων ανθρώπων, οι οποίοι με το θράσος χιλίων πιθήκων μας χλευάζουν στην δυστυχία μας !

    Πιστεύω ότι αξίζαμε καλλίτερης τύχης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 112 Πτέρυγα Μάχης του Πολεμικού Ναυτικού... τα έχει μπλέξει λίγο ο συγγραφέας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χμ... κινδυνεψαν οι ιδιοι για να σωσουν λαθρομεταναστες...
    αυτο δεν το θεωρω ηρωισμο το θεωρω βλακεια...
    ελπιζω να μην ακουσουμε ποτε οτι καποιος απτους διασωθεντες λαθροεποικιστες σκοτωσε,χτυπησε η βιασε ελληνιδα...
    αν το ακουσουμε τι θα λεν οι ιδιοι και ολοι εμεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ,ΔΙΕΘΝΩΣ,ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ.ΜΠΡΑΒΟ,ΡΕ ΜΕΓΑΛΟΙ.Μ Π Ρ Α Β Ο.- ΚΩΣΤΑΣ Π.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά, μάλλον:
    112 Π.Μ. Πολεμικού Ναυτικού;;;

    Η 353 Μ.ΝΑ.Σ δεν είναι η μόνη μοίρα της 112 Π.Μ. Ελευσίνας
    που επιχειρησιακά ανήκει στο ΠΝ;

    Εδώ προφανώς μιλάμε για την 358 Μ.Ε.Δ.-Φαέθων, το 2002.
    (Σήμερα, 384 Μ.Ε.Δ.- Puma που προήλθε πριν από 3 χρόνια από τη διάσπαση της προαναφερθείσης)

    Είμαι που είμαι άσχετη, με μπερδέψατε πιο πολύ!
    ------

    Omadeon από την κατεχόμενη από τους Άραβες Παλαιστίνη,
    ήσουν άοπλος;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΜΟΡΦΗ και παραξενη πατριδα...

    εύγε Ελληνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς Απορουντα πρακτορο-εβραιον:
    16 Απριλίου 2010 3:16 π.μ.

    Υπηρετησα την Πατριδα μου (24 μηνες)σε απορρητη μοναδα που σημερα εχει μεταφερθει.
    Το αν ημουν ενοπλος η αοπλος ποσως ενδιαφερει εναν ελληνοφωνο αλλογενη και κατα πολλους ομολογουμενως εναν απο τους πρακτορες του ισραηλ στην Ελλαδα.



    Omadeon
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΥΓ.
    Εσυ ελληνοφωνε εβραιε ΠΟΥ και ΠΟΙΑ χωρα υπηρετησες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Omadeon,
    που ισχυρίζεσαι ότι είναι έποικος της κατεχόμενης από τους άραβες Παλαιστίνης.

    Στις μεγάλες σου αστειότητες δεν θα απαντήσω, για να διατηρούμε ένα επίπεδο. Οπότε:

    1) Το μόνο που κάνω είναι
    πού και πού να διορθώνω κάποιες ανακρίβειες που συκοφαντικά αναπαράγονται εις βάρος του Ισραήλ.

    2) Το "αλλογενής" να το πεις στον εαυτό σου.

    3) Εγώ είμαι σίγουρη ότι ήσουν άοπλος. Όσο για τους 24 μήνες, περίμενα ότι είσαι λαίουρας αλλά όχι και τόσο.
    Σε λίγο θα μας πεις ότι πρόλαβες στην 112 ΠΜ, την θρυλική 337 Μοίρα-Φάντασμα!
    Ή μήπως καλύτερα τη βάση της Luftwaffe στο Θριάσιο επί Κατοχής;

    4) Δεν σου έμαθαν ότι το "ελληνόφωνος Εβραίος" είναι ρατσιστικός και προσβλητικός χαρακτηρισμός για τους Έλληνες Εβραίους;
    Οι οποίοι Έλληνες Εβραίοι ακόμα και μέσα στο Άουσβιτς απέδειξαν πόσο ήρωες ήταν. Με την εξέγερσή τους.
    Και πόσο Έλληνες ήταν, που όταν απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, με ό,τι κουρέλια είχαν, έφτιαξαν Ελληνική Σημαία και τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο. Αλλά πού να τα ξέρεις αυτά;

    5) Γιατί έχεις τέτοιο κόλλημα να με αποκαλείς "εβραιε";;; Εσύ μου γράφεις ότι δεν με αφορά το αν ήσουν άοπλος.

    Την ίδια ώρα που παραβιάζεις κατάφωρα τα δικά μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

    Το τί θρησκεύματος είμαι εγώ, αφορά ΕΜΕΝΑ. Και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ΔΙΑΛΑΛΕΙΣ τα δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα για ένα δικό μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
    -------------------------------
    Για να επιστρέψω στην ανάρτηση, ότι και να γράψει κανείς για τους ήρωες αυτούς είναι λίγο. Εύχομαι κάποτε η πολιτεία να τους τιμήσει όπως πρέπει και να μην τους τιμωρεί με κόψιμο επιδομάτων, συντάξεις αλλά και άλλες απαξιωτικές συμπεριφορές.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 16 Απριλίου 2010 10:08 μ.μ.
    Ελληνοφωνε πρακτορο-εβραιε, σαγιαν και παπατζη συναμα, αν δεν τοχεις παρει χαμπαρι, αυτοξευτιλιζεσαι.
    Αλλα ο αυτο-εξευτιλισμος δεν ειναι τιποτα καινουργιο για σας.
    Αρκει να τα κονοματε.
    Σας εχει παρει χαμπαρι (και στο "ψιλο") ολος ο κοσμος. Βλεπω τα ελεεινα χαλια σας σε καθημερινη βαση στην κατεχομενη απο τους γενοκτονους εβραιους Παλαιστινη οπου ζω.
    Μας γραφεις τα εμμετικα σου παλι, προπαθωντας να βγαλεις και ορισμενες ακρες, αλλα την ερωτηση μου
    "Εσυ ελληνοφωνε αλλογενη εβραιε ΠΟΥ και ΠΟΙΑ χωρα υπηρετησες;"
    την αποφευγεις οπως ο "εβραιος" το λιβανι.

    Συμβουλη: Γραψε οτι θελεις, για οτιδηποτε θεμα και για οποιον σε φωτιση ο Γιαχβε σου.
    Αλλα οχι σε μενα αυτα τα τσαλιμια.
    Γιατι καθε φορα θα τρως ανθρωπιστικη "καρπαζια". Ανηκεις σε ενα τσουρμο αθλιων και το γνωριζουν ακομα και οι πετρες.
    Απεταξατω το Ισραηλ (λιγο δυσκολο βεβαια γιατι εκει ειναι το ψωμι σου) για να κρατησουμε επιπεδο επικοινωνιας, αλλα μπας και γλυτωσετε απο την λαιλαπα που πλησιαζει γοργα. Οσο για τα περι "δεδομενων" φαινεται οτι γνωριζομαστε λιγο δεν νομιζεις;
    Και βουρτισε και κανα δοντι. Πολυ τερηδονα βλεπω ρε παιδι μου, φοβαμαι οτι τελικα θα σε "χτυπηση" στον νωτιαιο μυελο.

    Παρακληση: Γραψε και και φορα κατι χωρις να αναφερθεις στα Αουζβιτς και την διεθνη ψευδολογια σας. Αμαν πια.


    Omadeon
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους, Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.