21/4/10

Ολοι χρωστούν, εμείς την πληρώνουμε



του Δελαστίκ
Θυμό για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αισθάνεται όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον καλπασμό του δημόσιου χρέους όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη - των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.


Για "παγκόσμια κρίση δημόσιου χρέους" έκανε λόγο π.χ. ο Γίργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας από τους σκληρότερους Γερμανούς τραπεζίτες εναντίον κάθε βοήθειας της ΕΕ προς τη χώρα μας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ακόμη δυσκολότερο" το να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ "σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία". Μια ματιά στα στοιχεία αρκεί για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλες οι χώρες χρωστούν, αλλά μόνο εμείς οι Ελληνες την πληρώνουμε - και μάλιστα πολύ ακριβά!
Δεν θα ψάξουμε να βρούμε μικρές χώρες για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Θα αρκεστούμε στα μεγέθη των τιτάνων της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2003 π.χ. το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης ανερχόταν σε 5,23 τρισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, βάσει των προβλέψεων, μέσα σε μόλις επτά χρόνια, το συνολικό ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα... 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 54%!
Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανόδου του δημόσιου χρέους, η μείωση του οποίου, σημειωτέον, είναι απείρως πιο δύσκολη από τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εννοείται, βεβαίως, ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε καλπασμό τα ευρωπαϊκά κράτη - από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που είχαν δανειστεί το 2008, το 2009 δανείστηκαν... 40% περισσότερα, κάπου 1,4 τρισεκατομμύριο.
Ας μη νομίζουμε δε ότι άρχισαν ξαφνικά να δανείζονται τα άλλα κράτη πέρυσι λόγω της κρίσης. Κάθε άλλο. Από το 2003 έως το 2007, τα ανέμελα χρόνια της ευημερίας, δανείζονταν κάθε χρόνο από 835 έως 927 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται να δανειστούν 1,45 τρισεκατομμύριο ευρώ έναντι του 1,395 τρισ. που δανείστηκαν πέρυσι.
Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό. Στις ΗΠΑ η κατάσταση επιδεινώνεται με χειρότερους ρυθμούς. Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ανερχόταν το έτος 2000 σε 3,41 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2009 είχε εκτιναχθεί σε 7,545 τρισεκατομμύρια. Μέσα στη δεκαετία είχε υπερδιπλασιαστεί δηλαδή σε απόλυτο μέγεθος, σημειώνοντας αύξηση κατά 121%!
Με τις ΗΠΑ σημειώνεται και ένα άλλο φαινόμενο: η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα του πλανήτη... "φεσώνει" όλον τον υπόλοιπο πλανήτη! Με άλλα λόγια, οι πλούσιοι Αμερικανοί δανείζονται από όλους τους φτωχότερους, με ιδιαίτερη προτίμηση στους Ασιάτες.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Το αμερικανικό δημόσιο χρωστούσε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ξένους πιστωτές το έτος 2000.
Στα τέλη του 2009 οι Αμερικανοί χρωστούσαν στους ξένους 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2000 οι ΗΠΑ είχαν φορτώσει στους ξένους το 30% του αμερικανικού δημόσιου χρέους, ενώ το 2009 οι Αμερικανοί είχαν χρηματοδοτήσει με ξένα κεφάλαια το 49% του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Αλίμονο στους Κινέζους, οι οποίοι εξαρτώνται εμπορικά από την Ουάσιγκτον, και τους Γιαπωνέζους, οι οποίοι ακόμη συνεχίζουν να πληρώνουν την ήττα τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από... 65 χρόνια!
Η Ιαπωνία είχε δανείσει στις ΗΠΑ 318 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2000. Το ποσό αυτό διογκώθηκε στο απίθανο ύψος των 768,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2009.
Αντιθέτως η Κίνα το έτος 2000 ήταν ένας σχεδόν ασήμαντος πιστωτής των ΗΠΑ, καθώς τους είχε δανείσει μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τον Δεκέμβριο του 2009 όμως τα κινεζικά δάνεια προς τις ΗΠΑ είχαν... δεκαπλασιαστεί (!), εκτοξευόμενα στα 900 δισεκατομμύρια (755,4 από την Κίνα και άλλα 152,9 δισ. δολάρια από το κινεζικό Χονγκ Κονγκ).
Αν ποτέ το Τόκιο και το Πεκίνο τολμούσαν να απαλλαγούν από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι ΗΠΑ θα χρεοκοπούσαν ακαριαία και το δολάρια θα κατέρρεε, καθώς η Ουάσιγκτον χρωστάει σε Κίνα και Ιαπωνία... 1,65 τρισεκατομμύριο δολάρια!

