15/4/10

Δεν επέτρεψε απόκρουση Τούρκων εισβολέων. Μαρτυρία για ρόλο Ελλαδίτη αξιωματικού

....Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, ο εν λόγω αξιωματικός, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσε την απόβαση του τουρκικού στόλου επί κυπριακού εδάφους δεν επέτρεψε βολές από τα άρματα μάχης που βρίσκονταν κάτω από τις οδηγίες του. Επίσης, δεν επέτρεψε να στρωθεί ναρκοπέδιο σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου την επόμενη ημέρα πέρασαν ανενόχλητοι Τούρκοι στρατιώτες....

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ κατάθεση που αναφέρεται σε άγνωστα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν και κατά την τουρκική εισβολή εξασφάλισαν χθες βουλευτές - μέλη της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Κατάθεση, που ενισχύει άλλες μαρτυρίες για τον ύποπτο ρόλο που φέρεται να έπαιξαν Έλληνες αξιωματικοί, τους οποίους κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν ήρωες καθώς η δράση τους, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται μέσα από μαρτυρίες, δεν αποκαλύφθηκε ή δεν έγινε γνωστή στην ολότητά της.

Η κατάθεση λήφθηκε σε κοινότητα της Επαρχίας Λάρνακας και όχι ως συνηθίζεται σε αίθουσα της Βουλής λόγω ανυπέρβλητου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ο μάρτυρας. Για την εξασφάλιση αυτής της μαρτυρίας, μεσολάβησε τρίτο πρόσωπο προς βουλευτές, κατονομάζοντας τον μάρτυρα, ως το άτομο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τη δράση συγκεκριμένου Έλληνα αξιωματικού λόγω των καθηκόντων που ασκούσε κατά την επίμαχη περίοδο, ως κληρωτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, ο εν λόγω αξιωματικός, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσε την απόβαση του τουρκικού στόλου επί κυπριακού εδάφους δεν επέτρεψε βολές από τα άρματα μάχης που βρίσκονταν κάτω από τις οδηγίες του. Επίσης, δεν επέτρεψε να στρωθεί ναρκοπέδιο σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου την επόμενη ημέρα πέρασαν ανενόχλητοι Τούρκοι στρατιώτες.

Να σημειωθεί ότι εναντίον του εν λόγω αξιωματικού, που για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτουμε το όνομά του, όπως και το όνομα του μάρτυρα, εξασφαλίστηκαν κι άλλες μαρτυρίες στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Οι μαρτυρίες αυτές θα δουν αυτούσιες το φως της δημοσιότητας, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, κάτι που εκτιμάται μέχρι τα τέλη του χρόνου. Μέχρι τότε, η Επιτροπή θα εξακολουθεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

23 σχόλια:

  1. Υπήρξαν εντολές "μην πολεμάτε." Τόσα χρόνια γιατί δεν το λέμε καθαρά; Υπήρξε προδοσία. Πάρα πολλοί το γνωρίζουν. Υπήρξαν και αυτοκτονίες αξιωματικών διότι δεν άντεξαν την προδοσία. Υπήρξαν και αρνήσεις από κάποιους αξιωματικούς στις εντολές. Οι περισσότεροι έκαναν αυτό που τους έλεγαν, μη γνωρίζοντας γιατί λάμβαναν τέτοιες εντολές. Πολλοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν, και πίστευαν ότι υπήρχε κάποιο άλλο σχέδιο αντίστασης. Ο στρατός στην Κύπρο τότε προδόθηκε, το γνωρίζουν και οι πέτρες στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ….Κατάθεση, που ενισχύει άλλες μαρτυρίες για τον ύποπτο ρόλο που φέρεται να έπαιξαν Έλληνες αξιωματικοί…..
    -->>Τό σωστό είναι...χουντικοί αξ/κοί....Δέν ήταν Ελληνες αυτοί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σκοπός που ανέφερε πρώτος στον ασύρματο ότι πλησιάζουν Τουρκικά αποβατικά πήρε την απάντηση ότι δεν βλέπει καλά και ότι κάνει ζέστη.

