20/4/10

Γύρισε το... φάντασμα του Ντενκτάς

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Επαληθεύτηκαν πλήρως τα προγνωστικά στις προεδρικές εκλογές του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο ακροδεξιός Ντερβίς Ερογλου, προστατευόμενος του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε συντριβεί στις αντίστοιχες εκλογές του 2005 παίρνοντας μόλις το 22% των ψήφων, τώρα θριάμβευσε με το ποσοστό του να εκτινάσσεται στο 50,4% και έτσι να καταλαμβάνει, έστω και οριακά, από τον πρώτο κιόλας γύρο, το αξίωμα του προέδρου που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει διεθνώς. Ο κεντροαριστερός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είδε το 55% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές να συρρικνώνεται σε 43% και έτσι να χάνει με άνεση από τον Ερογλου, ο οποίος είχε θεωρηθεί "τελειωμένος" πολιτικά μετά τη συντριβή του 2005.

Ο Ερογλου είχε μάλιστα πειστεί και ο ίδιος ότι είναι οριστικά "ξοφλημένος" σε βαθμό που παραιτήθηκε οικειοθελώς το 2006 από την ηγεσία του ακροδεξιού τουρκοκυπριακού κόμματος.

Στο μεταξύ όμως άλλαξε η γραμμή της Αγκυρας που στήριξε τον Ταλάτ. Ο Ερογλου το αντιλήφθηκε αμέσως, επέστρεψε εσπευσμένα στην ηγεσία του κόμματός του τον Νοέμβριο του 2008 και σε έξι μόλις μήνες, τον Απρίλιο του 2009, κέρδισε τις κατ' όνομα βουλευτικές εκλογές και την πρωθυπουργία του κατοχικού καθεστώτος με το 40% των ψήφων.

Ο δρόμος για την εκδίωξη του Ταλάτ από το αξίωμα του κορυφαίου εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των Τούρκων εποίκων είχε ανοίξει διάπλατα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά προχθές.

Το κόμμα του γιου του Ραούφ Ντενκτάς, του Σερτάρ, στήριξε φυσικά του Ερογλου, συντελώντας στη σύμπηξη ενός πανίσχυρου και πολιτικά κυρίαρχου εθνικιστικού μετώπου.

Ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας περιέρχεται σε δύσκολη θέση με την εκλογή του Ερογλου.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων έχει διακηρύξει ότι θα ζητήσει οι ενδοκυπριακές συνομιλίες να ξαναρχίσουν από τη βάση των "διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών".

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ουσιαστικά αδιάφορο, γιατί απλούστατα σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες. Δεν φοβάται αυτό ο Δ. Χριστόφιας. Αλλο φοβάται. Καθώς ο Ερογλου αδιαφορεί για συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού, δεν το έχει σε τίποτα να γνωστοποιήσει όλες τις πτυχές των επιμέρους συμφωνιών Χριστόφια - Ταλάτ σε διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ώστε να αρχίσει η πασίγνωστη από το παρελθόν τουρκική τακτική: να επιχειρηθεί η διεθνής κατοχύρωση ως "δεδομένων" των ελληνοκυπριακών παραχωρήσεων και υποχωρήσεων σε επιμέρους θέματα, παρά τη ρητή εξαρχής διακήρυξη ότι καμιά επιμέρους συμφωνία σε οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού δεν ισχύει, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, διαμήνυσε ότι οι ενδοκυπριακές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, υποδηλώνει για τους επαΐοντες ότι θα ακολουθηθεί αυτή ακριβώς η τακτική. Να υπάρξουν δηλαδή, ει δυνατόν, κάποιες συναντήσεις Χριστόφια - Ερογλου, έστω κι αν διακοπούν στη συνέχεια, αλλά προηγουμένως να έχει κατοχυρωθεί ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις που θεωρούν δεδομένες τις επιμέρους υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ.

Επί της ουσίας, πέρα από οποιεσδήποτε κινήσεις του Ερντογάν που θα γίνουν προς το θεαθήναι, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, η Αγκυρα θα περιμένει στην πραγματικότητα την επόμενη φάση στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο κι αν αυτή αργεί: την ανάδειξη Προέδρου της χώρας από την εθελόδουλη κυπριακή δεξιά.