ΜΙΑ ΛΥΣΗ Να αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ

Θα συνεχιστεί άραγε επί πολύ χρονικό διάστημα η απαράδεκτη τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης; Η αμερικανική FED, οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και παντού στον κόσμο, πλην της Ευρωζώνης, αγοράζουν κρατικά ομόλογα της χώρας τους, και ξένα, βοηθώντας έτσι στον δανεισμό των κρατών με λογικά επιτόκια.
Αντιθέτως η τακτική της ΕΚΤ να τα δέχεται μόνο ως εγγύηση από τις εμπορικές τράπεζες και βάσει αυτών να δανειοδοτεί μόνο τις εμπορικές τράπεζες, και δη με προκλητικά χαμηλά επιτόκια, υπηρετεί και ενθαρρύνει αποκλειστικά και μόνο τους κερδοσκόπους που επιτίθενται εναντίον των κρατών ακόμη και της ίδιας της Ευρωζώνης!

12 σχόλια:

  1. Ο θυμος μας καλα θα ειναι να εκφραστει προς τους πολιτικους μας οι οποιοι με ανεδεια και θρασος ξεπουλησαν τη χωρα και την εφτασαν εδω.Ακομη και σημερα ερχονται οι ιδιοι ανθρωποι που καναν το εγκλημα για να μας σωσουν δηθεν.Πως ειναι δυνατον να περιμενουμε απο αυτουε που η μονητους αρετη ειναι η επετεια να ωδηγησουν τη χωρα στην εξοδο της κρισης.Μονο ενας πλαστηρας τιμησε μεταπολεμικα την Ελλαδα οι υπολοιποι ειχαν για μεγαλο οραμα να αποκτησουν αρπαζοντας και αλλο πλουτο.Τι ανθρωπακια αληθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Συνεχεια)

    Αν η Ελλαδα θελει να εχει την ελπιδα να μην καταντησει Αργεντινη ή Αλβανια με τον κοσμο να πλιατσικολογει σουπερμαρκετ και τις τραπεζες να εχουν πτωχευσει παιρνοντας μαζι τους τις καταθεσεις του καθε μικρομεσαιου Ελληνα, θα πρεπει:
    - Η κυβερνηση να υπερβαλλει εαυτον και να δουλεψει ταχυτατα και αποτελεσματικα.
    - Η αντιπολιτευση να σταματησει το λαικισμο και ανευθυνοτητα και να κανει επικοδομητικη και ρεαλιστικη αντιπολιτευση. Ειναι ευκολο να ζητας να μη μειωθουν οι συνταξεις και οι μισθοι ή να τα βγαλουμε περα μονοι μας, αλλα καποιος να εξηγησει πώς αυτο θα γινει με τα επιτοκια στο 7,75% και το χρεος που σε 3 χρονια θα εχει φτασει το 150%
    - Οι απεργιες, δυστυχως, το μονο που θα κανουν ειναι να ανεβουν τα spreads, γιατι στο εξωτερικο οι Ελληνες εχουν τη φημη των ανευθυνων τεμπεληδων που απεργουν περισσοτερο απο οσο δουλευουν και θα αυξηθει ο φοβος πως η κυβερνηση δε θα αντεξει την πιεση και η προσπαθεια εξυγειανσης θα αποτυχει.
    - Ο Ελληνες πρεπει οχι μονο να ζητα αποδειξεις, αλλα και να καταγγελει οσες παρανομιες πεφτουν στην αντιληψη του.
    - Ο Ελληνας πρεπει να δηλωσει το πραγματικο του εισοδημα.

    Για να σωθει η Ελλαδα, πρεπει να αλλαξει πρωτα απ ολα η νοοτροπια. Ο Ελληνας πρεπει να συνειδητοποιησει πως ακομη και αν ο ιδιος ατομικα δε φταιει, πρεπει και ο ιδιος να πληρωσει τις συνεπειες των επιλογων της πλειοψηφιας στις καλπες απο το 1980 και περα.

    Το εναλλακτικο σεναριο, ειναι απλο. Η Ελλαδα αποτυγχανει και

    - Ειτε μενει στο ευρω, αλλα κυρησσει πτωχευση για να επαναδιαπραγματευθει το χρεος και καποια στιγμη αποπεμπεται απο το ευρω, λογω διαρκους παραβιασης του συμφωνου σταθεροτητας.

    - Ειτε οικειωθελως εγκαταλειπει το ευρω και γυριζει στη δραχμη για να αποπληρωσει ευκολοτερα το χρεος και να γινει πιο ανταγωνιστικη.

