11/4/10

Νέα σύλληψη Σομαλών πειρατών από Ελληνες βατραχανθρώπους


Η καθοριστική συμβολή της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» στη σύλληψη ομάδας Σομαλών πειρατών, των σκαφών τους και της αποτροπής του συνεπακόλουθου κινδύνου που αυτοί αντιπροσώπευαν για τη διεθνή ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον αχανή Ινδικό ωκεανό, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, σημειώθηκε προχθές στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Ωκεάνειος Ασπίδα» («Ocean Shield»), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκεί.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης 2 του ΝΑΤΟ (SNMG-2), στην οποία ανήκει το «Λήμνος», η ελληνική φρεγάτα περιπολούσε βόρεια των Σεϋχέλλων, όταν ένα φαλαινοθηρικό που ρυμουλκούσε δύο λέμβους εντοπίστηκαν από σουηδικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που περιπολούσε στην περιοχή. Αμέσως ενημερώθηκε το «Λήμνος», που προσέγγισε τα σκάφη, απογείωσε το οργανικό της ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212, το πλήρωμα του οποίου παρατήρησε τους πειρατές να πετούν στη θάλασσα όπλα, σκάλες και άλλο εξοπλισμό για πειρατεία. Στο μεταξύ η ομάδα νηοψίας του πλοίου, αποτελούμενη από άνδρες των ΟΥΚ γρήγορα έθεσε υπό τον έλεγχο της δέκα πειρατές, ενώ με τη λεπτομερή έρευνα που ακολούθησε διασφαλίστηκε ότι οι πειρατές δεν αποτελούν πλέον απειλή για τα εμπορικά πλοία της περιοχής.

Η φρεγάτα Λήμνος συμμετέχει από 14/1/2010 στη SNMG-2 του ΝΑΤΟ και από 12 Μαρτίου επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και του δυτικού Ινδικού ωκεανού. Στο διάστημα αυτό είναι η δεύτερη φορά που αναχαιτίζει και εξαρθρώνει συμμορία πειρατών, με την πρώτη να πραγματοποιείται την 1η Απριλίου, γεγονός που είχε αποτέλεσμα τότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, δια των αρχηγών ΓΕΕΘΑ πτεράρχου (Ι) Γιάννη Γιάγκου και ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη, να εκφράσει την ευαρέσκειά του προς τον κυβερνήτη της φρεγάτας αντιπλοίαρχο Γιάννη Παρτσαλίδη και το πλήρωμά της.Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης,leonidasblaveris@apogevmatini.gr
ΑΣΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα » ΕλλάδαRSS ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ .Η φρεγάτα Λήμνος αναχαίτισε τα σκάφη ανοικτά των Σεϊχελών

Ελληνική φρεγάτα αναχαίτισε τρία πειρατικά σκάφη στον ΙνδικόWeb only
Εκτύπωση Αποστολή Μικρότερη γραμματοσειρά Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Αρχικό μέγεθος γραμματοσειράς Επιλέξτε τόπο κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστείτε την είδηση .
http://img.protothema.gr/C67D8B83BA4D9474A63D9A4C43BA0658.jpg Η φρεγάτα Λήμνος που συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση για την καταπολέμηση της πειρατείας στον κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό αναχαίτισε τρία ύποπτα να εκδηλώσουν πειρατεία σκάφη, ανοικτά των Σεϊχελών την 1η Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η φρεγάτα Λήμνος έφτασε στα ίχνη των υπόπτων σκαφών μετά από σήμα σουηδικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας που επιχειρούσε στην περιοχή στο πλαίσιο της δύναμης της ΕΕ. Το σκάφος και τις δύο λέμβους στα οποία επέβαιναν οι δέκα ύποπτοι ακινητοποίησε το ελικόπτερο της φρεγάτας. Ωστόσο οι ύποπτοι πρόλαβαν να πετάξουν στη θάλασσα τον εξοπλισμό τους για να ισχυριστούν τελικά ότι ήταν ψαράδες.

Κατόπιν αυτού το πλήρωμα της φρεγάτας κατέστρεψε το λοιπό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή τους (κινητά τηλέφωνα όπως και τις δύο λέμβους και τους άφησε να επιστρέψουν με το σκάφος στις σομαλικές ακτές.Ο τακτικός διοικητής της νατοϊκής επιχείρησης συνεχάρη το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας για την άρτια εκτέλεση της αποστολής ενώ την ευαρέσκειά του προς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της φρεγάτας Λήμνος εξέφρασε ο υπουργός εθνικής άμυνας.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Η διαφορά μεταξύ του Ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είναι ότι, το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό συλλαμβάνει τους πειρατές ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό συλλαμβάνεται από τους πειρατές.
    Κάντε την σύγκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καυκασιε,

    Αυτους που συλλαμβανουν τι τους κανουν; τους παραδιδουν στην Σομαλια;

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nikpim,
    όσοι συλλαμβάνονται, παραδίδονται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Κένυας, η οποία έχει συμπράξει με την ΕΕ για την αποδοχή και τιμωρία τους, κάτι καθόλου ευχάριστω για τουε πειρατές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 6:04 μ.μ.

    Η Κένυα εξακολουθεί να είναι βρετανική "αποικία". Η ιστορία των "πειρατών", είναι μάλλον σκοτεινή, διότι είναι εντελώς αδύνατον, με τα σημερινά μέσα που διαθέτουν, να μην μπορούν να τους εντοπίσουν και να τους ξεπαστρέψουν μια και καλή.

    Όλα τα πλοία είναι ασφαλισμένα (ή αντασφαλισμένα) στην Lloyd, η οποία είναι βρετανική. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...διότι είναι εντελώς αδύνατον, με τα σημερινά μέσα που διαθέτουν, να μην μπορούν να τους εντοπίσουν και να τους ξεπαστρέψουν μια και καλή."

    Η αποτελεσματικότητα των μέσων στα οποία αναφέρεσαι έχει γιγαντωθεί χάρη στον κινηματογράφο, στη πραγματικότητα τα τεχνικά μέσα υπολείπονται και ειδικά όταν αντιμετωπίζουν low tech απειλές.
    'Οσο για "ξεπαστρέψουν" που λες, φαντάζομαι και ελπίζω, ότι είναι μεταφορικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.