    Οι αλεξιπτωτιστές που ξεκίνησαν για Κύπρο σταμάτησαν για ανεφοδιασμό στην Κρήτη. Ο επικεφαλής επέστρεψε στη βάση του ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν εθελοντικά και με δική τους ευθύνη. Ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου ότι πλησιάζουν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας αλλά κανείς δεν ενημέρωσε τους Κυπρίους με αποτέλεσμα να καταρριφθούν από φίλια πυρά.

    Κύπριοι συμφοιτητές που είχαν πολεμήσει μου ανέφεραν ότι πολλοί Έλληνες αξιωματικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αφήνοντας τους στρατιώτες που δεν ήθελαν να φύγουν να αγωνίζονται υπό την ηγεσία των υπαξιωματικών.

    Ο αξιωματικός που τότε με ένα λόχο μαζί με τους Κύπριους και τους λοκατζήδες από την Ελλάδα κράτησε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας αποστραυτεύτηκε αργότερα με δυσμένεια από την Κω γιατί διαπιστώθηκαν κλοπές στη μονάδα του (τι πρωτότυπο...).

    Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο μόνος που πολέμησε κατά της Χούντας σκοτώθηκε σε τροχαίο (τι πρωτότυπο...) όταν απείλησε να ανοίξει τον φάκελο της Κύπρου.

    ΑΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τὸ ποιὸ εὔκολο εἶναι νὰ φορτώνουμε τὰ λάθη μας ἀλλοῦ.
    Ἡ Ἑλλάδα καὶ ἡ Κύπρος ἂς σκεφτοῦν τὰ πραγματικὰ λάθη τους ὡς ἔθνος καὶ ὄχι ὡς κράτη. Τὴν τότε πορεία τοῦ κάθε κράτους ξεχωριστά, τὴν προδίδει μὲ συνέπεια ἡ σημερινή τους κατάστση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί να μας προκαλεί απορία αυτή η αποκάλυψη;
    Από τον Άρη ήρθαμε;
    Όταν λέμε ότι η Κύπρος πουλήθηκε, εννοούμε ότι πουλήθηκε.
    Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ήταν όλοι πουλημένοι, αλλά κάποιοι απ' αυτούς σίγουρα.
    Πρώτοι πουλημένοι ήταν ο Ιωαννίδης και η παλιοπαρέα του.
    Οι τούρκοι συγκέντρωναν χιλιάδες στρατιώτες και άρματα στις τουρκικές ακτές και στην Κύπρο οι Ελληνικές μονάδες ήταν ακόμα μέσα στα στρατόπεδα τους όπου τους βρήκαν τους περισσότερους την ώρα του βομβαρδισμού κατά την απόβαση.
    Οι εντολές από την Αθήνα ήταν « κανένας συναγερμός, οι τούρκοι κάνουν ασκήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Υπήρξαν εντολές "μην πολεμάτε.""


    Υπήρξε και το "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ",αλλα καποιοι εξακολουθουν να "πινουν νερο στ'ονομα του" και να τον θεωρούν "εθνάρχη"!Ποιόν, αυτον που ανταλλαξε την μιση Κυπρο με τον πρωθυπουργικο θωκο της Ελλαδας!Και αυτο, ειτε τους αρεσει ειτε δεν τους αρεσει, ειναι η μαυρη αλήθεια(διοτι οπως και να το κανουμε, το σχεδιο "Αττιλας 2" πραγματοποιηθηκε επι των ημερων του)!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά πρέπει να βγουν επί τέλους στη φόρα για να μάθουν όλοι την προδοσία που παίχτηκε τότε και να ψυλλιαστούν περισσότερο για αυτά που παίζονται σήμερα. Απλά πράγματα, αν το πάθημα δεν γίνει μάθημα, τότε θα το ξαναπάθουμε. Ελπίζω μόνο να ειπωθούν όλα και να πάρουν την πρέπουσα δημοσιότητα και να μην καταχωνιαστούν σαν 15η είδηση.

