25/4/10

Στο βάθος η Θράκη

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ψηλά στην ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί το θέμα της Θράκης, κατά την επίσκεψή του τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα. Ο ίδιος, στην επιστολή που έστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «τουρκική μειονότητα», θέμα που είχε θέσει τον Δεκέμβριο και στον Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο μίλησε για «130.000 τούρκους μουσουλμάνους που υποφέρουν».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει να επισκεφθεί τη Θράκη, όπως ακριβώς έκανε και το 2004, επί πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή, αίτημα στο οποίο θα είναι δύσκολο να απαντήσει αρνητικά η ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνοδεύσει τον Τ. Ερντογάν στην περιοχή, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει και πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα μήνυμα προσέγγισης. Εάν τελικώς υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, θα πρόκειται για την πρώτη κοινή εμφάνιση έλληνα και τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν έχει υπάρξει ούτε σε επίπεδο υπουργών.

Στελέχη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου στην απαντητική του επιστολή τόνισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ελλήνων πολιτών «ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης» ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας.

Ωστόσο, διπλωμάτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης των δύο πρωθυπουργών, καθώς εκτιμούν ότι θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης της περιοχής και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Αγκυρας να διασυνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αλλωστε, είναι γνωστές οι κορόνες τούρκων αξιωματούχων όταν επισκέπτονται τη Θράκη, όπως για παράδειγμα του Α. Γκιούλ όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ορισμένοι θυμίζουν και τη στάση του ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και κατηγορούσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι αποδέχεται την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη «χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο». «Ο τούρκος πρωθυπουργός είναι πολιτικός και όχι θρησκευτικός ηγέτης και δεν κατανοούμε τα περί ιδιωτικής επίσκεψης και συνάντησης με τους ομοθρήσκους του», δήλωνε τον Μάιο του 2004 η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην περιοχή, πάντως, στελέχη και παράγοντες της μειονότητας έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή Ερντογάν, τον οποίο είχαν συναντήσει μόλις το Φεβρουάριο στην Τουρκία.

Σημείο ζυμώσεων θεωρείται η θρησκευτική σύναξη για τη γέννηση του Μωάμεθ, η οποία επρόκειτο να γίνει δεύτερη φορά φέτος στο Αμοιρίδειο Κλειστό Γυμναστήριο της Ξάνθης, το Σάββατο.

Στις περσινές εκδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος περί τους 5.000 μειονοτικούς, πρωτοστάτησαν οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ, αλλά και ο τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς, με συνεχείς αναφορές στη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Για το γενικότερο κλίμα και τις δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Μ. Σαρνίτς φιλοξένησε 65 σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας της Τουρκίας, στους οποίους μίλησε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, ενώ τα «μαθήματα» έγιναν στο χώρο της «Τουρκικής Νεολαίας» στην Κομοτηνή.

Για το θέμα της επίσκεψης από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση και δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και προσθέτουν πως οι προετοιμασίες περιορίζονται στις επαφές ελλήνων και τούρκων υπουργών που θα συμμετέχουν στο υπό σύσταση Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως η άφιξη του Τ. Ερντογάν συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις της 14ης Μαΐου για την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7 σχόλια:

  1. Δεν θα πιστεύουμε αυτά που θα βλέπουμε να γίνονται κι αυτά που θα ακούμε να λέγονται!!! Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Η κατάσταση δυστυχώς στην Θράκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ακόμη αναστρέψιμη. Αλλά αν νομίζουν ότι θα το αφήσουμε έτσι είναι γελασμένοι! Οι Τούρκοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, και ο ξενοδόχος δεν είναι ούτε ο Παπανδρέου, ούτε οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, αλλά εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι κρίμα κύριε Ερντογαν μου στα πλαίσια της αμοιβαιότητας να πήγαινε και ο δικός μας πρωθυπουργός να αφουγκραστεί τα προβλήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης , ΟΥΠΠΣΣ όμως δυστυχώς τους εξαφάνισαν οι κακές κεμαλικες κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος –
    -και καλά με την σχολή της Χάλκης
    -με το ξεπούλημα των ελληνικών ιδρυμάτων
    - με την απαγόρευση του όρου «Οικουμενικό» , για το πατριαρχείο

    Στην χώρα μας το μουσουλμανικό στοιχείο αυγαταίνει ,όσο «δύσκολα» και να επικαλούνται οι πρακτορισκοι- δημοσιογράφοι και ψευδό- μουφτήδες . Που καλά θα κάνουν να μην παίζουν με τα νεύρα μας γιατί δεν είμαστε όλοι Δραγωνες και Δρουτσο-Παπανδρεϊδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο επισημάνσεις

    α. ο Μέτε και ο Σαρήφ δεν είναι μουφτήδες αλλά ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ

    β. ο σωστός όρος είναι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ
    κι όχι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. History thus points to Greece as the party that should apologise for the war crimes it committed during its invasion of Anatolia, and the atrocities committed by Greek bands in the Black Sea region, instead of being the party that can shamelessly level unfounded allegations about the so-called Pontus genocide.
    Article 59 of the 1923 Treaty of Lausanne refers to the war crimes committed by Greece in Anatolia. It will be recalled that crimes committed in wartime against civilians are among the most serious forms of human rights breaches.

    Today, Greece is continuing to violate the human rights of the Turkish Minority in Western Thrace despite her commitments and obligations stemming from international treaties.

    The world community, as documented in numerous reports by human rights watch groups, is aware of the fact that the Turkish Minority in Western Thrace is subject to policies of systematic exclusion and discrimination. Greece cannot cover up its own past record and its present day policies aimed at suppression of the Turkish Minority.

    http://www.mfa.gov.tr/setting-the-record-straight-on-pontus-propaganda-against-turkey.en.mfa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα καταλαβετε ποτε θα χαθει η Θρακη απο τον Ελληνικο χαρτη. Εδω δεν ενδιαφερεται το ιδιο το κρατος που θα επρεπε να μας προστατευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για καταπάτηση δικαιωμάτων μειονοτήτων.

    απλά και ξάστερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δειτε λιγο το γραφοθν στην παραπανω ιστοσελιδα που δημοσιευθηκε.. οι τυποι εχουν πλακα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.