    - Ειτε της ασκειται πολιτικη πιεση να εγκαταλειψει το ευρω, υστερα απο μια περιοδο οπου θα σταθεροποιηθει η κατασταση, αλλα που κανεις στην Ευρωπη δε θα ανεχεται την Ελλαδα με ενα χρεος 150% να μενει στο ευρω, περιμενοντας την 20 χρονια να ριξει το χρεος κατω απο το συμφωνο σταθεροτητας.

    Σε καθε περιπτωση, οποιοδηποτε απο τα παραπανω, θα σημανει οικονομικη καταστροφη σε εκατομμυρια μεσους Ελληνες, μιας που θα χασουν ολα ή μερικα απο τα χρηματα τους, που εχουν στις τραπεζες. Δηλαδη, ειτε καταρρευσουν οι τραπεζες ειτε παμε στη δραχμη, ουσιαστικα οι καταθεσεις θα χασουν μεγαλο τμημα της πραγματικης αξιας τους και θα καταστραφουν εκατομμυρια Ελληνες. Δε θα μιλαμε απλα για "σφιξιμο λουριου", θα μιλαμε για κραχ, μιας που το ελληνικο τραπεζικο συστημα δε θα αντεξει.

    Προς αποφυγη παρεξηγησεων, δεν ειμαι οπαδος του ΠΑΣΟΚ, καθε αλλο, ομως, εδω προκειται για τη σκληρη πραγματικοτητα. Και ειτε αρεσει ειτε οχι, το μελλον της Ελλαδας, ειναι αρρηκτα συνδεδεμενο με την επιτυχια ή μη της παρουσας κυβερνησης. Καθε τι που βαζει εμποδια στην προσπαθεια αυτης της κυβερνησης, ειναι στην ουσια σαμποταζ στην ιδια την Ελλαδα.

    Τα προβληματα της Ελλαδας ειναι πραγματικα, ειναι σοβαροτατα και δεν εχουν να κανουν απλα με μια αποτυχημενη δηλωση που μπορει να εκανε μια μερα ο ταδε ή ο δεινα πολιτικος. Αυτοι ειναι φθηνοι λαικισμοι. Στην καταστροφη την Ελλαδα την σπρωχνουν οι αριθμοι και οι εγκληματικες πολιτικες 40 χρονων.

    Αυτο ειτε θα το κατανοησουν ολοι οι Ελληνες και θα ενωθουν για να σωθει η χωρα, ειτε θα συμβει πανωλεθρια και η Ελλαδα θα μπει σε περιοδο μεγαλης καταστροφης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακολουθω με απογνωση απο το εξωτερικο τις καθημερινες εξελιξεις και δημοσιευματα στην Ελλαδα. Ωρες ωρες κυριευομαι απο ενα συνοθυλευμα οργης και αγανακτησης. Οχι μονο για τα λιγο πολυ γνωστα χαλια της χωρας, που πηγαζουν απο τις πολιτικες των 2 μεγαλων κομματων τα τελευταια 40 χρονια, αλλα και απο την αρνηση και λαικισμο που φαινεται να υπαρχει ακομη σε μεριδα του τυπου και των κομματων.

    Ο κ. Δελαστικ ειδικα, κινειται σε ενα χωρο μεταξυ αρνησης και... παρηγοριας με τα χαλια των αλλων. Παραγνωριζει ομως πως τελικα, στις αγορες μετραει η συνολικη εικονα ενος κρατους και οι δυνατοτητες που οι επενδυτες εκτιμουν πως εχει.

    Ειναι ανωφελο να παραθετει κανεις απολυτους αριθμους. Ως ποσοστο του ΑΕΠ σε χρεος και ελλειμμα, η Ελλαδα ξεπερνα οποιαδηποτε χωρα της Ευρωζωνης και τις ΗΠΑ. Η δε Ιαπωνια, εχει ενα μεγαλυτερο μεν χρεος, ομως, μονο το 6% του χρεους της βρισκεται σε ξενα χερια, το υπολοιπο ειναι στα χερια ειτε του Ιαπωνικου Δημοσιου ειτε των ιδιωτων. Για του λογου το αληθες.

    http://www.theaustralian.com.au/business/japan-public-debt-balancing-act-to-continue/story-e6frg8zx-1225816387116


    Αυριο φημολογειται δε, πως η Κομισιον θα ανακοινωσει πως τελικα το ελληνικο ελλειμμα και χρεος ειναι υψηλοτερα απο τα δηλωθεντα και θα ειναι 13,7% και 120% αντιστοιχα. Νομιζει κανεις αυτη η νιοστη προσαρμογη θα εμπνευσει περισσοτερη εμπιστοσυνη στις αγορες ,εναντι μιας χωρας που ΗΔΗ, ΔΙΕΘΝΩΣ, θεωρειται ως κρατος-απατεωνας, που εδινε ψευδη στοιχεια απο την εποχη Σημιτη μεχρι σημερα;