    Και βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι η χούντα δεν έκλεβε όσο κλέβουν οι πολιτικοί ή το ότι έκανε έργα. Και ο Σημίτης έκανε έργα (ολυμπιακά κλπ και με πολλαπλάσιο κόστος από το πραγματικό), αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεπουλήσει τα εθνικά συμφέροντα όπου "απαιτήθηκε" (Ίμια, συμφωνία Μαδρίτης, Οτσαλάν, κλπ). Το ίδιο και ο Καραμανλής (ο θείος), έκανε πολλά έργα επί Ε.Ρ.Ε., αλλά τόσο με την πρώτη άνοδό του στην εξουσία, όσο και με την επάνοδό του ξεπάστρεψε την Κύπρο (ήταν λέει μακριά...).

    Αυτά όλα για να μαθαίνουμε επί τέλους τι παίζεται πίσω από την πλάτη μας (προς γνώση και συμμόρφωση που λένε) και να μη θαμπωνόμαστε από τις πολύχρωμες χαντρούλες με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα ΜΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τον Μίνωα και το σχόλιό του. Ο εν λόγω είχε πλήρη γνώση από το 73 για το τί μέλλει να γίνει στην Κύπρο και μάλιστα μέσω του Μετσοβίτη είχε συμφωνήσει στο "Σεμινάριο της Ρώμης". Υπάρχει και σχετικό βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου για το τρομερό αυτό αίσχος.

    Και το αίσχος δεν σταματάει μόνο εκεί αφού ξεκινά πολύ νωρίτερα από κάποιον που έχει ακόμα λόγο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Η Κύπρος αποτελεί τη χειρότερη και σκοτεινότερη σελίδα του νεώτερου Ελληνισμού. Ας μην το λησμονούμε ειδικά τώρα που πάει να γραφτεί ο θλιβερός επίλογος.
    Θλίβομαι όταν οι αναρτήσεις για την Κύπρο περνούν ασχολίαστες σημάδι του ότι βαρεθήκαμε το θέμα. Αλλά το παιχνίδι ακόμα παίζεται και είναι ακόμα πιθανόν να κερδηθεί. Πιστέψτε το!

