20/4/10

Πώς φτάσαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Tου Σταυρου Λυγερου
Εξίμισι μήνες μετά τις εκλογές, το τέλος του έργου είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν ρητορική άνευ αντικρίσματος. Το περιβόητο «πιστόλι στο τραπέζι» παρόξυνε παρά απέτρεψε την κερδοσκοπία των αγορών. Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, το μόνο σίγουρο σκέλος του οποίου είναι το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων και δεν κατάφερε να τον ανακτήσει. Η επικείμενη προσφυγή θα επισφραγίσει το ναυάγιο της πολιτικής της. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει βαρύτατες ευθύνες για τη δημοσιονομική βόμβα που κληροδότησε. Το ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνεται για την πολύ δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε. Ευθύνεται, όμως, για τον τρόπο που την χειρίστηκε. Ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση τουλάχιστον από τον Αύγουστο 2009. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο συνέχισε την προεκλογική ρητορική του, αλλά δεν φρόντισε να εκπονήσει σχέδιο άμεσης εφαρμογής για να αποτρέψει την επερχόμενη έκρηξη. Αλλά και όταν κέρδισε τις εκλογές συμπεριφέρθηκε λες και δεν καθόταν πάνω σε ωρολογιακή βόμβα.

Οι Βρυξέλλες περίμεναν από τη νέα κυβέρνηση ένα άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οταν αντ’ αυτού άκουσαν γενικόλογες προθέσεις, συμπέραναν ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν εισέρχεται σε τροχιά επίλυσης. Η κίνηση Παπακωνσταντίνου να αποκαλύψει τις δημοσιονομικές ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης Καραμανλή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Οταν το 2004 ο Γιώργος Αλογοσκούφης είχε αποκαλύψει τις δημοσιονομικές ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης Σημίτη, οι Βρυξέλλες είχαν δυσφορήσει, αλλά δεν μπορούσαν να πουν τίποτα για μία κίνηση που προβαλλόταν σαν πράξη εξυγίανσης. Οταν, όμως, η Αθήνα ξανάπαιξε το ίδιο έργο, η Ε. Ε. κατήγγειλε δικαιολογημένα την Ελλάδα για συστηματική παραπλάνηση. Το σήμα στις αγορές είχε δοθεί.

Παρ’ ότι φάνηκε από νωρίς η αρνητική δυναμική, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επέδειξε πολιτικά αντανακλαστικά. Συμπεριφέρθηκε λες και είχε εξασφαλισμένη περίοδο χάριτος όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Αντί να κινηθεί όπως επέβαλε η κατάσταση ανάγκης, αναδόμησε τον κυβερνητικό μηχανισμό, προκαλώντας χάος στη λειτουργία του κράτους. Λόγω της μεθόδου των βιογραφικών άφησε για μήνες τα υπουργεία χωρίς τα στελέχη που κινητοποιούν καθημερινά τη διοίκηση, παρατείνοντας το χάος σε μία συγκυρία που απαιτούσε άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις. Ο κατάλογος των λαθών είναι μακρύς.