    Επισης, η Ιαπωνια οπως και οι ΗΠΑ εχουν παραγωγικο τομεα, που δυνητικα, μπορουν να τις σωσουν. Η Ελλαδα ειναι οικονομια υπηρεσιων. Σε ποια εξαγωγικα προιοντα να πονταρει για να αναπτυχθει; Σε κατεξοχην ΑΣΤΑΤΑ και... ΕΥΠΑΘΗ προιοντα (αρκει να σκεφθει κανεις πως αν το ισλανδικο ηφαιστειο εκραγει το καλοκαιρι, θα σημανει καταστροφη για τον τουρισμο, τη νο.1 πηγη ΑΕΠ στην Ελλαδα).

    Τελος, η Ιαπωνια και οι ΗΠΑ, εν αναγκη, μπορουν να υποτιμησουν το νομισμα τους. Η Ελλαδα δε μπορει.

    Παραπονιεται η Ελλαδα για το 5% του επιτοκιου της Γερμανιας. Πραγματι, ειναι τοκογλυφικο. Ομως, ανταποκρινεται σε εναν κινδυνο, που στην Ελλαδα αποσιωπαται. Της κυρηξης πτωχευσης της Ελλαδας ΠΡΙΝ προλαβει να αποπληρωσει τα χρεη της. Οποτε οι ηδη οργισμενοι απο τα ψεμματα Γερμανοι, επιθυμουν υψηλο επιτοκιο, ωστε να περιορισουν τις ζημιες τους, σε περιπτωση που η Ελλαδα ειτε κυρηξει πτωχευση για να πετυχει επαναδιαπραγματευση του χρεους, μερος του οποιου εχουν οι γερμανικες τραπεζες, ειτε παει σε εμμεση πτωχευση, ζητωντας αναδιαρθρωση του χρεους σε νεο χρονικο οριζοντα.
    Επισης η Γερμανια θελει να περασει το μηνυμα σε αλλες υποψηφιες χωρες, πως δε θα ειναι η ευκολη λυση η προσφυγη στην Ευρωπη.

    Αναρωτιεμαι, αν κινδυνευε με καταρρευση η Βουλγαρια ή η Ρουμανια και η Ελλαδα επρεπε να δωσει επισφαλη δανεια σε αυτες τις χωρες, τι θα εγραφαν οι ελληνικες εφημεριδες και τι ο μεσος Ελληνας πολιτης;

    Η Ελλαδα εχει χρεοκωπησει ανεπισημα. Στις αγορες ειναι απαγορευτικα τα επιτοκια. Το ΔΝΤ και ο μηχανισμος στηριξης ειναι το ΜΟΝΟ προσωρινο μεσο για να παλαιψει η Ελλαδα μηπως και αποφυγει την επισημη χρεοκωπια. Αυτο, οσο και αν δε θελουν να τα καταλαβουν καποιοι Ελληνες, ειτε ειναι συνδικαλιστες, ειτε πολιτικοι ειτε δημοσιογραφοι, ειναι η πραγματικοτητα. Απεργιες, λαικισμος και σαμποταζ στην κυβερνηση, θα επισπευσουν απλα την επισημη χρεοκωπια.

    Σημερα οσο ποτε, τα ελληνικα κομματα θα επρεπε να στηριζουν τις προσπαθειες της κυβερνησης, γιατι ο καπετανιος ειναι ενας και η λυση του μηχανισμου στηριξης ειναι μονοδρομος. Το ΔΝΤ δεν ειναι αγγελος, αλλα οταν δεν εχεις αλλη σωτηρια, πρεπει να πιεις το πικρο ποτηρι.

    Η Ε.Ε. δε θα μπορει να χρηματοδοτει εσαει την Ελλαδα που δε μπορει να βγει στις αγορες. Η Ελλαδα πρεπει να εκμεταλλευτει ταχιστα το μηχανισμο, για να προσπαθησει να αναταξει οσο το συντομοτερο τα δημοσιονομικα, ωστε να μπορεσει να ξαναβγει αυτοδυναμη στις αγορες πριν εξαντληθει η υπομονη των εταιρων και τα κονδυλια του μηχανισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΚΡΙΒΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ, ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1:47 μ.μ.
    Συμφωνώ απόλυτα. Και κλείσιμο των συνόρων,απέλαση όλων των μεταναστών,και εξώρυξη του ορυκτού πλουτου της πατρίδας μας!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε 1:47,

    Μια αμεση επιστροφη στη δραχμη, θα καταστρεψει τις τραπεζες και τις εισηγμενες στο χρηματιστηριο ελληνικες εταιρειες. Η συνεπεια θα ειναι να χαθουν μεγαλα ποσοστα των καταθεσεων και μαζικες απολυσεις.