    Δεν συμφωνώ με τη μή ανακοίνωση των ονομάτων των προδοτών. Ακόμα και ανεπισημα θα πρέπει να αναφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Ιωαννίδης μπορεί να ήταν φασίστας, άρρωστος και ανόητος, και έκανε και βασανιστής στην Μακρόνησο, όμως, είχε λυσσάξει με την εισβολή και ήθελε να πολεμήσει τους Τούρκους. Έχω συνέντευξη ενός Αμερικανού που μιλούσε τότε μαζί του, σε ένα από τα λινκς του μπλόγκ μου, για το πόσο προσπαθούσε να αντιδράσει ο Ιωαννίδης. Ο Ιωαννίδης ήταν αυτός που, όπως θυμάμε από τα λεγόμενα ανθρώπων που υπηρέτησαν τότε, έδωσε εντολή για εισβολή του Εληνικού στρατού στην Ανατολική Θράκη, και αμέσως τότε κατέβηκε ο Καραμανλικός Ντάβος και τον συνέλαβε. Περισσότερα θα μάθουμε όλοι μας. Αν συλλέξει κανείς όλα τα βιβλία και τις ματρυρίες που έχουν γραφτεί περι του 1974, τότε μπορεί να ανοίξει τον φάκελο της Κύπρου μόνος του. Μίνωα, δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχω συναντήσει κανένα Κύπριο από καμία παράταξη που να μου έχει πει ένα καλό λόγο για τον γέρο Καραμανλή. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξέρουν αρκετά για το ποιός ήταν.
    Είναι ντροπή τον συνεργάτη του Μαξ Μέρτεν να τον λέμε εθνάρχη.
    Ο Αλέκος Παναγούλης ήταν σωστός, και ήξερε που το πήγαινε το Κυπριακό η χούντα με τις ανοησίες της. Με την βοήθεια Κυπρίων έβαλε τη βόμβα. Ο Παναγούλης είναι ήρωας και ένας δίκαιος άνθρωπος που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω ότι ο Σαμψών είπε την αλήθεια : Προδότες ήταν οι Μπονάνος, Αραπάκης και Ντάβος. Η Ελλάδα τότε μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία. Ο κύκλος Καραμανλή είναι ο μεγάλος υπεύθυνος. Δεν είμουν ούτε είμαι χουντικός. Την χούντα ποτέ δεν συμπάθησα. Υπάρχουν όμως πολιτικοί που ήταν χειρότεροι και από τους χουντικούς, και ο κόσμος από άγνοια τους τιμάει.
    http://www.metopo.gr/article.php?id=17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είδα ότι την συνέντευξη Σαμψών είχε βάλει και το ινφογνώμων
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_7957.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ένας γελοίος είπε ότι του είπαν τάχα οι Κυπριοι ότι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους οι Ελληνες στην Κύπρο. Τώρα ποιοι τις εγκατέλειψαν είναι μια άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαβάστε αν θέλετε το άθρο:
    1974: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
    ( Ο ΄΄ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ΄΄)
    του Α.Κακαρά, (αρχιπλοίαρχος ε.α. μέλος ΚΕΘΑ).
    Ονομάζει τους λεγόμενους προδότες στρατιωτικούς. Δεν έχω μελετήσει το θέμα σε βάθος, και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να κατηγορούμε ως προδότες ανθρώπους χωρίς να είμαστε σίγουροι και να έχουμε στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι και από ανοησία και όχι μόνο από προδοσία πολλά μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με όσα μέχρι τώρα έχω δει, ο Ιωαννίδης δεν ήταν προδότης όσον αφορά την αντίδρασή του στην εισβολή. Επεδίωξε τον πόλεμο ως απάντηση στην εισβολή. Οι Μπονάνος, Αβέρωφ, Κληρίδης, Αραπάκης και σια, όμως τότε ήταν προδότες ή άνθρωποι στόκοι, ή και τα δύο, διότι για να γίνει κάποιος προδότης βασικό προσόν είναι η πνευματική καθυστέρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ἡ ἀπονομὴ εὐθυνῶν ξεκινᾶ ἀπὸ λάθος βάση. Τὰ πρῶτα λάθη εἶναι στρατηγικῆς σημασίας.
    1) Μακάριος, ἀγγλόφιλος καὶ ἀνθενωτικός, δούλευε τὴν ἑλληνικὴ κυβέρνηση πρὸ τοῦ 1967, ἀλλὰ καὶ μέχρι τὸ 1974. Ἔπαιζε καὶ τὸ παιγνίδι τῶν ἄγγλων. Λέγεται ὅτι ἦταν ὁμοφυλόφιλος καὶ ἐξεβιάζεταο ἀπὸ τοὺς μετρ τοῦ εἴδους, τοὺς ἄγγλους.
    2) Ἀπόσυρση μεραρχίας ἑλλήνων στρατιωτῶν ἀπὸ τὴν χούντα τὸ 1967 καὶ πραξικόπημα στὴν Κύπρο τὸ 1974.
    3) Παραμένει ἡ Κύπρος ἀνοχύρωτο κράτος, ὅπως καὶ τότε. Ὁ Μακάριος εἶχε χρήματα γιὰ ὅλα ἐκτὸς ἀπὸ τὴν Ἐθνοφρουρά. Τώρα δὲν ἐξοπλίζεται ἡ Κύπρος γιὰ νὰ μὴν δυσαρεστηθοῦν οἱ τοῦρκοι.
    4) Παραμένει σὲ ἰσχὺ τὸ ἀνθενωτικὸ δόγμα.
    Ἀπὸ τὰ παραπάνω προέκυψαν σωρεία λαθῶν καὶ προδοσιῶν, παραπληροφορίσεως καὶ τέλος λαϊκῶν δοξασιῶν καὶ μύθων, διότι ὡς ἔθνος μᾶς πόνεσε πολὺ αὐτὸ ποὺ πάθαμε στὴν Κύπρο. Μὴν ξεχνᾶμε ποτὲ ὅτι ὁ στρατὸς πολεμᾶ, ἀλλὰ ἡ ἡγεσία κερδίζει ἢ χάνει τὸν πόλεμο.