Για μήνες ο πρωθυπουργός υποκατέστησε την έμπρακτη πολιτική από τη ρητορική. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν αδύνατο κρίκο, γύρω από τον οποίο παίχτηκαν ευρύτερα κερδοσκοπικά και γεωοικονομικά παιχνίδια. Τελικώς, με καθυστέρηση έλαβε τα μέτρα που του υπέδειξαν. Δεν βγήκε, όμως, από το κάδρο της διεθνούς δημοσιότητας. Δεν επιδόθηκε αφ’ ενός στο δραστικό νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και αφ’ ετέρου στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Αντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον εαυτό του την αμετροεπή αποστολή να αναμορφώσει την Ευρωζώνη και να πατάξει τη διεθνή κερδοσκοπία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Μα ο κύριος Λυγερός φίλτατος και αξιολογότατος αναλυτής ξεχνάει κάτι πολύ βασικό. Λέει ότι για τα χάλια φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα μπορούσε κάποιος όντως να δεχτεί αυτή τη συλλογιστική. Αλλά έχουμε κάποια γεγονότα που δεν πρέπει να διαφεύγουν σε κανένα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι εθνικές εκλογές κανονικά γινόταν το φθινόπωρο του 2011. Το ΠΑΣΟΚ με την διακηρυγμένη στάση του να καταψηφίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα οδηγούσε έτσι κι αλλιώς σε εκλογές την χώρα στο τέλος του χειμώνα και όπως αποδείχτηκε εν μέσω δανειακής κρίσης και κερδοσκοπικών επιθέσεων προσθέτοντας σε όλα και την αβεβαιότητα της μακράς προεκλογικής περιόδου με κεντρική επιλογή του ίδιου του κου Παπανδρέου για καταστροφική αντιπολίτευση διότι δεν μπορούσε να «απορροφήσει» ακόμα μια ήττα το κόμμα του. Την εξουσία το ΠΑΣΟΚ την διεκδίκησε με τρόπους πέρα από κάθε πολιτική ηθική που επίτασσε ένα σταθερό μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα άσχετα από το κόμμα που εξασκούσε εξουσία. Αυτό συνέβη, διότι ο πρόεδρος και τα μέλη του είχαν προσωπικές φιλοδοξίες τις οποίες ανήγαγαν σε υπέρτερη αξία έναντι του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου στο οποίο είπαν ψέματα. Εκβίασαν τις πολιτικές εξελίξεις κατά δύο χρόνια. Οι όποια ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή θα κρινόταν αφού προσπαθούσε να πάρει εκείνη τα δάνεια και εφόσον η ίδια έδειχνε ανικανότητα οικονομικών χειρισμών οδηγούσε τελικά την χώρα στον καιάδα του ΔΝΤ. Σήμερα και μετά από αρκετούς μήνες ανύπαρκτης διακυβέρνησης και πρωτοφανούς ανικανότητας ερχόμαστε να φορτώσουμε όλα τα κακά της χώρας σε μια κυβέρνηση που σε τελική ανάλυση δεν αφέθηκε να διαχειριστεί τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής; Αφού όπως αποδεικνύεται οι σημερινοί κυβερνώντες εκ των πραγμάτων δεν είχαν κανένα σχέδιο και δεν είχαν καμία ικανότητα διαχείρισης της κατάστασης γιατί εκβίασαν εκλογές και δεν άφησαν τον Καραμανλή να φορτωθεί ακέραιο το πολιτικό κόστος της όποιας ανικανότητάς του και αποτυχίας του; Έτσι κι αλλιώς ετούτοι οδηγούν την χώρα σε παράδοση της άσκησης της οικονομικής πολιτικής σε εξωεθνικά κέντρα. Δηλαδή τι χειρότερο θα έκανε ο «ανίκανος» Καραμανλής;
    Με τα σωστά μας λοιπόν καθόμαστε και ισχυριζόμαστε πως Καραμανλής φταίει για τις αμετροεπής φιλοδοξίες της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και στοχοποίησης της χώρας μας από κάθε είδους κερδοσκόπους οδήγησε την χώρα σε πολιτική κρίση -είτε όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τον Οκτώβριο είτε στην ακόμα χειρότερη εκδοχή τον Μάρτιο- με τις δικές της τις πολιτικές επιλογές που δεν είχαν προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ιστορία.
    Ας σκεφτούμε τα όσα έγιναν πρόσφατα και ας βγάλουμε συμπεράσματα μακριά από κομματικές παρωπίδες.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που θα γράψω, δεν είναι άποψη, είναι τροφή για σχόλια: Εάν κάποιος από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ είχε ρίξει τον ΓΑΠ πριν γίνουν εμφανή όλα αυτά που φαίνονται, θα μιλούσαμε πάλι για αποστασίες και για εγγονούς της Δημοκρατίας στοιχείωνοντας την πολιτική ζωή του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια; (Επαναλαμβάνω, δεν είναι σχόλιο, ούτε ειρωνία, απλά ελπίζω κάποιοι να ακολουθήσουν την συζήτηση και μπορεί να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκείνοι που είμαστε μεγαλύτεροι των 10 ετών έχουμε πολλούς λόγους να διαφωνούμε με αυτό το κείμενο ..

    κάποιοι μπορεί να συμφωνούν και κάποιοι άλλοι ίσως όχι αλλα το πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα του πασοκ ,καμμία απολύτως διαφορετική κυβέρνηση εκτος απο τους “σοσιαλιστές” και τα δεκανίκια τους κκε και συριζα η οπως κατά καιρούς λέγεται δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό ..

    αν οι σοσιαλιστές αφήνουν κατα καιρούς την κυβέρνηση σε άλλους το κάνουν απλά για λίγη ξεκούραση η για “ξεφούσκωμα” με perrie ,διότι ουδείς διαθέτει την δυνατότητα αλλα και την ικανότητα, πόσο μάλλον οι εντελώς ανεπαρκέστατοι της ΝΔ ,να αλλάξει το πολιτικό σύστημα λόγω 100δων γνωστών λόγων ,έτσι και οι προηγούμενοι βολεύτηκαν με τα δεδομένα και τα πράγματα εξελλίχθησαν όπως εξελλίχθησαν ..

    τώρα αν απέτυχε ο ΓΑΠ η όχι απέναντι στους “κερδοσκόπους” τους οποίους παρεπιπτώντος κάποτε τους αποκαλούσαμε “επενδυτές” αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην απέλπιδα προσπάθεια να διατηρηθεί το πολιτικό σύστημα ώς έχει ,απλά και μόνο επειδή μια συγκεκριμένη ελιτ με τους υπάλληλους πολιτικούς αρνείται σθεναρά να χάσει τα οφέλη που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση ..

    αν η κυβέρνηση απο την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε δεν μας ξεφτύλιζε σε ολόκληρο τον πλανήτη και ανακοίνωνε σε κάθε δυνατό τόνο την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο ,την απόλυση συγκεκριμένων ομάδων διαφόρων οργανισμών που απλα δεν υπάρχουν παρα μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και ανακοίνωνε οτι δεν θα απολυθεί κανένας άλλος ΔΥ χωρίς όμως νέες προσλήψεις με ενα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξίσωνε τα όρια ηλικίας για όλους τους εργαζόμενους ΙΥ και ΔΥ σήμερα τα spreads θα βρισκόντουσταν στις 100 μονάδες ,αλλα δυστυχώς το μόνο που θέλουν να μας κάνουν είναι Μπαγκλαντές ..,βρήκαν και το άλλοθι ....το ΔΝΤ δηλαδή.... όπου σε λίγους μήνες κροκο(δείλια)δάκρυα θα ρέουν απο τις φρεσκοαγορασμένες επαύλεις του Λονδίνου και της Ζυρίχης για τα δεινά ....

    Λ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ μας μαμήσαν τη γυναίκα,είναι ανάγκη να μας πουν και τις λεπτομέρειες? Ασε ξέρουμε πως γίνεται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.