    Αφου γινει το κραχ, μετα θα μπορουμε να ελπιζουμε σε ανακαμψη, αλλα σε καθε περιπτωση θα προηγηθει περιοδος με σκηνες Αργεντινης στο δρομο.

    Να θυμισω πως οι ελληνικες τραπεζες εχουν ηδη προβλημα ρευστοτητας. Επιστροφη στη δραχμη τωρα, θα σημανει τελος στο φθηνο χρημα της ΕΚΤ και περαιτερω υποβαθμιση των τραπεζων. Οι δε ελληνικες επιχειρησεις για να σωθουν θα απολυουν μαζικα ή πωληθουν σε ξενους.

    Επιστροφη στη δραχμη εχει νοημα, αφου πρωτα σταθεροποιηθει το χρεος (πλεονασματικοι προυπολογισμοι). Αλλιως, η υποτιμηση της δραχμης θα ειναι τοση που θα γινει καταστροφη.

    Στο μεσοδιαστημα, το ΔΝΤ ειναι μονοδρομος. Το διλημμα ειναι το εξης. Η σφιγγεις λουρια σκληρα για τα επομενα 5 τουλαχιστον χρονια για να μην καταντησεις πλιατσικολογος στο ανταρτικο πολεων και μετα εν αναγκη γυριζεις σε μια δραχμη οπου ομως στο μεταξυ θα εχεις μια αξιοπιστια ή πας αμεσως στη δραχμη με ή χωρις κυρηξη χρεωκοπιας, αλλα περνας 1-2 χρονια κατοχικης καταστροφης, πριν να αρχισει η ανακαμψη απο επιπεδα ομως πολυ πιο χαμηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΥ, ΑΓΓΕΛΕ,

    Με την ελληνικη οικονομια που ακροβατει, μια αμεση επιστροφη στη δραχμη, πιστευεις πως θα ανοιγε τις αγορες?

    Για να το θεσω αλλιως. Πιστευεις πως θα σχηματιζοταν ουρα επενδυτων που θα ηθελαν να αγορασουν ελληνικα ομολογα σε δραχμη, γνωριζοντας πολυ καλα πως

    1) Η Ελλαδα ειναι χρεοκωπημενη και μονο η Ε.Ε την κρατα.
    2) Η δραχμη μπορει να ξαναυποτιμηθει ανα πασα στιγμη μολις η κυβερνηση δει πως δεν πιανει τους στοχους της;

    Αυτο, επαναλαμβανω, περα απο τις συνεπειες στις ελληνικες τραπεζες που δε θα μπορουν πια να βρουν φθηνο χρημα και τις ελληνικες επιχειρησεις που ηδη εχουν χασει μεγαλη αξια στο χρηματιστηριο και με τη σειρα τους δε θα μπορουν να αντλησουν φθηνο χρημα ουτε απο τις τραπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έχει πάθει αυτός ο Δελαστίκ ρε παιδιά?
    Τι πίνει? :)

    "Κοινός Νούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πράγματι εξωφρενικό να μπορεί μια εμπορική τράπεζα να δανείζεται από την ΕΚΤ με πολύ χαμηλά επιτόκια, και να μην μπορεί να το κάνει ένα ανεξάρτητο Κράτος με την αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων. Τα στοιχεία που δίνει ο κ. Δελαστίκ είναι αποκαλυπτικά του πλέγματος των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων πάνω στο οποίο παίζεται το παιχνίδι εις βάρος μας. Συμφωνώ με την υποδεικνυόμενη πρόταση για άμεσο δανεισμό από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων. Διαφορετικά, σκέφτομαι, πώς γίνεται να δανείζεται η Αμερική από την Κίνα και να μην τρέχει τίποτα, και Γιατί να μην κάνει το ίδιο η Ελλάδα;
    Εν πάσει περιπτώσει, αυτά είναι ζητήματα που μόνο Οικουμενική Κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί! Και αυτό επείγει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ!!!
    ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!

    ΕΧΕΙ ΠΟΝΟ ΒΕΒΑΙΑ....ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ...ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΔΟΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ...ΟΔΥΝΕΣ...


    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΚΟ ΤΟΥ ΔΝΤ!ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ!
    ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.