Το δεύτερο μισό της θητείας του ακροδεξιού Ερογλου θα συμπέσει με το πρώτο μισό της θητείας του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν έχει τότε εκλεγεί κάποιος Ελληνοκύπριος ομοϊδεάτης του Ερογλου, τότε ίσως σημειωθούν εξελίξεις στο Κυπριακό - αρνητικότατες, βεβαίως.

Η αιτία-Δεν θέλει λύση τώρα η Αγκυρα
Η απομάκρυνση του Ταλάτ από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η αντικατάστασή του από τον "απορριπτικό" Ερογλου, πέραν των εσωτερικών αιτίων διακυβέρνησης στα Κατεχόμενα που ελάχιστα επηρεάζουν την έκβαση των εκλογών στο παράνομο κρατίδιο, οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική βούληση της Αγκυρας. Καθώς οξύνεται η διαπάλη Ερντογάν - κεμαλικών για τον έλεγχο από τον πρώτο όλων των αρμών της εξουσίας στην Τουρκία, κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού. Κάθε λύση, όσο ευνοϊκή κι αν είναι για την Αγκυρα, θα δώσει λαβή σε κατηγορίες "προδοσίας των τουρκικών συμφερόντων" κατά του Ερντογάν από τους αντιπάλους του.
ΕΘΝΟΣ

6 σχόλια:

  1. Επιστρέψαμε στην πραγματικότητα, δηλαδή, ότι έχουμε να κάνουμε με την αδιάλλακτη και φανατική Τουρκία, και όχι με τους «συμπαθείς φίλους/αδελφούς/συντρόφους» τ/κ. Το παραμύθι του Ταλάτ έχει τελειώσει. Να δούμε τώρα τι θα σκαρφιστεί ο κος Χριστόφιας.

    Είμαι περίεργος να δω πως θα αντιδράσει ο πεφωτισμένος πρόεδρός μας όταν ο Έρογλου θα αποκαλύπτει τις παραχωρήσεις και υποσχέσεις που είχε δωρίσει στον Ταλάτ ο Χριστόφιας. Και θα τα θέλει ως κεκτημένα ο Έρογλου.

    Αν θέλουμε να είμαστε θετικοί, η ανάδειξη του Έρογλου μπορεί να βοηθήσει στο να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, δηλαδή, εισβολή και κατοχή από την Τουρκία και να παραδεχτούμε, επιτέλους, ότι είναι με την Τουρκία που θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε, και όχι να τραγουδάμε αφελώς «λύση για τους κυπρίους από τους κυπρίους».

    Τα παραμύθια έχουν τελειώσει, τα ψέματα θα κρατήσουν ακόμα (ο πρόεδρος κάτι θα ξέρει)!!! Καιρός λοιπόν να σοβαρευτούμε όλοι, ξεκινώντας από τους πολιτικούς!!!

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γύρισε το...φάντασμα του Ντεκτάς"

    Το φάντασμα ήταν πάντα εδώ, δεν έφυγε ποτέ για να ξαναγυρίσει τώρα.
    Δυστυχώς ζυγίζουμε με λάθος μέτρο. Πόσο λιγότερο ή περισσότερο κακός είναι ο ένας απο τον άλλο. Τους δικούς μας τους έχουμε ζυγίσει αντίστοιχα ; Ή μήπως ισχύει το αρχαίο "εζυγίσθης εμετρήθης και ευρέθης ελλιπής" ; Αν ισχύει αυτό, φταίμε κυρίως εμείς που αναδεικνύουμε κυβερνήτες ελλειματικούς. ΣΣΣΣΣΣ... μην κάνετε φασαρία και ξυπνήσετε ΄Ελληνες. Καλά κοιμάστε το ύπνο του δικαίου, ρυθμίστε μόνο την ένταση του ροχαλητού σε λογικά επίπεδα.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σσσσ!!! είναι επιφώνημα θαυμασμού μπροστά σε μπαχαλοξεφτιλισμένες καταστάσεις, ή παράγοντες... ))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί Συνέλληνες ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ίσως είναι πολύ καλό που βγήκε ο Ερόγλου και όχι ο μαλαγανιάρης Ταλάτ που έπαιζε στα δάκτυλα και δούλευε κανονικά και με τον νόμο που λένε τον δικό ζωντόβολο και έναν νέο πιθανό Εφιάλτη του Ελληνισμού γιατί ο Ερογλου εκτός απο Εθνικιστής (που για μένα καλά κάνει και είναι)είναι και άγαρμπος ως προς τα λεγομενά του και της δηλώσεις σχετικά με την λύση του Κυπριακού και με τον τρόπο που τα λέει προκαλεί και την διεθνή κοινότητα γιατί με τον Ηλίθιο Χριστόφια που άκουσον άκουσον έδωσε το δικαίωμα της σταθμισμένης ψήφου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ στα χρονικα δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα γιατί ότι και να λέει απλώς ο δικός ΡΙΨΑΣΠΙΔΑΣ θα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει με την γνωστή δοτική του τακτική.Υ.Γ. Α ναρωτιέμαι πολλές φορές όταν διαβάζω τα προδωτικά δοσίματα και τις αντεθνικές υποχωρήσεις του αν θα πεθάνει αυτός ο ελεεινός τύπος που ακούει στον νομα ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ από φυσικό θάνατο η θα τον κρεμάσουν για την προδοσία που διαπράτει όχι μόνο εναντίον της Κύπρου αλλά κατε εμέ εναντίον ολόκληρου του ΕΘΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ!
    Τρίτη, 20 Απριλίου 2010