    Τέλος, κερασάκι στὴν τούρτα, ἐὰν ἡ Τουρκία κάνει ντοὺ στὴν ὑπόλοιπη Κύπρο τὴν ἔχει καταλάβει ὅλη καὶ ἐμεῖς θὰ πρέπη νὰ κάνουμε ἀπὸβαση νὰ τὴν ξαναπάρουμε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί να υπάρξει ποτέ στρατιωτική εντολή για αμαχητί εγκατάλειψη πάτριου εδάφους ; Μόνο προδότες ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν τότε αυτό το έγκλημα .
    Ποια η διαφορά άλλωστε τώρα, ο με δεύτερη θητεία πρόεδρος της δημοκρατίας Παπούλιας έχοντας σταυρωμένα τα χέρια ορκιζότανε από την πρόεδρο της μη ελληνικής βουλής των Ελλήνων να αποδεχθεί και μείωση της Ελληνικής μας επικράτειας.
    Τώρα ποιος δεν βλέπει τι ξεπουλάνε και τι ετοιμάζουν ακόμα, αν δεν τους σταματήσει ο Ελληνικός λαός που τον αιφνιδιάζουν με τζούλιες μενεγάκηδες και γνωστούς αναρχικούς ως (τρομοκράτες);
    Ο πολιτισμός διαθέτει ακόμα κατά των γνωστών ΜΜΕ και της μεθόδευσης των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ, αξιοπρέπεια για λαική 48ωρη απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ στις 21& 22
    ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΡΟΝΙΜΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ.
    ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ: ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΑΠΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΟΥΤΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ.
    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Konion σε λίγο θα πει ότι ο Μακάριος έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο... και συγγνώμη που δεν πετούσαμε τα φέσια μας για Ενωση με την Ελλάδα της τότε εποχής... άλλά και της παρούσας!
    'Οσον αφορά την τότε "παραμέληση" της Εθνικής Φρουράς... τι θα έπρεπε να έκανε δηλαδή... αφού η Εθνική Φρουρά διοικείτο από Ελληνες αξιωματικούς οι οποίοι κατευθύνονταν από φασίστες (υπάρχουν και εξαιρέσεις...
    Η ευθύνη του Μακαρίου κατά την άποψη μου έγκεται στις προσωπικές του φιλοδοξίες για ανάδειξη του σαν ηγετική μορφή και εκτός Κύπρου ενάντια στα Νατοικά συμφέρονται βάζοντας έτσι σε κύνδυνο και την ασφαλεία της Κύπρου. Αλλιώς θα ήταν τα πράγματα αν έδινε τότε Βάσεις στην Αμερική...
    'Αλλο λάθος του ήταν η υπερεκτίμηση των δυνάμεων του θεωρώντας ότι μπορεί να εμπαίξει τους πάντες...
    τπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπον, ας αναφερω και εγω μερικα
    στοιχεια για την προδοσια της Κυπρου,στοιχεια που ακουσα απο πολυ αξιοπιστη πηγη πριν αρκετα χρονια και τα οποια με εβγαλαν τοτε απο τα
    ρουχα μου αλλα μετα καταλαβα οτι
    ετσι "δουλευεται" το καθε θεμα και απλως εγω αγνοουσα μεχρι ποιο σημειο προδοσιας μπορει να φτασουν
    καποιοι και τοτε αλλα και ΤΩΡΑ και...μετα...
    Ανοιξη 1974,μηνες πριν την εισβολη.
