8/4/10

Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στο δάσος Κατίν

«Ένα έγκλημα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του στο Κατίν της δυτικής Ρωσίας συνοδευόμενος από τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ. Είναι η πρώτη φορά που Ρώσος πρωθυπουργός επισκέπτεται το δάσος Κατίν για να αποτίσει φόρο τιμής στους 22.000 Πολωνούς στρατιωτικούς που εκτελέστηκαν από τους άνδρες της σοβιετικής πολιτικής αστυνομίας, της NKVD, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1940.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής στο κοιμητήριο του Κατίν ο Πούτιν τόνισε ότι «ένα έγκλημα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογηθεί. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη». Στην ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού δεν περιεχόταν μία «συγνώμη», στην οποία ήλπιζαν πολλοί Πολωνοί. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Πολωνοί υπήρξαν θύματα ενός καθεστώτος που σκότωνε ανεξάρτητα από την φυλή η την θρησκεία κάποιου, λέγοντας πως «Ρώσοι και Πολωνοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κάτω από τις διαταγές του Στάλιν» και οι δύο εθνότητες πέθαναν «όπως αδελφός με αδελφό» ως θύματα του ολοκληρωτισμού. Συνεχίζοντας ο Πούτιν ανέφερε ότι «όσο πικρή και εάν είναι η αλήθεια δεν εναπόκειται σε μας να αλλάξουμε αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Δεν έχουμε όμως το ηθικό δικαίωμα να αφήσουμε την επόμενη γενιά να δυσπιστεί».

Οι σοβιετικές αρχές είχαν αποδώσει την σφαγή του Κατίν στη ναζιστική Γερμανία και είχαν αποκρύψει ιστορικά στοιχεία. Μόλις το 1990 ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε την ευθύνη της σφαγής. Σχολιαστές ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Πούτιν δείχνει την αξία που αποδίδει η Ρωσία προς την Πολωνία ως στρατηγικού εταίρου και αναγνωρίζει την αυξανόμενη επιρροή της Βαρσοβίας στην ΕΕ στην οποία εντάχθηκε το 2004. Όμως ήταν επικριτικοί επειδή ο Πούτιν απέφυγε μία συγγνώμη και καταδίκασε τον «ολοκληρωτισμό» και όχι τον «Σταλινισμό» για τους θανάτους, σύμφωνα με το
πολωνικό δίκτυο TVN 24.
agelioforos.gr

7 σχόλια:

  1. ΡΕ ΠΟΥΤΙΝ ΕΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΖΩΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!ΕΔΩ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Παπαρήγα τη σφαγή στο Κατύν την έχει αναγνωρίσει ή ακόμα οι λοβοτομημένοι ΚΚΕδες αναμασάνε τις σοβιετικές αρλούμπες ότι το κάνανε οι Γερμανοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΣΚΑΨΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΡΑ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον σταλινισμο ομως ο καγκεμπιτης δεν τον καταδικασε (ουτως η αλλως KGB και NKVD ειναι το ιδιο), πως θα μπορουσε αλλωστε μιας και φετος στη Μοσχα στις 9 Μαιου μετα απο ισχυρη προτροπη του δημαρχου Γιουρι Λουσκοφ θα εμφανιστουν αφισες του Σταλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταδίκασε τον σταλινισμό, απετάχθη τον λενινισμό και πράσσειν άλογα.

    Ο άνθρωπος είναι ένας ικανός πολιτικός/διαχειριστής, κατάφερε να συμμαζέψει κάπως την Ρωσία μέσα σε οκτώ μόλις χρόνια και τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Αν σήμερα υπήρχε ΕΣΣΔ, προφανώς θα ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της KGB. Οι άνθρωποι αυτού του είδους δεν έχουν πολιτική ιδεολογία, ούτε δεσμεύονται από τέτοια πράγματα. Αναμφίβολα έχει ηγετικά χαρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να δουμε ποτε η Τουρκια θα αναγνωρισει τισ γενοκτονιες Ελληνων-Αρμενιων
    Προα ανωνυμα σταγονιδια προλαβαινετε για το εισητηριο για το Βερολινο για τισ 30 Απριλιου.Διαωαστε κανενα σοβαρο βιλβλιο Ιστοριας (ο πολυς πλευρης κακει κακο στο εγκεφαλο) και αν σας βασταει γραψτε με το ονομα σας και μετα τα λεμε!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eμάς μας αρκεί που από τα αμίμητα
    DIKEOSINI ALITIA ELETERIA. CHRISTOS VOYLGARIS APO LODINO, πέρασες στα ελληνικά, έστω και με ατονική γραφή.

    Αλήθεια τι ιστορικά βιβλία προτείνεις; Τη μεγάλη σοβιετική εγκυκλοπαίδεια; Τα ηλίθια αναμασήματα του Richard Evans;
    Τι ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.