5/4/10

Αύριο η συνάντηση Σαρκοζί-Ερντογάν


Σύσφιξη γαλλο-τουρκικών σχέσεων με «αγκάθι» την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι για μια συνάντηση εφ' όλης της ύλης με τον Γάλλο ομόλογο του, Νικολά Σαρκοζί. Στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το επίμαχο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διπλωματικές πηγές της γείτονος αναφέρουν, όμως, ότι θα τεθεί και αυτό στο τραπέζι.
Για "μία συνάντηση επικεντρωμένη στην οικονομική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς, επίσης, όμως, και σε θέματα ασφαλείας" κάνει λόγο ο γαλλικός τύπος.

"Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είναι πλέον γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, ερωτώμενος για την τουρκική υποψηφιότητα.

"Οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις ακολουθούν μια σχιζοφρενική πορεία" σχολιάζει ο Τζενγκίζ Ακτάρ, υπεύθυνος ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. "Υπάρχει ένα ποσοστό στη Γαλλία από τη μια μεριά που αντιμετωπίζει την Τουρκία ως ένα ισότιμο συνεργάτη σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, και από την άλλη μια διοίκηση Σαρκοζί που δεν θεωρεί καν την Τουρκία ένα πολιτικό σύμμαχο", προσθέτει ο Τούρκος πανεπιστημιακός.

Η επίσκεψη Ερντογάν αύριο στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πολιτιστικού προγράμματος, σε ογδόντα γαλλικές πόλεις, "Εποχή τουρκική στη Γαλλία", που σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση γνώρισε "τεράστια επιτυχία".

"Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων αποτελεί το κύριο αντικείμενο αυτής της επίσκεψης", δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό. "Πάνω από 300 γαλλικές επιχειρήσεις απασχολούν τουλάχιστον 100.000 υπαλλήλους στην Τουρκία και η Γαλλία είναι η δεύτερη σε επενδύσεις χώρα στην Τουρκία. Οι εμπορικές μας σχέσεις άγγιξαν τα δέκα δισ. ευρώ το 2009".

"Η Γαλλία καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε αυτή η επίσκεψη να διεξαχθεί υπό τις καλύτερες και καταλληλότερες συνθήκες", σημειώνει ο αρθρογράφος στη τουρκική εφημερίδα Hurriyet, Φεράι Τιντς, αιτιολογώντας έτσι το γεγονός ότι στο τέλος των επαφών τους οι δύο πρωθυπουργοί δεν προβλέπεται να κάνουν δηλώσεις και να παραθέσουν κοινή συνέντευξη τύπου.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

*Kάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι η στάση της Γαλλίας έναντι του PKK το οποίο το θεωρεί ως "τρομοκρατική Οργάνωση", τον τελευταίο δέ χρόνο έχουν υπάρξει πλήθος επιχειρήσεων της Γαλλικής Αστυνομίας είς βάρος Κούρδων με κατηγορίες όπως "είσπραξη χρημάτων για την τρομοκρατική οργάνωση", "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση",στρατολόγηση μελών στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).Σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση απο πλευράς Τουρκίας προς την Γαλλία για στήριξη στον αγώνα της ενάντια στο PKK και για την συνέχιση των επιχειρήσεων είς βάρος των "Κούρδων Τρομοκρατών". Να θυμίσουμε όπως επίσημα έχει δηλώσει ο αναπληρωτής αρχηγός του ΡΚΚ, Μουράτ Karayilan σημαντική πηγή οικονομικών πόρων για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αποτελούν οι συνεισφορές των Κούρδων μεταναστών της Δυτικής Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.