    Παρισι.Συναντηση Καραμανλη,Μαυρου,
    Ανδρεα,Τεοντορ Ζιβκωφ (Προεδρου
    τοτε της Βουλγαριας),ανθρωπων των
    Κεντρικων της Αγγλικανικης Μασονιας
    και νομιζω και Ραλλη η Αβερωφ η και Πεζμαζογλου Γιακου(αυτος που ερειξε τον Παπαδοπουλο με την ΕΚΙΝ που κατελαβε Νομικη και μετα Πολυτεχνειο για να ερθει ο Ιωαννιδης,κατι ξερουν οι Κανελλακης και Αλεκος Αλαβανος).
    Προταση της Αγγλικανικης Μασονιας.
    "Διαλεχτε,ηΤουρκοποιηση της στρατιω
    τικης ελληνικης χουντας με προσοψη
    πολιτικων, η επιστροφη των πολιτικων και της "...Δημοκ
    ρατιας" στην Ελλαδα καιεισβολη των Τουρκων στην Βορεια Κυπρο".
    Συσσωμοι οι παραπανω "πολιτικοι" απαντησαν υπερ της 2ης προτασης της
    ...αποκαταστασης (...των ιδιων).
    Μετα απο αυτο η Αγγλικανικη Μασονια
    και μαλλον για τα δικα της σχεδια
    τοτε που δεν θελανε προχωρημα ταυτοχρονο των Τουρκων και στη Ελληνικη Θρακη{ που θα γινοτανε σιγουρα διοτι στις 20 Ιουλιου 1974
    απεναντι απο την τουρκικη στρατια
    στην Εντιρν δεν υπηρχαν ουτε ναρκοπεδια ουτε στρατος (μονο 3 ταγματα) ουτε αρματα (μονο μια ενισχυμενη επιλαρχια στη Ορεστιαδα)}προχωρησε επι τοπου στη
    δικη της παρεμβαση για σωτηρια της
    Θρακης(δεν γνωριζω σε τι απεβλεπε).
    Αυτη η παρεμβαση ητανε η εξης και τηρηθηκε διοτι τοτε ημουνα απεναντι
    απο την Εντιρν και γνωριζα σαν εσχατη ελπιδα μελοθανατου οτι στις
    πλατες μου ειχα Βουλγαρικα στρατευματα και 1000 αρματα. Η παρεμβαση ητανε προς τον Ζιβκωφ.
    "Παρε αυτο το σεβαστοτατο ποσο για
    το λαο σου και θα παρεις και Ελευθερη Ζωνη στο Λιμανι της Καββαλας και ελευθερη διακινηση των
    προιοντων σου σιδηροδρομικα μεχρι τηνΒουλγαρια απο Καββαλα αλλα θα μετακινησεις τα στρατευματα σου στα
    δυτικα συνορα του Νομου Εβρου εγκαιρως ωστε να γνωριζουν οι Τουρκοι οτι αν μαζι την εισβολη στη
    Κυπρο αποφασιζαν εισβολη στον Εβρο
    θα βρισκανε δυο κρατη και δυο στρατους" Αυτο και εγινε.Χρημα πηρανε,ελευθερη ζωνη δεν πηρανε,στο
    ποστο τους στις 20-4-74 βρεθηκαν και οι απεναντι διστασαν διοτι τοτε
    ακομη η Βουλγαρια ανοικε στο συμφωνο της Βαρσοβιας.
    Αυτα τα λιγα που χρηζουν ερευνας
    διοτι η Ιστορια πρεπει να γνωριζει
    οσες περισοτερες αληθειες γινεται
    για να αποδιδει και τις ευθυνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όποιος αφιερώσει μερικές μέρες από τη ζωή του ψάχνοντας και διαβάζοντας, θα βρει πολλά για το τι έγινε το 1974. Στο διαδύκτιο υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες. Δες τις συνεντεύξεις παραπάνω και
    ellinikesaxies.blogspot.com όπου σε μερικές μέρες θα γράψω και για την άγνωστη μάχη στη γέφυρα του Έβρου, 1974, ο οποία ξεκίνησε χωρίς καμία εντολή από κανένα αξιωματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σιδηρούντιε.

