4/4/10

Το πιό ανθρώπινο πασχαλινό τραπέζι

της Ελίνας Γαληνού
Μέσα σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου, υπάρχουν κάποιες θλιβερές πραγματικότητες. Οταν τα φώτα της πόλης σβήνουν, κάποιοι δεν γυρνούν σπίτι τους γιατί απλώς δεν έχουν σπίτι..Είναι οι συνάνθρωποί μας που έχουν μείνει άστεγοι. Είναι εκείνοι που περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας να κουρνιάσουν σε μια απάγγεια γωνιά μόλις σκοτεινιάζει. Ανθρωποι σαν εμάς που έχασαν τις περιουσίες τους και στα σπίτια τους, μέσα από τη ροή των σκληρών συγκυριών της εποχής μας.
Κι΄εμείς απορροφημένοι από τα προβλήματα του τρέχοντος καιρού, βιώνοντας τη βαριά ατμόσφαιρα της οικονομικής επιδείνωσης, περιμένουμε το Πάσχα...Τη γιορτή της Αγάπης που εκδηλώνεται όπως μας έχουν συνηθίσει, καταναλωτικά, με πλούσιο φαγητό και δώρα στους φίλους. Και όμως, η γιορτή αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχή και την ανθρωπιά μας.
Πώς αλήθεια θα γιόρταζαν το Πάσχα οι άστεγοι της Αθήνας, χωρίς τον ζήλο και τις πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων; Το 2005, ιδρύθυκε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, μια πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Λευτέρη Σκιαδά. "Σαν γένημμα-θρέμμα αυτής της πόλης από πάππου προς πάππο, μου ήταν αδιανόητο να ανήκω στις τοπικές αρχές και να αδιαφορήσω για τους αστέγους της πόλης μου" λέει ο κ. Σκιαδάς. Από τότε, εργάζεται πυρετωδώς γι΄αυτόν τον σκοπό. Σήμερα στο ΚΥΑΔΑ, οδός Πειραιώς 35, φιλοξενούνται όλο και περισσότερα άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άντρες ηλικίας 61-70 ετών, είτε άγαμοι είτε διαζευγμένοι, ενώ μόλις το 6,8% είναι από 31-40 ετών. Το 41% απ΄αυτούς είναι απόφοιτοι Δημοτικού, ενώ το 8,1% διαθέτει Πανεπιστημιακή μόρφωση! Το ίδρυμα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να διαθέτει όλο και περισσότερους χώρους φιλοξενίας με επαρκείς υποδομές, ενώ εργάζεται και για την εργασιακή επανένταξη των αστέγων μέσω σχετικών προγραμμάτων κατάρτισης που υποστηρίζονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια από τις αξιόλογες δράσεις του ακόμα, είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Αθηναικής αγοράς. Το κοινωνικό φαρμακείο χορηγεί δωρεάν φάρμακα κατόπιν ιατρικής εξέτασης από τα δημοτικά ιατρεία και σχετικής συνταγής. Η Αθηναική αγορά, παρέχει είδη για την κάλυψη χρηστικών αναγκών όπως ένδυση, υπόδηση, οικιακό εξοπλισμό. Δικαιούχοι είναι οι άποροι, οι άστεγοι, οι πολύτεκνες οικογένειες ή μονογονεικές με χαμηλό εισόδημα και για την πρόσβασή τους σ΄αυτούς τους χώρους, εκδίδεται ειδική κάρτα από το ΚΥΑΔΑ που τους διασφαλίζει το δικαίωμα να προμηθεύονται δωρεάν τα είδη ανάγκης τους.
Ανήμερα το Πάσχα, όπως και τα Χριστούγεννα, το Κέντρο Σίτισης Αστέγων στην οδό Πειραιώς, μετατρέπεται σε ένα γιορτινό σκηνικό ανθρωπιάς και αγάπης. Το μεγάλο τραπέζι ετοιμάζεται και φέτος όπου θα γιορτάσουν με τον Αντιδήμαρχο, οι αδικημένοι της ζωής μαζί με τους φίλους του ιδρύματος. Παρ΄όλες τις δυσκολίες των καιρών, η ανταπόκριση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν ικανοποιητική, κυρίως όσον αφορά τα Ναξιώτικα αρνιά που ασφαλώς θα είναι πολύ νόστιμα. Γιατί όσο υπάρχουν αισθήματα, η ανθρωπιά δεν χάνεται και από τη γιορτή δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι.

9 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Χρήστο
    Ανάσταση στην Κύπρο.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους/ες.
    Ανάσταση στην Κύπρο, στον Πόντο, στη Σμύρνη, στη Πόλη, στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες στο κόσμο.
    Ας μην ξεχάσουμε σήμερα τα παιδιά του Φαρμακονησίου που φυλάνε Θερμοπύλες με τον Τούρκο να κάνει πόλεμο νεύρων από πάνω τους. Στο blog μας http://republic-strategy-defence.blogspot.com/ θα βρείτε σε σημερινή ανάρτηση ένα βίντεο σχετικό με το Πάσχα αυτής της φρουράς. Όπως δηλώνει ο διοικητής της φρουράς τα περισσότερα παιδιά είναι από τη Βόρειο Ελλάδα. Έλληνες που ήρθαν από την άλλη άκρη της Ελλάδος για να φυλάξουν αυτό το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ακριτικό νησάκι. Διαδώστε το βίντεο σε όλα τα blogs.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Γράφω ως "Mirage"...mirage=οφθαλμαπάτη. Επίσης είναι ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά 3ης γενιάς(υπάρχουν προηγούμενα μοντέλα 2ης γενιάς...mirage III, IV, F1 κ.α).
    Το τι σημαίνουν τα ψευδώνυμα των υπολοιπων συντακτών ψάξτε το μόνοι σας..το κατσίκι είναι σχεδόν έτοιμο πάνω και με φωνάζουν να πάω..να πιάσουμε "δουλειά" σιγά σιγά :)
    Ετσι είναι...πρώτα τους φτιάχνεις έναν κήπο στη ταράτσα και μετά σου φωνάζουν γιατί αργείς να ανέβεις για φαγητό! Τους καθυστερείς κιόλας αχαχα. Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη παιδιά. Να είμαστε όλοι γεροί και καλή συνέχεια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xronia polla paidia, μονο ελληνες βλεπω στη φωτο ή μου φαινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καποιοι προβαλλονται απο τους φορους του Ελληνικου λαου για να εχουν λογο υπαρξης.Μια ευνομουμενη πολιτεια εχει φροντισει να μην υπαρχουν αστεγοι και αξιοπρεπως φροντιζει για τους αναξιοπαθουντες χωρις συσιτια ντροπης.Λιγη αξιοπρεπεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.