    Όταν ο Ταλάτ κατέθεσε τις συνομοσπονδιακές του προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης, διεμήνυσε προς όλους όσους ψεύδονται, ότι δεν υπάρχει κοινή βάση επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Όταν ο Ταλάτ προεκλογικά δήλωσε ότι "Αν δεν εφαρμόσεις την οδηγία που έρχεται από την Τουρκία, τότε δεν θα έχεις λεφτά για να πληρώσεις τους μισθούς τον επόμενο μήνα", κατέρριψε πανηγυρικά το μύθο που καλλιέργησε ο ευέλικτος και ο σύντροφος του Γκόρντον, περί λύσης από τους Κυπρίους και για τους Κυπρίους.




    Όταν ο Ταλάτ προεκλογικά εξέδωσε την περιβόητη αφίσα για ένωση με την Τουρκία, δεν άφησε περθώριο πλέον σε κανένα να πιστεύει ότι ο Ταλάτ είναι ο καλός Αττίλας και ο Έρογλου ο κακός Αττίλας.

    Ας μη λυπούνται λοιπόν όσοι έκραζαν μέχρι χθες "solution now". Δεν υπάρχει καλός και κακός Αττίλας. Ο Αττίλας οργανώθηκε, εισέβαλε, βίασε, σκότωσε, απήγαγε, βασάνισε και μέχρι σήμερα συντηρείται από την Τουρκία, γι'αυτό εκτελεί πιστά τις οδηγίες από την Άγκυρα.




    Μετά την παράνομη εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα μας εδάφη, ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ.

    ΕΥΑΓΟΡΑΣ -για το christofias-watch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά θεωρώ ότι η εκλογή Έρογλου ήταν θετική για τα δικά μας συμφέροντα, διότι όπως είχε γραφεί σε πολλά άρθρα το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είχε ξεφύγει εντελώς από τον αρχικό σκοπό και αφορούσε πλέον στην παράδοση του συνόλου του νησιού στην Τουρκία. Ο Χριστόφιας άγνωστο γιατί, πολλά βάζει ο νούς μας, το είχε δεχθεί και προχωρούσε ακάθεκτος. Η εκλογή Έρογλου ανοίγει μία χαραμάδα ελπίδας για να ακυρωθεί αυτή η δεύτερη και χειρότερη προσπάθεια ξεπουλήματος.

    Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι οι καλοθελητές (που πάντα υπέσκαπταν τις ελληνοκυπριακές θέσεις) έτρεξαν με σπουδή να προειδοποιήσουν τον Έρογλου να καθήσει φρόνιμα.
    Βέβαια δεν είναι και απίθανο να μεταφερθεί η σύγκρουση της Εργκενεκόν στην Κύπρο με αντίστοιχες "Βαριοπούλες", αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο να συνυπογράψουμε εμείς οι ίδιοι το τέλος του ελληνισμού στην Κύπρο, η κάθε βαριοπούλα με φοβίζει σαφώς λιγότερο. Δεύτερο Αττίλα στην Κύπρο, κατά τη δική μου άποψη, δεν νομίζω να αντέχει η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.