    Αυτά που έγραψα δεν είναι από το internet ούτε από βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ἀνώνυμε τῆς 16 Απριλίου 2010 6:41 μ.μ.

    Αὐτὰ ποὺ γράφω, αὐτὰ ἐννοῶ.
    Βλέπεις μόνος σου τὰ τὰ λάθη τοῦ Μακαρίου καὶ τῶν ἑλλαδιτῶν χωριστά. Αὐτά, γιὰ ἐμένα, δὲν εἶναι ὁ κύριος σκοπός, ἀλλὰ δευτερεύων. Ἐὰν γίνη κάτι στὴν Κύπρο ὅλοι οἱ κύπριοι στὴν ἡπειρωτικὴ Ἑλλάδα θὰ ἔλθουν καὶ καλὰ θὰ κάνουν, διότι εἶναι εὐπρόσδεκτοι.
    Θέλω ὅμως νὰ δῆς καὶ τὰ λάθη μας ὡς ἔθνος, γιὰ μἐνα αύτὸς εἶναι ὁ πρωτεύων σκοπός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σιδερουντιε.Διαβασα στο "Ελληνικες Αξιες" την
    λεγομενη "μαχη του Εβρου" οπως μας
    πρετρεψες.Μονο μαχη δεν ητανε αυτη,
    ανταρσια ητανε που μπορουσε να εξελιχθει σε δραματικοτατο γεγονος
    για την πληρως απροετοιμαστη τοτε
    Ελλαδα.Ενας φανταρος αρχιζει χωρις
    εντολη να πυροβολει και να σκοτωνει
    και ενας υπαξιωματικος αλλοφρων να
    προσπαθει μετα να τον μαζεψει.
    Η μονη ενταση που υπηρξε και ξεσηκωσε αδικαιολογητα ολο τον Εβρο ητανε καπου στον Αττιλα 2 οταν
    ο κοιμωμενος παρατηρητης ανατολικα της Νεας Βυσσας ΔΕΑ μαθηματικος Παπαδοπουλος της δικης μου μοναδας
    ξυπνησε απο τον ηχο πολλων ερπηστριων που ητανε δικα μας και
    μεσα στον υπνο του νομισε οτι οι τουρκοι περασαν τον εβρο.Τοτε χαραματα ητανε η μοναδικη φορα που
    πραγματικα γεμισαμε τα κανονια και
    ανοιξαμε τα κλειστα ξυλοκιβωτια και γεμισαμε τις τσεπες μας με σφαιρες.ητανε τοτε που πραγματικα ειπα για πρωτη και τελευταια φορα
    "ηρθε η ωρα".Αλλο τιποτα δεν υπηρξε
    στο Εβρο εκτος απο φαντασιες που διαδιδονταν επιτιδες.Οσον αφορα τον
    Ιωαννιδη που ηθελε να εισβαλει στην Τουρκια εντελως απροετοιμαστος
    ο Θεος μας φυλαξε και ανταδρασε ο Νταβος,ενας σοφρων στρατηγος.Το να τροφοδοτουμε μνημες η πληροφοριες επενδυμμενες με τρομερο φορτιο συναισθηματος μονο την σωστη πληροφορηση βλαπτει,οπως αυτη η πληροφορηση για τον σε λαθος χωρο και χρονο την στιγμη εκεινη φανταρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.